Sümer, Yaşar Kemal’i unutmadı | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Sümer, Yaşar Kemal’i unutmadı

Bu haber 27 Şubat 2019 - 14:42 'de eklendi ve 152 views kez görüntülendi.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Çukurova’nın yetiştirdiği, yetiştiği yerin doğasına, insanlarına ve sorunlarına en çok bağlı kalan edebiyatımızın dev yazarı Yaşar Kemal’i unutmadı.

Sümer, Adana’da sadece edebiyat ve sinema alanında uzmanlaşmış mezunlar yetiştirecek Yaşar Kemal Edebiyat Üniversitesi kurulması için kanun teklifi verdi.

TBMM KİT Komisyonu ve CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi Adana Milletvekili Orhan Sümer, Çukurova’nın yetiştirdiği, yetiştiği yerin doğasına, insanlarına ve sorunlarına en çok bağlı kalan edebiyatımızın dev çınarı Yaşar Kemal’i unutmadı. Sümer, Adana’da sadece edebiyat alanında uzmanlaşmış mezunlar yetiştirecek “Yaşar Kemal Edebiyat Üniversitesi” kurulması için kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na verdi.

Sümer, dört yıl önce hayata veda eden usta yazar Yaşar Kemal’i unutmadı. Çukurova’nın yetiştirdiği ve ülkemiz gerçeklerini Çukurova’nın bereketli toprakları üzerinden şiirsel bir dille tüm dünyaya duyurmak için bir ömür harcayan Yaşar Kemal ile ilgili kanun teklifi hazırlayan Sümer, teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklifinin gerekçesinde Yaşar Kemal’in hayatını ve edebiyata verdiği eserleri anlatan Sümer, usta yazarın Çukurova’ya ve hayata bakışını şöyle anlattı:

“Hayatı boyunca ırgat katipliği, memurluk, kontrolörlük ve öğretmen vekilliği gibi çeşitli işlerde çalışmak durumunda kalmış olan Yaşar Kemal, hayatın türlü zorluklarıyla olgunlaşmış birisidir. Yapıtlarında Anadolu’nun efsane ve masallarından yararlanmış olan Yaşar Kemal, eserlerine dayanak teşkil eden böylesine derin bir altyapıyı oluşturmak için gençlik yıllarında Çukurova’yı ve çevre illeri karış karış gezmiş, yeni insanlarla tanışmıştır. Yaşar Kemal’in romanlarının ana mekanı ise Çukurova’dır. Çukurova’yı anlatırken sadece gözlemlerini değil o bölgede anlatılagelen destanlardan, efsanelerden, halk hikayelerinden bahsederek zengin bir anlatı zemini oluşturmuştur. Eserlerinde hep halktan yana olmayı seçmiş ve yapıtlarında insani değerlerden kopmamaya özen göstermiş olan Yaşar Kemal, dünyaya bakışını bir söyleşisinde “Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi… Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım. Ben etle kemik nasıl birbirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum” diyerek ifade etmiştir”

ADANA’YA YENİ BİR UFUK AÇACAK

CHP’li Sümer, teklifinde ayrıca yükseköğretim kurumlarında ülkemizin daha çok siyasal geçmişinde önemli yer tutan kişilere yer verildiğine dikkat çekerken, “Kanun teklifimiz ile ülkemizde doğup, eserleriyle dünya edebiyatında yerini almış edebiyatımızın usta kalemi Yaşar Kemal’in adının verileceği ve sadece edebiyat ile sinema alanında uzmanlaşan bir üniversite kurulması amaçlanmıştır. Üniversitenin Adana’ya kurulması, usta yazarın adının ölümsüzleşmesine katkı sağlayacak ve Adana’ya yeni bir ufuk ve canlılık sağlayacaktır. Böylelikle, üniversitede eğitim-öğrenim gören öğrencilerin de onun engin birikimini sonraki kuşaklara aktarması amaçlanmıştır” dedi.

Sümer’in kanun teklifiyle Adana’da Yaşar Kemal Edebiyat Üniversitesi ve bu üniversiteye bağlı olarak, Antropoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Halkbilimi, Felsefe, Bilim Tarihi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji bölümleri ile İletişim Fakültesi’ne bağlı olarak Radyo Televizyon ve Sinema ile Gazetecilik bölümleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü kurulması öngörülüyor.