Türkiye ve Kuzey Makedonya Eğitim Sistemi Karşılaştırıldı | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Türkiye ve Kuzey Makedonya Eğitim Sistemi Karşılaştırıldı

Bu haber 23 Haziran 2020 - 12:43 'de eklendi ve 106 views kez görüntülendi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Şule Erden Özcan’ın moderatörlüğünde Microsoft Teams üzerinden gerçekleştirilen video konferansa Kuzey Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Elvin Hasan konuk olarak katıldı.

Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin dinleyici olarak katıldığı konferansta Bakan Dr. Hasan, Kuzey Makedonya’nın kısa tarihçesinden söz etti. Kendisi de eğitim kökenli olan Bakan Dr. Hasan, Türk Eğitim Sistemi ile Kuzey Makedonya Eğitim Sistemini karşılaştırdı.

İki Ülkenin Okul Öncesi Eğitim Çalışanları Değerlendirildi

ÇÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Şule Erden Özcan online konferansta Kuzey Makedonya Eğitim Sisteminde Okul Öncesi Eğitim, İlköğretim ve Ortaöğretimde eğitim süreleri, okula başlama yaşı, zorunlu eğitim süresi, öğretmen yetiştirme programları ve öğretmen atama ölçütleri ile ilgili bilgilendirme yapıldığını söyledi. Bu bilgilerin aynı zamanda Türk Eğitim Sistemi ile Kuzey Makedonya Eğitim Sisteminin karşılaştırılmasına da olanak verdiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özcan, okul öncesi eğitiminde engelli öğrenciler için sınıflarda destek sağlayan yardımcı öğretmenler ve bakıcıların lisansı konusuna değinildiğini, katılımcıların soruları doğrultusunda da iki ülkenin Okul Öncesi Eğitim çalışanları hakkında değerlendirmeler yapıldığını bildirdi.

Öğretmenler İçin Çalışma Lisansına Yönelik Projeler Ele Alındı

Dr. Öğr. Üyesi Özcan konferansta ayrıca öğretmenler için beş yıl süre ile geçerli olan çalışma lisansı, lise mezuniyet sınavları, eğitim dili ve çok kültürlülüğü desteklemeye yönelik projeler gibi pek çok içeriğe yer verildiğini kaydetti.

Konferansta dikkat çeken konulardan birinin ise öğretmen ve müdür atamalarının yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilmesi ve Türkiye’deki merkezi öğretmen atamalarından farklı olarak Kuzey Makedonya’da her okulun kendi ihtiyaçları doğrultusunda iş ilanına çıkması ve öğretmen seçiminin oluşturulan yerel kurullar ve okul müdürü tarafından yapılması olduğunun ele alındığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özcan, Bakan Dr. Hasan’ın bu anlamda yöneltilen sorulara hem siyasetçi hem de eğitimci kimliği ile konunun olumlu ve olumsuz yanlarına değinerek cevap verdi.