Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a karşı yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkârların evlerine ekmek götüremez hale geldiğinin altını çizdi. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı kapanan işyerleri sayısının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Dr. Şevkin, Bakanlığın TÜİK gibi gerçek verilerin üstünü örtmeye çalıştığını savundu. Bakan Muş’a “Türkiye’de fakiri daha çok fakir, yandaş zenginleri daha çok zengin yaptınız” diyen CHP’li Dr. Şevkin, yurttaşların bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan borcunun 1 trilyon 114 milyar liraya ulaştığına işaret ederek, “Gördüğünüz gibi, Türkiye ticareti iflas etmiştir. Bu milletin hakkını nasıl ödeyeceksiniz” diye sordu.
GERÇEKLERİ TÜM ÇIPLAKLIĞIYLA DİLE GETİRDİ
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da hazır bulunduğu Meclis Plan ve Bütçe Görüşmelerinde söz alan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ülke ekonomisinin geldiği durumu ve yurttaşların yaşadığı çıkmazı tüm çıplaklığıyla dile getirdi.
BU YIL 57 BİN 656 İŞ YERİ KAPANDI
Derin ekonomik kriz ve pandemi sürecinin tüm esnaf ve sanatkârları, dar gelirlileri çıkmaza sürüklediğini, milyonlarca insanın işsiz kaldığını ifade eden Dr. Şevkin, Türkiye genelinde bu yılın ilk dokuz ayında toplam 57.656 şirket ve ticari işletme tasfiye ve benzeri nedenlerle kapandığını aktardı. Kapanan şirket ve ticari işletme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 10 bin 700 adet arttığını, aynı dönemde 71 bin 344 esnaf ve sanatkâr işini terk ettiğini vurgulayan Şevkin, sadece Adana’da on yıl içerisinde 40 bine yakın esnafın kepenk kapattığına dikkati çekti.
BAKANLIK KAPANAN İŞYERLERİYLE İLGİLİ GERÇEK RAKAMLARI GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR
Bakan Muş’a “ Kapanan küçük esnaf sayısıyla ilgili geçtiğimiz günlerde verdiğiniz rakamlar gerçeği yansıtmıyor” diyerek seslenen Dr. Şevkin, Bakanlığın TÜİK gibi gerçek verilerin üzerini örtmeye çalıştığını söyledi.
Dr. Müzeyyen Şevkin, “Sayın Bakan. Sizin açıkladığınız, salgın döneminde iş yerini kapatan küçük esnaf sayısı TOBB ve TESK’in verileriyle örtüşmüyor. TOBB ticaret sicili verilerine göre eylül ayında -bir ayda- 1.687 şirket kapanırken ocak-eylül döneminde kapanan toplam şirket sayısı on bine yaklaştı. Değerli Bakan, sizin açıklamalarınıza göre, iş yerini kapatan küçük esnaf sayısı salgın döneminde, yirmi ayda 112 bin 710. 2021 Eylülünde Eylül 2020’ye göre kurulan şirket sayısı yüzde 4, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 15,3; kurulan kooperatif sayısı yüzde 18,6 azaldı Sayın Bakan. Evet, Sayın Bakan, yine tıpkı TÜİK verilerinde olduğu gibi, burada da kapanan iş yerleri ve faaliyetine son veren küçük esnaf konusunda da gerçek verilerin üstünün örtülmeye çalışıldığını söylemek durumundayım” ifadelerini kullandı
İŞYERLERİ PERİŞAN DURUMDA
Yurt çapında gerçekleştirdikleri ziyaretlerde bu gerçeklere bizzat tanık olduklarını aktaran CHP’li Dr. Şevkin, kira, elektrik, doğal gaz faturaları, ertelenen ve şimdi güncel vergilerle birlikte ödenmesi istenen vergiler, SGK primleri, her gün zamlanan fiyatlarla bir hafta önce aldığı fiyattan sattığı malı tekrar yerine koyamayan iş yerlerinin perişan durumda olduğunun altını çizdi.
İKTİDAR RAKAM OYUNLARIYLA GERÇEKLERİ SAKLAMAYA ÇALIŞIYOR
Dr. Şevkin, “İktidar rakam oyunlarıyla bu gerçekleri saklamaya çalışıyor. Hayatın içinde bu zorlukları yaşayanlar, bizzat bu kötü gidişatın farkında ve gelecek kaygısı taşıyor. Ekonomik kriz ve pandemi sürecinde ayakta kalmaya çalışan esnaf ve sanatkâr, artık eve ekmek götüremez hâle gelmiştir” dedi.
BANKALAR NEDEN ASLİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR?
Bakan Muş’a; “Esnafa, KOBİ’lere destek sağlaması gereken bankalar neden alakasız şirketlere kredi veriyor” diye soran Dr. Şevkin, “Çiftçinin traktörü, ahırındaki ineği haczedilirken ilgili banka neden sözde haber ajansı hizmeti sunan yandaşlara kredi musluklarını açıyor? Ve neden devletin, milletin parasını ödedikten sonra peşine düşmüyor, geri almıyor? Bu yoğurdun bolluğu nereden geliyor Sayın Bakan? Fakir fukara ekonomik kriz nedeniyle intihar ederken milyon dolarlar, milyar dolarlar neden ensesi kalınlara gidiyor” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE FAKİRİ DAHA ÇOK FAKİR, ZENGİNİ DAHA ÇOK ZENGİN YAPTINIZ”
İktidarın Türkiye’de fakiri daha çok fakir, yandaş zenginleri daha çok zengin yaptığını ifade eden CHP’li Dr. Şevkin, yılbaşından bu yana iç borç stokunda 126 milyar liralık, dış borçta ise 241 milyar dolarlık artış yaşandığını, yurttaşların bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan borcu, tahsili gecikmiş borçlar da dâhil, toplam borcu 1 trilyon 114 milyar liraya ulaştığını söyledi. Yurttaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları 15,4 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,1 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere 20,5 milyar lira düzeyinde bulunduğunu kaydeden Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“TÜRKİYE TİCARETİ İFLAS ETMİŞTİR”
“Gördüğünüz gibi, Türkiye ticareti iflas etmiştir. Tüm bunlar yaşanırken ve halkımız, “Vallahi açız, billahi açız! Gelin, bakın, buzdolabımız bomboş. Cebimde beş kuruşum yok!” haykırışlarıyla ekonominin freni patlamış kamyon misali yokuş aşağı gittiğini ifade ederken selefiniz Ruhsar Pekcan’ın şirketten Bakanlığa ürün satması ve görevi kötüye kullanmasına ilişkin bugüne kadar neden hiç sesiniz çıkmadı Sayın Bakan? Bu milletin hakkını nasıl ödeyeceksiniz? Bu işe çanak tutarsanız, siz de bu vebal altında kalmaya devam edeceksiniz. Geçen yıl yine bu sıralardan piyasaların güven duyması için hukukun ve özerk kurulların bağımsızlığının sağlanması gerektiğini, Ekonomik ve Sosyal Konseyin toplanmasının şart olduğunu belirttik. Aradan bir yıl geçti, kimden neyi saklıyorsunuz, neden şeffaf olmuyorsunuz?”