SÜMER’DEN ADANA’YI ONURLANDIRACAK TEKLİF | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

SÜMER’DEN ADANA’YI ONURLANDIRACAK TEKLİF

Bu haber 05 Ocak 2019 - 19:46 'de eklendi ve 336 views kez görüntülendi.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana’nın kurtuluş günü için TBMM’de çok özel bir kanun teklifi verdi. 5 Ocak’ın Adana’nın “Onur Günü” olduğunu vurgulayan Sümer, kurtuluşun 97’nci yılında Milli Mücadele’nin başladığı şehre İstiklal Madalyası verilmesini istedi.

Sümer, “Bu madalya Adana’dan düşmanın kovulmasının 100’üncü yılı yaklaşırken, hepimize özgür bir ülke armağan eden tüm kahramanlarımızın ve vatan sevgisinin gelecek kuşaklarca sonsuza dek yaşatılmasının ebedi bir simgesi olacaktır” dedi.

CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana’nın kurtuluşunu Meclis’te çok özel bir girişimle kutladı. Sümer, Milli Mücadele’nin başladığı Adana’ya İstiklal Madalyası verilmesini için kanun teklifi verdi.

Adana, 5 Ocak’ta düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıldönümünü kutluyor. CHP’li Orhan Sümer çok özel bir kanun teklifi hazırladı. Sümer, Milli Mücadele’nin başladığı ve ülkemizin bağımsızlık mücadelesinde çok önemli bir yeri olan şehre Meclis tarafından İstiklal Madalyası verilmesini istedi.

ADANA’NIN YERİ ÖZELDİR

Sümer, kanun teklifinin gerekçesinde Adana’nın Türk Milletinin esaret altında yaşamasının mümkün olmadığını tüm dünyaya duyuran Kurtuluş Savaşı’nda da çok ayrı ve özel bir yere sahip olduğunu vurguladı. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’nda Mondros Ateşkes Antlaşması ile yenilgiyi kabul ettiğini ve 23 Kasım 1918 tarihinde Adana Valiliği’ne yazdığı resmi bir yazıyla Adana’nın düşmana bırakılmasını istediğini hatırlatan Sümer, teslimiyetin hemen arkasından alınan bu kararın Adanalılar’ı büyük bir üzüntü ve infiale soktuğunu ve 17 Aralık 1918 tarihinde de Ermeniler ile birlikte Fransızlar’ın Adana’yı işgale başladıklarını belirtti.

HAKLI VE ONURLU DİRENİŞ

Anadolu’da coğrafi konumundan dolayı ilk işgal edilen yerlerden birisi olan Adana’da yurt geneline yayılmış olan Kuva-yı Milliye ateşinin Dörtyol’dan yakıldığını ve direniş hareketinin başladığını belirten Sümer, Fransızlar’ın ve beraberindekilerin aldıkları ağır yenilgiden sonra  5 Ocak 1922 tarihinde Çukurova bölgesini boşalttıklarını anımsattı. Sümer, kanun teklifinin gerekçesinde şöyle dedi:

“Türk Milleti, Kurtuluş Savaşı’nı büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde topyekün bir mücadele ile kazanmıştır. Kuva-yi Milliye, yıkılmış, işgal edilmiş, düzenli orduları dağıtılmış bir milletin yeniden doğuş hareketidir. Adana Kuva-yi Milliyesi de genci yaşlısı, kadını, çocuğu ile gösterdiği vatanseverlik ve bu uğurda verdiği mücadele ile şanlı tarihimizdeki yerini almış, sonsuza dek bağımsız yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun ilk harcını koymuştur. Adana’da Saim Bey, Ali Yaver, İbo Osman, Şeyh Cemil, Süleyman Cerdun, Doğan Bey, Arap Ali, Gizik Duran, Rahmiye Hanım, Adile Hanım, Karaisalı Müftüsü Hacı Mehmet ve adı tarihimizin altın sayfalarında yerini almış binlerce yurtsever Çukurova topraklarının kurtuluşu için gözünü kırpmadan canlarını feda etmişlerdir. Adana’daki vatansever basın da bu mücadelede yerini almış ve her türlü imkansızlıklara ve güçlüklere rağmen görevini layıkıyla yapmıştır. Adana basını, Gazi Mustafa Kemal’in beyanatlarını, Meclis’teki konuşmaları ve telgrafları Çukurova halkına ulaştırmayı başarmıştır”

GECİKMİŞ HAKKIN TESLİMİ MECLİS’İN TAKDİRİ

Kurucu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923 tarihinde devlet reisi olarak Adana’yı ziyaretlerinde, Kurtuluş Mücadelesi kararını Adana’da aldığını, “Bende bu vakayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” veciz sözü ile belirtmiştir. Türk milletinin zincirlerini kırarak elde ettiği bağımsızlığın temellerinin de Adana’da atılmış olması, büyük bir gurur ve onur kaynağıdır. Teklif ile İstiklal Savaşımızda Adana halkının varını yoğunu ortaya koyarak verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık göstermiş olan ve Atatürk’ün veciz sözleriyle onurlanmış olan Adana’ya İstiklal Madalyası verilmesi hususu yüce Meclis’in takdirine sunulmuştur. Madalya’nın taltifi ile Adana’ya gecikmiş bir hakkın teslimi gerçekleşmiş olacak ve bu madalya Adana’dan düşmanın kovulmasının 100’üncü yılı yaklaşırken hepimize özgür bir ülke armağan eden tüm kahramanlarımızın ve vatan sevgisinin gelecek kuşaklarca sonsuza dek yaşatılmasının ebedi bir simgesi olacaktır.”