Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, görüş ve düşüncelerini paylaştı.
– 1. ve 2. Dünya Savaşları başta olmak üzere tüm acı tecrübelere rağmen bugün hala dünyanın çeşitli bölgelerinde savaşların, çatışmaların sürdüğünü belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “İçinde bulunduğumuz süreçte büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünün değerini bugün bir kez daha anlıyoruz” dedi.
2019 yılının Barış Günü’ne yine savaşlarla girildiğini vurgulayan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Emperyalizmin yürüttüğü siyaset, büyük güçler arasındaki gerilimler, topyekûn bir savaş olasılığını gündemde tutmakta, hatta artırmaktadır. O Ülkelerin egemenliğine yönelik askeri ve siyasi müdahaleler devam etmektedir. Faşizm, dünyanın çeşitli noktalarında eski ve yeni yüzleriyle yeniden ortaya çıkmaktadır. Dünya genelinde barış tehlike altındadır.
Son yıllarda olduğu gibi, içinde ülkemizin de yer aldığı Ortadoğu coğrafyası, savaşların ve iç çekişmelerin en fazla yoğunlaştığı bölge olma özelliğini sürdürmektedir.
Öte yandan bölgenin büyük güçler arası bir rekabet, mücadele ve menfaat paylaşım alanına dönüşmesi ve dolayısıyla sürekli değişen ittifakların, gizli veya açık anlaşmaların, karmaşık çatışmaların sahnelenmesi normalleşmeyi imkânsız kılmakta; tersine daha büyük çaplı, daha yıkıcı ve topyekûn bir savaşı yakınlaştırmaktadır. Oysa, barışın ortadan kaldırılarak silahların kullanılması ve savaşın yapılması, ağır ekonomik ve sosyal faturalar ödenmesine yol açmaktadır. Dil, din, ırk ve inanç ayrımı yapılmadan İnsanların barış ve güven ortamında yaşamasının koşulları yaratılmalıdır. Savaşı değil, barışı yüceltmeliyiz. Savaşa değil, sağlığa, eğitime, bilime, spora ve sanata bütçeler ayrılmalıdır. Yanı başımızdaki Suriye’de her gün yüzlerce insan yaşamını kaybetmekte, onların yakınları da büyük acılar yaşamaktadır. Bölgeden uzaklaşmak isteyenlerin de Akdeniz’den batı ülkelerine kaçmak için bindikleri botlarda hayatlarını kaybetmeleri de vahim tablonun ayrı bir boyutudur. Şu asla unutulmasın: Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en büyük miras barıştır.
Bu aşamada ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesinin önemi daha net ortaya çıkmıştır.
Silahların sustuğu, çocukların koşup oynadıkları cıvıl cıvıl bir dünyada barış içinde yaşamak istiyoruz.
Toplumsal barışın temelini ise o ülkedeki sosyal sınıflar arasındaki uçurumun azaltılması, sosyal dengesizliğin giderilmesi ve fırsat eşitliğinin gözetilmesi oluşturur. O halde ekonomik çıkar çatışmalarının yerine barış sağlanmalıdır.
Demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inanan ve yıllardır bunun mücadelesini veren Baro olarak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, dünyanın değişik coğrafi bölgelerinde, farklı isimler altında insanlık suçu işlemeyi sürdüren ve dünya barışını tehdit eden bütün savaşları, terör örgütü eylemlerini kınıyor, lanetliyoruz.
Yeryüzünde barışın sağlanması için, üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğünün hakim kılınması için mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz.
1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlar; savaş ve terörün yerine, hoşgörü ve kardeşlik içerisinde yaşadığımız aydınlık, güzel, güneşli günleri diliyoruz. Gülümsemenin dili, dini, ırkı yoktur. Tüm insanlar aynı dilde gülümser. Kimsenin gülüşü solmasın” dedi.