CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde 2000’li yıllarda 80 bin hektar olan ve günümüzde ise 30 bin hektara kadar düşen susam ekim alanlarındaki sorunlar ve stokçuluk iddialarını, Ticaret Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Gürer, soru önergesinde susam üretimi ve ithalatıyla ilgili rakamsal bilgilerin, TÜİK’in resmi internet adresinde yer almadığını özellikle belirtmesine rağmen, Bakanlık bilgiler için yine TÜİK’i adres gösterdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde son 20 yılda büyük oranda üretimi azalan susam bitkisiyle ilgili olarak Ticaret Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, “2018 ve 2019 an itibariyle ülkemizin ithal ettiği susam miktarı ve ödenen tutar ne kadardır? (TÜİK bu konuda halı hazırda açıklama yapmadı. Sizdeki veriler nedir?)Yurt dışından susam getirip stokçuluk yapan tüccarlar var mıdır? Var ise ne tür cezai işlem uygulanmıştır? Hangi ülkelerden susam ithal edilmektedir? Susam ihracatı yapılmakta mıdır? Son iki senelik ihracat rakamları ve bize ödenen miktar ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti.
Gürer, soru önergesine konu olan istatistiki bilgilerin TÜİK’in resmi internet adresinde yer almadığını özellikle belirtip, bu konuda bakanlıktaki bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasını istemesine rağmen, bakanlıktan bizzat Bakan Ruhsar Pekcan imzasıyla gelen yanıtta, bu bilgiler için yine TÜİK’in resmi internet sitesine bakılması istendi.
Bakan Pekcan ayrıca, ham susam tohumu ithalatında yüzde 0 ve soyulmuş susam tohumu ithalatında yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulandığını, belirterek, “Aynı zamanda İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2007/13) kapsamında ham susam ve soyulmuş susam ithalatında gözetim uygulaması bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.
GÜRER: TÜKETİMİN 10’DA BİRİNİ BİLE ÜRETEMİYORUZ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de yıllık ortalama 150 bin ton susam tüketiminin yapıldığını ancak bunun 10’da 1’inin ülkemizde üretildiğine dikkat çekerek, “Son yıllarda susam üretimi yüzde 70-80 oranında azaldı. Tüketimin yüzde 10’unu bile ülkemizde üretemediğimiz için çoğunlukla yurtdışından ithal ediyoruz. İthalatta vergi oranının sıfır olması ise bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bu konuda her yıl gündeme getirilmesine rağmen stokçuluk iddialarıyla ilgili bir çalışma yapılmadığı da gözüküyor” dedi.
Gürer, “İddialarla ilgili olarak hem Ticaret Bakanlığının hem de diğer ilgili kurumların ciddi bir araştırma ve çalışma yapması gerekiyor. Susam üretiminin ülkemizde teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması için de çalışma başlatılması şarttır” ifadelerini kullandı.
SUSAM’DAKİ SORUNU TÜİK Mİ ÇÖZECEK?
Gürer konuyla ilgili şu açıklamada bulundu, “Susamdaki sorunun çözümüne yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla verdiğimiz yazılı soru önergemizi, Ticaret Bakanlığı yine TÜİK’e havale etti. Sorun büyük, özellikle stokçuluk iddiaları mutlaka araştırılmalıdır. Bu sorunların TÜİK tarafından çözülemeyeceği de aşikar olduğuna göre, ilgili bakanlık konuyla ilgili istatistiki bilgiler üzerinden derhal bir çalışma başlatıp, sorunun çözümüne yönelik uygulamaları hayata geçirmek durumundadır.”
Ticaret Bakanının güncel yanıtları vermemek ve kamuoyunun doğru bilgiye erişimine katkı sunmamakla eleştiren Ömer Fethi Gürer, “Ticaret Bakanlığı ithal yapanı ticari sır diye açıklamazken, verilerinde kamuoyuna Bakanlık tarafından yansımasından çekinir bir yaklaşım içindedir. Yurt dışı ithal rakamları sorulduğunda Bakan her seferinde TÜİK’i adres göstermektedir. Bakanlılk bu verilere sahip değil midir, yoksa verilerin bilinmesinden ve açığa çıkmasından, sorumluluk üstlenmekten mi kaçınmaktadır. Yeni dönemde yeni bakanla başlayan bu süreç dikkat çekicidir” dedi.