DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası Adana Şubeleri sendikaların kapatılmasına yönelik bir basın açıklaması yaptı.
Yapılan basın açıklamasında konuşma yapan DİSK Emekli- Sen Adana Şube Başkan Mehmet Bunsuz şunları kaydetti:
“Biz, Türkiye emeklilerinin temsilcisi, 13 milyon emeklinin sesi DİSK Emekliler Sendikasıyız.
Bugün bağımsızlığını çoktan yitirmiş bir yargı sisteminde, iktidarın istekleri doğrultusunda sendikamız türlü oyunlarla kapatılmaya, örgütlü mücadelemiz engellenmeye, 13 milyon emeklinin sesi bastırılmak isteniyor.
1995 yılından bu yana sendika olarak tanınma çabası içinde olan Emekliler Sendikası, bugün Ankara Valiliğinin davacı konumda olduğu“sendikal faaliyetin durdurulması ve sendikanın kapatılması” konulu dava sürecine girmiş bulunmaktadır. Ancak Emekliler Sendikası, uluslar arası sözleşmelerden doğan bir insan hakkının kullanılmasıyla kurulmuş ve yine insan hakları çerçevesinde faaliyetini sürdürmekte olan bir sendikadır.
Bizler, DİSK Emekli-Sen olarak;
Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret almanın,
Emekli ücretlerinin sadece enflasyona endeksli değil; milli gelir artışı da göz önüne alınarak belirlenmesinin,
Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi için acilen bir intibak yasasının hayata geçirilmesinin,
Emeklilikte yaşa takınlar adı altında yaratılan sorunun bir an önce eşitlikçi bir biçimde çözüme kavuşturulmasının,
Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılmasının ve kamusal sağlık hizmetinin sağlanmasının,
Emeklilikte yaşayabileceğimiz güvenli çevre şartlarının oluşturulmasının,
Toplumla ilişkilerimizin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının,
Bizleri ilgilendiren her türlü politikanın hazırlanma sürecine aktif olarak katılmanın,
Tüm bunlar için toplu sözleşmeli sendikal hakkımızın tanınmasının mücadelesini veriyoruz.
İşte bugün sendikamızı kapatmaya cüret edenler bizlere sendika kuracak nitelikleri taşımadığımızı söylemektedir. Tarihin hangi döneminde olursa olsun işçilerin örgütlenmeleri engellense bile mücadele sürmüştür. Sürmeye devam edecektir. Mücadele tarihimiz Anadolu topraklarında kökleşmiştir. İşçi sınıfı her seferinde yeniden ayağa kalkmayı bilmiştir.
Biliyoruz ki; sendikal hareket ve insan hakları mücadelesi tarih boyunca birbirlerini etkileyerek ve büyüterek ilerlemiştir. Bugün bu tarihin aktörleri olan emekliler dünyanın her yerinde; Belçika’da, İtalya’da, Fransa’da bir araya gelmektedir; örgütlenmektedir. On yıllardan bu yana emekliler ulusal ve uluslararası düzeyde sendikalaşmaya devam etmektedir.
Avrupa Sosyal Şartı, Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Avrupa Komitesi, ILO Sendika Özgürlüğü Komitesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı… tüm bu hak mücadelesi tarihinin çıktısı kurumlar ve imzalanan anlaşmalar “herkesin çıkarlarını savunmak için sendikalar kurma ve sendikalara üye olma hakkı”nı kabul etmektedir.
Oysa ki çözüm çok basittir:
Anayasamızın 90. maddesine sonradan eklenen 90/son’da; “usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır.” denilmektedir. Bu kapsamda temel hak ve özgürlüklerden biri olan sendikal hakların ihlaline sebebiyet verilmemesi adına iç hukukumuzdaki ilgili hükümlerin uluslararası sözleşmelere uygun olarak bu sözleşmeler ile paralelleştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması acilen gerekmektedir.
Yine de bir kez daha söylüyoruz: Sendikamızın kapatılma kararı çağ dışı bir zihniyetin; tarifi imkânsız bir korkunun ürünüdür.
Yıllarımızı ülkemizin refahı uğruna harcadık. Biz çalıştıkça ülkemizin refah düzeyi artacaktı, evimize ekmek götürebilecektik. Gün geldi emekli olduk; artık yıllarca verdiğimiz emeklerimizin hakkını alacağımızı düşünüyorduk.
Olmadı!
1894-1895 yıllarında kısa ömürlü Amele-i Osmani Cemiyeti’nden bugüne sendikalar türlü yasak ve zorbalıklara göğüs gerdi. O gün Tophane işçilerinin örgütlenmesine karşı çıkanlar bugün emeklilerin sendikal örgütlenmesini engellemeye çalışıyor.
Vazgeçeceğimizi sanıyorlarsa yanılıyorlar!
Kapatsınlar! Daha güçlü ve yaygın bir örgütlenmeyle karşılarına çıkarız!
Kapatsınlar! Yasaları halk için, işçi sınıfı için yapılan bir ülkeyi kurmak için daha inatçı bir mücadeleyi örgütleriz!
Emeklilerin olduğu her ev, her mahalle, her sokak, her alan sendikadır. Her bir emekli yurttaşımızın zihni ve fikri sendikadır. Ellerimizin ve yüreklerimizin bir araya geldiği her an sendikal mücadele yükselmektedir. Sendikal mücadelemiz yükselecektir!
Vardık, varız, var olacağız!
Emeğin ve alınterinin hakkını alana dek bir adım geri çekilmek yok!
Yılgınlık yok!
Ülkemizden ve emeğimizden asla vazgeçmeyeceğiz!
Yaşasın örgütlü mücadelemiz!
Yaşasın emeklilerin sendikal mücadelesi!
Yaşasın işçi sınıfı!
Yaşasın EMEKLİ-SEN!
Yaşasın DİSK!”