Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda Ziraat Bankasının Sayıştay raporlarının görüşmeleri yapıldı. Yapılan görüşmeler esnasında Ziraat Bankası yetkililerinin sunumlarının ardından sık sık söz alan Samsun Milletvekili Bedri Yaşar önemli eleştirilerde bulundu.
Anormallik yok mu?
Ziraat Bankası yetkililerinin KİT Komisyonu’nda yaptıkları sunumlarda çiftçiye sağladıkları kredilerin yaklaşık 56 milyar olduğunu söylemeleri üzerine İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar seçim bölgesi olan Samsun ilini örnek göstererek şunları söyledi; “Bizim bölgemiz, özellikle Samsun bölgesi tarımsal üretimin yoğun olduğu bir bölge. Bütün bunlara rağmen tarımda bir gerileme var. Yani siz rakamlarla çok ciddi oranda desteklediğinizi ifade ediyorsunuz ama Türkiye tarımsal üretimde maalesef geriye gidiyor, en temel ürünlerde bile şu an ithalatımız var. İşte, bunu pirincinden fasulyesinden, diğer ürünlerde de görmek mümkün. Yani bu arada bir anormallik yok mu? Biz alabildiğine çiftçimizi destekliyoruz ama tarım alabildiğine geri gidiyor.”
Ziraat Bankası’nın amacı çiftçimizi ve üreticimizi desteklemek değil mi?
Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; “Sayın Bakanın açıklaması da vardı “Tarıma yapılacak desteklerle Millî Savunma Bakanlığına yapılacak destekler arasında bir fark görmüyorum.” demişti. “Askerî harcamalar ne kadar stratejikse tarımsal harcamalar da o kadar stratejik.” demişti. Dolayısıyla Ziraat Bankasının varoluş sebebi, kuruluş amacı tümüyle çiftçimizi ve üreticimizi desteklemek.
Şimdi, 656 bin civarında çiftçimizi desteklediğimizi ifade ediyorsunuz ama çiftçi sayımız -bana ulaşan rakamlara göre- 2 milyon 260 bin civarında. Yani biz hâlâ üreticilerimizin demek ki yaklaşık yüzde 25’ini destekleyebiliyoruz. Yoksa diğerlerinin böyle bir talebi yok mu?” şeklindeki açıklamasıyla hükümete yüklendi.
Ziraat Bankası’nın tarım birliklerini desteklemesi lazım!
“Geçtiğimiz dönemde Toprak Mahsulleri Ofisi ve üretme çiftliklerini de burada denetlemiştik, oradaki faiz oranları…” şeklinde açıklamada bulunan Bedri Yaşar faiz oranlarının yüksek olmasını eleştirdi. Açıklamasına; “özellikle, Ziraat Bankasının bu birlikleri desteklemesi lazım, tarımı desteklemesi lazım derken ne kadar Ziraat Bankasından kredi kullanıldığını sormuştum. Yaklaşık yüzde 40-45’ini Ziraat Bankasından kullanıyoruz, diğer taraflarını da farklı bankalardan kullanıyoruz demişti. Oradaki rakamlar da zaten bir garipti, yaklaşık yüzde 30’un üzerinde bir faiz oranından bahsediliyordu. Yani bu arada da özellikle bu tür kurumların, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Toprak Mahsulleri Ofisinin net bir şekilde desteklenmesi lazım. Özellikle ürün alım dönemlerinde çiftçimiz çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. İşte, fındıkta fiyatın temmuzda açıklanmasını bekliyorduk, aldık, alıyoruz derken -burada finansal bir problem mi var bilmiyorum ama- bu açıklama ta 1 Kasıma kadar geldi, çiftçi elindeki fındığı sattı, yine tüccarla baş başa kaldı.” şeklindeki sözleriyle devam eden Samsun Milletvekili tarımsal üretimdeki desteklerin öneminin altını çizdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiden ürün alımı konusunda neden geç devreye giriyor?
Son dönemlerde fındık, çeltik gibi ürünlerin fiyatlarının geç açıklanmasına olan tepkisini; “Yani desteklemede, parasal imkânlarda bir sorun mu var ki Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiden ürün alımı konusunda geç devreye giriyor. Dolayısıyla bizim çiftçimiz de bu manada ciddi sorunlar yaşıyor. Aynı bu şekilde kredilerin geri ödenmesinde de bazen dönemsellik arz ediyor. Hemen hasadı yapar yapmaz kredi ödemeleri var. Dolayısıyla o ilk hasatlarda maliyetler biraz düşük oluyor yani borcu olduğu için malın değeri olmuyor. İnsanlar itibarını kurtarmak için hemen hasılat başlar başlamaz ürününü satmak zorunda kalıyor. Bu en azından dönemsellik arz etmesi açısından bir miktar daha piyasa şartları oturana kadar, devletin regülasyon görevini yapana kadar mal satımında bir erteleme olabilir mi? Gerçi Sayın Genel Müdür Yardımcısı sunumlarında bu konuda çok esnek davrandıklarını söylüyorlar ama inşallah bundan sonra da bu esneklik devam eder, en azından üreticimiz elindeki malı ucuza satmak zorunda kalmaz.” Sözleriyle ifade eden İYİ Partili Milletvekili çiftçinin yaşadığı mağduriyetlerin çözümlenmesi noktasında yeni stratejik uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Üretici adına, millet adına yapılan her İYİ adımı destekleriz!
“Üretici adına, çiftçi adına, millet adına doğru yapılan her iyi adımı destekleriz. İfade edemediğiniz, sektörün önünün açılmasına yönelik teklif ve talepleriniz varsa, burada sadece sorunları tartışmak adına değil, çözüm önerilerinizi de duymak isteriz. Yani “Biz şu şu alanlarda takılıyoruz, problemlerimiz var. Parlamentoda bunu kanun teklifiyle olabilir veya başka yöntemlerle olabilir…” Bu konuda yeter ki milletin önü açılsın. Biz muhalefet olarak ülkenin menfaatine olacak, çiftçinin, üreticinin faydasına olacak her türlü katkıyı vermeye hazırız. Bu konuda da önerileriniz varsa sonuna kadar arkasında dururuz.” şeklinde açıklamada bulunan Bedri Yaşar, sürecin doğru değerlendirilmesi, üreticinin ve milletin sorunlarının çözümü için gereken çalışmaları yapacaklarını kaydetti.