2014’te Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen ve bir dönem başkanlık yapan Hüseyin Sözlü döneminde yapıldığı iddia edilen yolsuzlukları basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuran Zeydan Karalar’a cevap verdi. Yerel ve ulusal basının davet edildiği bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısına MHP Adana İl Başkanı, Ülkü Ocakları Başkanı, MHP İlçe başkanları, belediye meclis üyeleri, Saimbeyli, Pozantı, Feke, Karaisalı, Karataş, Sarıçam belediye başkanları ve Adana Sivil Toplum Örgütü temsilcileri katıldı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın geçmiş haftalarda düzenlediği basın toplantısında geçen konular hakkında kendisine cevap hakkı doğduğunu ve bu yüzden bu basın toplantısını düzenlediğini söyleyen geçmiş dönem Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü cevap niteliği taşıyan belgelerle açıklamalarda bulundu.
HİÇ ENKAZ EDEBİYATI YAPMADIM
Sözlü, “20 yıllık siyaset hayatımda hiç enkaz edebiyatı yapmadım. Başkan olarak geldiğim belediyelerde önceki başkanlara kötü bir söz etmedim. Nihayetinde talip olduğumuz potansiyeli biliyorduk. Onu düzeltmek için gelmiştik. Adanalılara hizmet vermek ve onları mutlu kılmaktı bizim esas sorumluluğumuz. Ağlayacaktın niye göreve talip oldun? dedirtmemek için hiçbir zaman enkaz edebiyatı yapmadım.” dedi.
Hüseyin Sözlü, 1 Nisan itibariyle Zeydan Karalar’a devredilen Büyükşehir Belediyesinde ikramiye, mesai, maaş noktasında sıfır borcu olan bir belediye devrettiğini söyledi.
Ulaşım konusunda kendi döneminde 300 tane otobüs satın alındığını ve ilçelere, köylere güzergahlar yapıldığını, seferler konulduğunu fakat mevcut belediyede 300 otobüsün 200’ünün tatil yaptığını söyleyen Sözlü sözlerine şu şekilde devam etti: “Adana’da makine araç kiralamasında tasarruf yapıldığını söylediler. Bende onlara şunu söylüyorum. Çocuğunuzu okula göndermeyin. Doğalgazı kapatın. Çeşmeyi kapatın. Banyo yapmayın. İhtiyaçlarınızı gidermeyin. Ondan da tasarruf edersiniz. Belediyeyi tatil etmek tasarruf etmekse buyurun siz tasarruf etmeye devam edin.”
Borçlardan bahseden Sözlü, “Görev yaptığımız beş yıl süresince Adana’nın geleceğini şekillendiren tüm yatırımlara hizmet yaptık. Trafiğe çözüm olacak Girne, İkizler, Yavuzlar, Devlet Bahçeli köprüsü, 800 km kanalizasyon projesi. 6000 km içme suyu hattı yaptık. Bunların hepsi bizim dönemimizde yapılan işlerdi. Bunların hepsi 3 milyon 976 bin lira borç bırakmışız. Yani yine döviz karşılığında bu borç 706 milyon dolar borcumuz var. Adana Büyükşehir Belediyesinin asıl borç kaynağı metrodan kaynaklanan döviz borcudur.” Dedi.
HARCAMIŞSAK DOĞRU HARCAMIŞIZDIR ADANA’YA HELAL OLSUN
Gençlik merkezleri ile ilgili iddialara da şu şekilde cevap verdi: “Haksız kazanç ödemedik. Cumhuriyet değerlerine sadık gençlik merkezlerini kurduk. İşten çıkarılan öğretmenlerin hepsinin diplomaları noter onaylıdır.”
Sözlü bankamatikçi iddiasına verdiği cevapta belediyeyi Zeydan Karalar’a devrederken belediyenin personele 1 lira bile borcu bulunmadığını vurguladı.
Su depoları için harcanan miktarın fazla olması iddiasına Sözlü, “Apartmanlara giden su sağlığı bozacaksa ve Adana’nın sağlığı için 4 milyon 600 bin lira harcadıysak, doğru harcamışızdır. Adana’ya helal olsun.” dedi.
Hüseyin Sözlü, toner ve kartuş iddialarına depolarda bulunan A4 kağıtların ve kartuşların görüntüleriyle cevap verdi. “Tonerler ve kağıtlar yerindedir.” Dedi.
Zeydan Karalar’ın “Yedigöze projesini 1 trilyon 676 milyona yapacaklardı. Ben 285 milyona yapacağım.” İfadesine yönelik Hüseyin Sözlü şu şekilde konuştu: “Bizim 1 trilyon 676 milyonluk hesapla hiçbir yasal bağımız olmamıştır. 285 milyon liraya yapacağınız projenizi alın ay sonuna kadar getirin hodri meydan.”
Hüseyin Sözlü’nün, son olarak yapılan saha incelemelerinden bahsederek açılmayan 35 kuyu olduğu iddiasında bulunan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a cevabı şöyle oldu: “ 76 kuyuya ihaleye çıkıldığına dair bir tane evrak getirsin. Kuyular için nasıl ihaleye çıkıldığını bilmiyor. Jeolojik hesaplamalarla yapılır. Kuyular sayı ile değil, derinlik ve metrajla ifade edilir. Toplam derinlikle ihale yapılır. İhale yapılan yerlerde jeolojik ve jeofizik etütleri yapılır. Su tahmini yapılır. Bazen su yetersiz gelir. Kuyu işe yaramaz. 3-4 tane terk edilmiş, işe yaramayan kuyulara rastlamak olağandır. Jeoloji mühendisleri ve sondajla ilgisi olanlar bilir.”
HABER: CANSU DEMİRBAŞ