CHP Adana Milletvekili ve Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Adana çiftçisinin ve tarım sektörünün yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Aynı zamanda Mecliste görüşülen Tarım Kanunu Değişikliğinde de konuşan Sümer, “Tütünü, Pamuğu, Şeker Pancarını kendi memleketinde yabancı hale getirdiniz” dedi.
TARIM YENİDEN EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ OLMALIDIR
Orhan Sümer, “Ülkemizde tarımın sorunlarını tartıştığımız bugünlerde memleketim Adana’nın ilçelerinde Tarım Faaliyetleri sürdüren vatandaşlarımız yıllardır sorunlarının çözülmesini bekliyor. Fakat iktidardan çiftçimizi tatmin edecek, tarımı canlandıracak bir hamle gelmiyor.
Tarımı yeniden ekonominin lokomotifi haline getirmek için başta memleketim Adana olmak üzere, tüm şehirlerimizdeki, tarım sektörünün, sorunları tek tek incelenerek çözüm üretilmelidir. Ekonomik kalkınmanın en önemli ayağı kendi kendine yeten ve tarım ihracatı kuvvetli bir Türkiye yaratmaktır”dedi.
ADANA’NIN HER İLÇESİ TARIMA DESTEK BEKLİYOR
Orhan Sümer,“Aladağ’da, İmamoğlu’nda, Tufanbeyli’de, Saimbeyli’de, Yumurtalık’ta Yüreğir’de Adana’nın tüm ilçelerinde tarımsal faaliyetle uğraşan çiftçilerimizin çözüm bekleyen sorunları var. Biz bu sorunların çözümü konusunda üzerimize düşen ne varsa sonuna kadar yapmaya hazırız. Her zaman çiftçimizin ve vatandaşımızın yanında olacağız. Bu noktada iktidarın tarıma bakış açısını değiştirmesi gerekiyor. Yatırım ve destekleme alanlarının başına tarım gelmediği sürece bunun ekonomiye yansımasını hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz” dedi.
Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz derlerdi. İktidarın tarlada izi yok
Sümer, “Çiftçi Traktörüne haciz geldiği için toprağı sürmeyi bıraktı. 5 Milyon Hektardan fazla tarım arazisi maddi imkansızlıklar nedeniyle ekilemiyor.Tüm ülkemizde verimli topraklar dururken, Sudan’da tarım arazisi kiralayan, Çiftçiye sırtını dönen iktidar, Milletin Efendisi olan Köylü’ye hesap vermeye mecburdur.”dedi.
SAMAN İTHAL EDEN ÜLKE DURUMUNDAN ÇIKMAK ZORUNDAYIZ
Orhan Sümer, “ Türkiye’nin dört bir yanı verimli topraklarla çevrili ancak biz yanlış tarım politikaları nedeniyle saman ithal eder duruma geldik. Bugün Ayçiçeğini Rusya’dan, Arpayı Ukrayna’dan, Buğdayı Amerika’dan, Mercimeği Kanada’dan, Nohutu Meksika’dan ithal eder duruma geldiysek yetkililerin ülkeyi nereden nereye getirdiklerini tartmaları gerekmektedir. Türkiye’nin acilen tarım reformuna ihtiyacı var” dedi