Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Türkiye’yi yasa boğan Soma maden faciasında 5. Yılında yaptığı açıklamada görüş ve düşüncelerini paylaştı. 13 Mayıs 2014 günü 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciada şirket sahibi Can Gürkan’ın geçtiğimiz Nisan ayında tahliye edilmesinin ise kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. Soma’daki faciaya ilişkin hukuki süreci şöyle değerlendirdi.
Tespitlere göre eğitim, ekipman, deneyim eksik, denetim ve tedbir alınmadığı için 301 işçinin ihmal kurbanı olduğunu belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Bilirkişi raporlarıyla da uyumlu olan tespitler ortadadır. Ancak ceza doğru bir biçimde TCK 83’üncü maddesinden verilseydi bugün tahliyelerle yüz yüze gelinmezdi. Sorumlular hakkında ihmalden değil, olası kasıttan ceza verilmeliydi. Bu faciadan nerdeyse ölen madencilerin sorumlu tutulacak!” duruma getirilmesi kelimenin tam anlamıyla vicdansızlıktır. Tespitlere göre eğitim, ekipman, deneyim eksik, denetim ve tedbir alınmadığı için 301 işçi ihmal kurbanıdır.
Yaşanan facianın ardından ilçeye giden ve büyük protestolarla karşılanan dönemin Başbakanının “Bu işin yapısında, fıtratında ölüm var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok” açıklaması manidardır. Hükümet yetkilileri açıklamalarıyla dava sürecini olumsuz etkilemiştir.
Beş yıl süren hukuk mücadelesi sonunda sorumluların hala bir kısmı adalet önünde hesap dahi vermedi. Yargılananlara verilen cezalar ödül niteliğindedir. Bu da yetmezmiş gibi geçtiğimiz ay katliamın baş sorumlularından Soma Kömürleri A.Ş ‘nin patronu hakkında tahliye kararı verilmiştir. Şimdi dava dosyası Yargıtay’dadır. Ama Türkiye’de işçi sınıfının yaşamanın ne kadar ucuz olduğu bu vakıaya bir kez daha ortaya konulmuştur. Bu vahim olayı ve faciayı bu şekilde bırakmaya, basitleştirip, sıradanlaştırmaya karar verenlere biz de diyoruz ki adalet arayan 301 madencimiz yanındayız.”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Ülkemizde her yıl 2 binin üzerinde iş cinayetleri sonucunda insanlarımızın hayatını kaybetmesinin, on binlerce emekçinin de sakat kalmasının üzüntü ve kaygı verici bir tablo olduğunu vurguladı. Emekçinin alın terinin çalındığı gibi, emekçinin hayatını da çalan bu düzenin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Soma’da yaşanan facianın ardından ilçeye giderek ailelerin yanında olduklarını ve mücadelelerine destek verdiklerini de hatırlatan Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:
“Polisler tarafından yere düşürülen madenciyi tekmeleyen dönemin başbakanlık müşaviri Yusuf Yerkel’i unutmadık. 5 yıl önce yaşadığımız büyük felaketin acısı hala yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Soma’da 301 madencinin hayatını çalan sorumlular yargılanıp bir emsal karar haline dönüşmediği müddetçe, Türkiye kamuoyu bu süreçten tatmin olmayacaktır. Kaybettiğimiz 301 madencimize rahmet diliyorum. Geride kalanların acısını paylaşıyorum ve sabırlar diliyorum. SOMA İÇİN ADALET, TÜRKİYE İÇİN ADALET istiyoruz.”