Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, DSİ’nin onayıyla Sulam Birlikleri’nce alınan sulama parası kararına sert tepki gösterdi. Kararın Adanalı çiftçilere darbe vuracağını belirten Barut, “Sezonun ortasında üreticiye darbe vuran bu yanlış karar acilen düzeltilmelidir” dedi.
TAMAMINI İSTEDİLER
Adana’da Sulama Birlikleri, üreticilere su kullanım hizmet bedeliyle ilgili uyarı yaptı. Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü’nün 20 Haziran 2019 tarihli onayına istinaden 2019 yılında tahakkuk ettirilen güzlük ürünler, bostan, soğan-sarımsak, patates ve sebzeyle ilgili su kullanım hizmet bedelinin tamamının son ödeme tarihi 31 Temmuz 2019 olarak duyuruldu. 2019 yılında tahakkuk ettirilen narenciye, her çeşit meyve, fidan, pamuk, mısır, baklagil, susam, ayçiçeği ve yerfıstığı gibi ürünlerin ise su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50’sinin ödemesi 31 Temmuz 2019, kalan yüzde 50’sinin de 31 Aralık 2019 olarak bildirildi. Çiftçilere yapılan uyarıda, son ödeme tarihi geçen ödemelerin varsa indirimlerinin iptal edileceği ve yasal faiz oranının uygulanacağı da belirtildi.
BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRDI
Üretim sezonunun ortasında DSİ onayıyla alınan karara ve çiftçilere yapılan uyarıya sert tepki gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, söz konusu kararın kabul edilemez olduğunu vurguladı. Çiftçilerin sürekli yükselen maliyetler altında ezildiğini, ürünlerin para etmediğini ancak tüm olumsuzluklara karşın üretmeye çalıştığını anımsatan Ayhan Barut, “Sezonun tam ortasında DSİ onayıyla alınan bu karar çiftçiye vurulan bir darbedir. Çiftçimizin parasal açıdan en zayıf olduğu dönemde, sulama parasının yarısını ve tamamını tahsil etme kararını kim kabul edebilir? Üreticinin yükünün hafifletileceği yerde, maliyetlerin düşürülmesini, ürünlerin para etmesini, ekonomik krize çözüm bulunmasını isterken Sulama Birlikleri’nin aldığı karara nasıl tepki göstermeyelim. Tarımsal üretimi ve üreticiyi bitirenler, tarımdaki bu yangına da çözüm bulmuyor. Neredeyse tamamı kredi ve borçla üretim yapan, ürünü para etmeyen çiftçilere bir nefes verilmelidir. Mısır, ayçiçeği, narenciye hasat edilmeden sulama parası istenmesi canımızı yakıyor. Bu yanlış karar acilen düzeltilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı, DSİ yetkililerini bu yanlışa müdahale etmeye, görevlerini yapmaya çağırıyoruz.”