Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan yerli üretim elektrikli traktörlerin OECD tarafından belirlenen standartlara göre gerekli testlerin yapılmadan satışa sunulduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.
CUMHURBAŞKANI TANITMIŞTI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sunan Ayhan Barut, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Polatlı’da 26 Temmuz 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) 69. Geleneksel Hasat Bayramı programına katılmış, Türk tarımı adına gurur verici bir adım daha atmanın bahtiyarlığını yaşadığını ifade ederek Türkiye’nin ilk yerli üretimi elektrikli traktörün tanıtımını ve deneme sürüşünü yapmıştır” dedi.
“TESTLERİ YAPILMADI MI?”
Kamuoyuna tanıtımı yapılan elektrikli traktör üretim projesinin Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Projesi olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“İstanbul Teknik Üniversitesi’nin katkıları ile gerçekleştirildiği, projenin ortağı ve uygulayıcısının da Derindere Motorlu Araçlar (DMA) olduğu bilinmektedir. Ancak, söz konusu firma tarafından üretilen elektrikli traktörlerin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından standartları belirlenmiş kriterlere göre testlerinin yapılmadan satışa sunulduğu ve satıldığı ifade edilmektedir. Gerçekleştirilmesi gereken testlerde traktörlerin kuyruk mili gücü, çeki gücü, hidrolik güç, iş güvenliği, ergonomi, insan sağlığı ve çevreye etkileri gibi performansı, bilimsel ve teknik deneylerle ortaya konmaktadır. Tarım ve orman traktörlerinin deneyleri gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde OECD tarafından onaylanmış test merkezlerinde yapılmaktadır.”
“SATIŞI YAPILDI MI?”
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu sorulara yanıt arandı:
“1. Türkiye’nin ilk yerli elektrikli traktör üretimini gerçekleştiren ilgili firmaya teşvik ve destek anlamında hangi kolaylıklar sağlanmıştır?
2. Söz konusu firma kaç adet elektrikli traktör üretmiştir?
3. Üretilen elektrikli traktörlerin OECD tarafından belirlenen ve dünyanın bütün ülkelerinde geçerli olan test ve deneyleri yapılmış mıdır? Sonuçları ne olmuştur?
4. Üretilen elektrikli traktörlerden satış yapılmış mıdır? Kaç adet satılmış, hangi kurum ve kuruluşlara kaçar adet satış gerçekleşmiştir? Satışı yapılan traktörlerin test ve deney sonuçları nedir? Satış bedelleri ne kadardır?
5. Elektrikli traktörlerin belirtilen kriterler çerçevesinde test ve deneylerinin yapılmadığına dair iddialar duyulmaktadır. Böyle bir uygulama söz konusu mudur/doğru mudur?
6. Test ve deneyleri yapılmadan üretilmiş elektrikli traktörlerden 10 – 15 adet TİGEM’ e satış yapıldığı iddia edilmektedir. Doğru mudur ve satış bedeli ne olmuştur?”