Toros Kadın İnisiyatifi, İstihdam, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi tarafından, Sarıçam Belediyesi, Kızılay Adana Toplum Merkezi, Adana Arıcılar Birliği ve Sarıçam İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle verilen arıcılık kursu son gün saha eğitimiyle tamamlandı.
Sarıçam Belediyesi Ana – Bacı Konukevinde eğitim alan kursiyerler arıcılık konusunda oldukça verimli ve öğretici bir eğitimden geçtiler.
Sarıçam Belediyesi Dış ilişkiler Müdürü, Toros Kadın Kooperatifi ve Arıcılık Kursu Proje Koordinatörü Şükrü Gedik, “Sarıçam Belediyesi olarak, Başkanımız Sayın Bilal Uludağ’ın talimatları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınlara yönelik çeşitli çalışmalarımız oldu. Bilal Başkanımız ve Adana Millet Vekilimiz Sayın Ayşe Sibel Ersoy Hanımefendinin görüşleri doğrultusunda Arı Sütü Üretimi projemizi hazırladık. Kızılay Adana Toplum Merkezi yetkilileriyle görüşmelerimiz sonucunda bu projeyi yapmaya karar verdik. Proje kapsamında Kızılay tarafından 200 arılı kovan hibe edildi. Bu arılardan arı ürünleri üreteceğiz. Toros Kadın Kooperatifi ve Sarıçam Belediyesi ile Kızılay Adana Toplum Merkezi ortaklığında verilen bu kursumuzda, yarısı geçici koruma altındaki göçmenler, yarısı Türk Vatandaşlarımız olmak üzere 72 kursiyere uygulamalı Arıcılık Eğitimi verdik. Arıcılık konusunda istekli olanlara özellikle kadınlara verdiğimiz bu kurs genel bir arıcılık kursu ama inşallah 2021 in Şubat ya da Mart aylarında bu kez Sarıçam Belediyesi tarafından daha kapsamlı bir şekilde arısütü üretimiyle ilgili bir eğitim vereceğiz.
Adana’da ağırlıklı olarak bal üretimi yapılıyor. Hatta Adana bal üretimi konusunda Türkiye’de üçüncü sırada ama bizim amacımız bal üretimiyle birlikte katma değeri yüksek olan arısütü, polen, propolis ve arı zehiri üretimini yaygınlaştırmak. İçinde bulunduğumuz Pandemi sürecinde de anladık ki bağışıklık sistemimizin güçlü olması her türlü hastalıkta vücudumuzun daha dirençli olmasını sağlıyor. Katma değeri çok yüksek arı ürünlerinin neredeyse iyi gelmediği hiç bir rahatsızlık yok. Arıcılarımızı bu değerli gıda maddelerinin üretimini arttırmaya yönlendirebilirsek hem vatandaşlarımızın ekonomilerine, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız. Arıcılık konusunda Dünyada ikinci sırada olan ülkemiz ihracatta da hak ettiği yere gelmesi için kurslarımızı daha da geliştirip arıcılarımıza en sağlıklı, en kaliteli balı, arısütünü, propolisi, içinde katkı maddesi olmadan nasıl elde edecekleri konusunda eğiteceğiz. Adana’mızı, özellikle Sarıçam’ımızı arıcılık konusunda geliştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” dedi.
ARI SÜTÜ UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMIN SIRRI MI
Kurs eğitmeni Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Tarım Danışmanı Mehmet Fatih Güntürk de “Biz burada kursiyerlerimize arıyı anlattık, tanıttık, ayrıca arıcılığın yapılabilir bir meslek ya da ek gelir getiren bir iş olduğunu anlattık. Arının sadece balı değil arısütü, propolisi, poleni ve arı zehri gibi çok değerli ürünleri olduğunu anlattık. Arıcılarımızı bu yöne doğru kaydırabilirsek çok iyi sonuçlar, kazançlar elde etmelerini sağlayacağız. Kraliçe arı sadece arı sütüyle beslenir. Bir arının ömrü 45 günle üç ay arasındayken kraliçe arının ömrü 7 yıldır ve bunun tek sebebi arısütüdür. Arısütü üretiminin yapılabilirliğini bu kursta gösterdik. Arıcılarımız arısütü üretmekten korkmasın gelir olarak çok kazançlı ve pazarı olan bir ürün. Kursiyerlerimize verdiğimiz eğitimlerde, arının sadece bal üretmediğini polen, propolis, arısütü de ürettiğini, bu ürünlerin çok faydalı gıdalar olup, kazancımıza artı değer katacağını anlattık. Arıcılıkta kullanılan araçları, nasıl kullanacaklarını vs anlattık. Kovanlarımızı konuşlandırdığımız bölgede kursiyerlerimizle uygulamalar gerçekleştirdik.” diyerek kursta verilen eğitim hakkında bilgi verdi.
Uygulama alanında kursiyerlerle bir araya gelen Adana Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Adem Demiralp de “Ben yaklaşık 25 yıldır arıcılık yaptığım halde arısütü ve propolis üzerine fazla bir çalışma yapmadım bu proje kapsamında uygulamaya başlayacağım. Arıcılarımıza kurslar vererek onları da uygulamaya dahil ederek bölgemizde artı değer katmaya destek olacağız. Ülkemiz üretimde ikinci sırada olmasına rağmen yurt dışına gerektiği kadar ihraç edemiyoruz. Yetkililerden bu konuda destek istiyoruz. Dünya da bal ve diğer arı ürünleri üretimi konusunda neden bir numara olmayalım. Böylesine önemli ve bir mükemmel bir projeyi uyguladıkları için başta Sarıçam Belediye Başkanımız Sayın Bilal Uludağ’a, Kızılay Toplum Merkezine, Toros Kadın Kooperatifine, İlçe Tarım Müdürlüğümüze, projenin başarılı olması için yoğun emek harcayan Şükrü Gedik Müdürümüze ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. ” dedi.