Tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk 28.07.2020 tarihinde başladı.
1.01.2018 tarihinde işçi – işveren uyuşmazlıklarında, 01.01.2019 tarihinde ise ticari uyuşmazlıklarda zorunlu hale gelen arabuluculuk uygulaması , RG de 28.07.2020 tarihinde yayınlanmakla tüketici uyuşmazlıklarında da dava şartı kapsamına alındı.
Amaç Arabuluculuk Merkezi adına açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Arb.Av.Yasemin Tanır konuşla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“28.07.2020 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmakla , parasal sınırı 10.390,00 TL’yi aşan ve alacak talebi içeren veya herhangi bir alacak talebi içermeyen tüketici uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale geldi. Buna göre 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a, 73/A maddesinin eklenmesini içeren düzenleme mecliste kabul edilmekle , Tüketici Hakem Heyeti güncel parasal sınırı olan 10.390,00 TL’yi aşan ve alacak talebi içeren veya herhangi bir alacak talebi içermeyen tüketici uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurmak dava şartı kapsamına alındı.
Ticari uyuşmazlıklar ve işçi- işven uyuşmazlıklarından farklı olarak tüketici uyuşmazlığı, alacak talebi içermese dahi dava şartı arabuluculuk kapsamında alınmıştır.
Tüketici uyuşmazlıkları dava şartı kapsamına alınmış ise de Tüketiciye hiçbir koşulda anlaşma olsa da olmasa da arabuluculuk ücreti yüklenmeyecektir. Devrim niteliği taşıyan bu düzenleme tüketicilerin haklarına en kısa sürede ve masrafsız olarak kavuşmalarını sağlamıştır.
Zorunluluk kapsamında kalmayan tüketici işleminden kaynaklanan uyuşmazlıklar şu şekilde sayılabilir, hakem heyeti sınırları dâhilinde kalan uyuşmazlıklar, hakem heyeti kararına itiraz niteliğindeki uyuşmazlıklar, ihtiyati tedbir kararları konulu başvurular, tüketici işlemi olan ve taşınmazın aynından kaynaklanan uyuşmazlıklar.
Bu uyuşmazlıklar haricinde kalan ve tüketici mahkemesinde görülmekte olan 10.390,00-Tl üzerindeki uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirilmiştir. Diğer dava şartı arabuluculuk uygulamalarından farklı olarak dava şartı arabuluculuk ilk oturumuna mazeret bildirmeksizin katılmayan tüketicinin aleyhine yargılama gideri ve arabuluculuk ücretine hükmedilemeyeceği kabul edilmiştir.
Dolayısı ile HUAK m.18/A/11 maddesi tüketici aleyhine uygulanmayacaktır.
Tüketici lehine getirilen bir yeni düzenleme ise dava şartı arabuluculuk yolunda anlaşmaya varılan tüketici uyuşmazlığında tüketicinin ödemesi gereken arabuluculuk ücretinin Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacaktır.
Diğer dava şartı arabuluculuk uygulamalarında anlaşma halinde taraflar özgür iradeleri ile arabuluculuk ücretini üstlenirlerken, tüketici konulu dava şartı arabuluculuk uygulamasında tüketici korunarak arabuluculuk ücretinden muaf tutulmuştur. Fakat Adalet Bakanlığı’nın ödemeyi üstlendiği arabuluculuk ücreti Arabuluculuk Ücret Tarifesinde geçerli iki saatlik ücreti geçemeyecektir. Konusu alacak olan ve nispi ücretin uygulanacağı arabuluculuk anlaşmasında tüketicinin payına düşen arabuluculuk ücreti daha fazla olsa bile Adalet Bakanlığı sadece iki saatlik ücret miktarınca ödeme yapacak, geriye kalan ücret tarafların özgür iradesi ile kararlaştırılacaktır” bu da tamamen tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemedir şeklinde ifadelerini kullandı.