“Tarım ve Orman Bakanlığı, daha neyi bekliyor?” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

“Tarım ve Orman Bakanlığı, daha neyi bekliyor?”

Bu haber 21 Ocak 2019 - 18:14 'de eklendi ve 273 views kez görüntülendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, tarım kenti Adana’da yaşanan yağmur, sel, su taşkınları ve sonrasındaki ‘don’ nedeniyle çiftçinin büyük zarara uğradığını ancak Tarım Bakanlığı’nın henüz harekete geçmediğini vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) geçen hafta yaptığı konuşmada çiftçinin zararının karşılanmasını ve ekili alanların ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesini isteyen Dr. Şevkin, bu kez Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Karaisalı ve Ceyhan ilçesinde vatandaşların evlerini terk etmek zorunda kaldığını dile getiren, 8 maddelik önergesinde zarar tespit çalışmalarının akıbetini sorgulayan, amacını aşan Ziraat Bankası’nın tarım sektörüne yönelmesinin önemine değinen Dr. Şevkin, ilçelerde büyük sorun yaşanan mahalleleri de tek tek sıraladı.
İLÇELER VE MAHALLELERİ ANLATTI
Adana’da son günlerde yağan aşırı yağmurun yanı sıra Devlet Su İşleri (DSİ) kontrolündeki Seyhan Baraj Gölü kapaklarının açılması nedeniyle Seyhan havzasında yer alan tarım alanlarında sel oluştuğunu belirten Dr. Şevkin, halkın ve çiftçinın, su baskınları, sel ve ardından yaşanan ‘don’ nedeniyle büyük zarara uğradığını ifade etti.

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, şunları söyledi:

“Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Mıdık, Hadırlı, Yalmanlı, Karayusuflu, Salmanbeyli, Bahçelievler, Kayışlı ve Koyuncu mahalleleri, Kozan ilçesine bağlı Arslanlı, Hamam, Alapınar, Hacıbeyli, Ayşehoca ve Faydalı mahalleleri ile ilçenin güneyinde kalan daha birçok mahallede sel suları etkili olmuş, ekili olan tarım arazileri ve narenciye bahçeleri büyük zarar görmüştür.

Karaisalı ilçesine bağlı Etekli (Yağbasan) Mahallesi’nde yaklaşık 200 ev sular altında kalmış, biriken sular tahliye edilememiş, Aladağ ilçesine ulaşılamadığı gibi Kıcak, Gerdibi, Büyüksofulu yolu kapanmıştır.

Yumurtalık ilçesi Kuzupınarı, Yeşilköy, Kırmızıdam ve Kaldırım Mahalleleri; Ceyhan ilçesi Hürriyet, Mithatpaşa, Küçükkırım, Yılankale, Nazımbey, Yeniköy ve Ağaçpınar Mahalleleri; Karataş ilçesi Kızıltahta Mahallesi, Yüreğir ilçesi Eski Misis ve Vali Köprüsü etrafında Aşağı Yahşiler, Vayvaylı, Kütüklü ve Esenler Mahallelerindeki vatandaşlarımız ve çiftçilerimiz de su taşkınları ve sonrasında yaşanan don nedeniyle ağır maddi hasara uğramıştır.

Sera ve bahçelerde, narenciye ekili alanlarda ve buğday tarlalarında milyonlarca liralık hasarın yanı sıra ev ve işyerlerinde de su baskınları oluşmuş, bazı mahallelerdeki hemşehrilerimiz evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Yağış ve su baskınlarından sonra yaşanan ‘don’ felaketi de onarılmaz yaralar açmıştır.”
ÇİFTÇİNİN ZARARININ TAMAMI KARŞILANACAK MI?

CHP’li Dr. Şevkin, bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-    Aşırı yağış, su taşkınları, su baskınları ve sonrasında aşırı soğuklar nedeniyle yaşanan ‘don’ nedeniyle Adana il ve ilçelerinde toplam kaç dekar alanda zarar meydana gelmiştir?

2-    Yağmur ve su taşkınları nedeniyle Adana’nın ilçelerinde evlerini terk etmek zorunda kalan toplam kaç aile mevcuttur?

3-    Üreticilerin ve vatandaşların zararının tamamı devlet tarafından karşılanacak mıdır? Karşılanacaksa ne zaman karşılanacaktır?

4-    Çiftçimizin zirai kredi ve vadelerinin uzatılması için girişimlerde bulunulacak mıdır?

5-    Amacını aşarak çiftçiyi desteklemesi gerekirken futbol kulüplerinin borçlarını temizlemeye yönelen Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye gerekli desteği sağlayacak mıdır?

6-    Bir tarım bölgesi olan Adana’nın tarımda kanayan yarasının giderilmesi adına doğal afet ve su taşkınları nedeniyle ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesi düşünülmekte midir?

7-    Adana il ve ilçelerinde zarar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmışsa daha çok hangi ürünler zarar görmüştür ve maddi değeri ne kadardır?

8-    Seyhan ilçesine bağlı mahallelerde yaşanan ‘sel’de Devlet Su İşleri (DSİ) veya Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bir ihmali var mıdır?