Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, kurban kesecek vatandaşları acemi kasaplara karşı uyardı
ADANA – Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, kurban kesecek vatandaşları uyararak, acemi kasaplara kurbanlık kesimi yaptırmamalarını istedi. Her eline bıçak alan kişinin kasap olmadığına dikkati çeken Başkan Sözütek, kurbanlıkların sertifikalı ve eğitim almış kasaplar tarafından kestirilmesi gerektiğini ifade etti.
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Nihat Sözütek, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada vatandaşları kurban kesimi sırasında meydana gelebilecek kazalara karşı uyardı.
Her Kurban Bayramında olduğu gibi bu bayramda da acemi kasapların yine iş başında olacağını dile getiren Başkan Nihat Sözütek, “Kurban bayramında eline bıçak alan kurban kesmeye çıkıyor. Gerek Tarım İl Müdürlüğü gerek Büyükşehir Belediyesi bu kişilere karşı her yıl olduğu gibi bu yıl da önlem alacaktır diye düşünüyorum. Ama bu işin önlenmesi için asıl sorumluluk halkımıza düşüyor. Vatandaşlarımız duyarlı davransın ve hayvanlarını, kasabım diye ortaya çıkan acemi kişilere teslim etmesin. Böylece ne zabıtaya, ne tarım müdürlüğüne, ne de acil servis doktorlarına iş kalmaz” dedi.
HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN
Acemi kasaplar yüzünden hastanelerin acil bölümlerinin her kurban bayramında dolup taştığını hatırlatan Birlik Başkanı Sözütek, “Dini vecibeleri bilmeyen, belgesi olmayan bu şahıslar, işin eğitimini almadığı için kurbanı keserken hayvana eziyet edecek, derisine zarar verecek, parçalara ayırırken eti ziyan edecek, tecrübesiz olduğu için kendisine ya da yanındakine zarar verecek. Ayrıca dinen kurbanın nasıl kesileceğinin şartları belli. Kesim sırasında hayvana eziyet edilirse yapacağınız kurban ibadeti de makbule geçmeyecektir. Bu nedenle herkes, kendi işini yapmalı. Kurban kesmesini bilen, deneyimi olan kendi kurbanını kesebilir, bilmeyen ise işini iyi yapan, sertifikalı ve eğitim almış kasapları tercih etmelidir. Bunun yanı sıra kurbanı kesecek kasaplar da kesim esnasında, iş ve işçi sağlığı güvenliği bakımından yürürlükteki yönetmeliğe uygun olarak tulum, eldiven, gözlük, çizme gibi koruyucu kıyafetler giymelidir. Böylelikle ne kurban zayi olur ne de kazara yaralanmalar meydana gelir” diye konuştu.
Kurbanlığın kesilmesi ve parçalanmasıyla işin bitmediğini de dile getiren Başkan Sözütek, kurban etinden kıyma çektirecek vatandaşları da uyardı. Kıymalık etin dinlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Sözütek, “Et daha tazeyken kıyma çektirmek sağlıklı değil. Bu nedenle kıymalık et en az bir gün dolapta dinlendirildikten sonra kasaba götürülerek kıyma makinesinde çektirilmelidir. Ayrıca kıyma çektirmek için mutlak suretle ruhsatlı, kayıtlı kasap dükkanları tercih edilmeli, vatandaşlarımız ev ve iş yerlerinin önüne kurdukları seyyar tezgahlarda kıyma çeken kişilere itibar etmemelidir” ifadelerini kullandı.