Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan ‘’sıfır atık projesi’’ kapsamında verildi. Sarıçam Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce sıfır atık projesi başlatıldı ve titizlikle devam ediliyor.
Sıfır atık projesi ; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi ve minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını hedefleyen atık yönetimidir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atıkların geri dönüştürülmesinin faydalarını şu şekilde açıklamaktadır;
“ Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içerisinde hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynakların kaybolmasına neden oluyor. Bu sebepten dolayı da Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artması ile tüketimde de oldukça fazla artış yaşanmakta ve bu durumda doğal kaynaklarımızın üzerindeki dengesi bozmakta , kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu nedenden dolayı son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.”
Sarıçam belediyesi bu projeye göre atıkları kaynağında ayrı toplamak için mobil atık getirme merkezini kurdu, kendi personeli ile bünyesinde var olan atölyede ürettikleri mobil atık getirme merkezinde ; cam, kâğıt, plastik, metal, elektrik ve elektronik atık, atık pil, bitkisel atık yağ olmak üzere 7 ayrı atık türünü ayrı bölmelerde olmak üzere toplama imkanı sağlayan bir sisteme sahiptir.
Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ; “Mobil atık getirme merkezlerinin çevreye ve atıkların geri dönüşümüne katkısı büyük. Hem ekonomi kazanacak hem de doğal kaynaklar korunacaktır. Vatandaşlarımızın sıfır atık projesine destek vermeleri ve atıklarını doğru bölmelere atmaları konusunda duyarlı olmalarını bekliyorum. Pilot bir bölgeye konulacak sistemin çalışması takip edilerek aksaklıklar tespit edilerek ve tüm Sarıçam’da yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.” dedi.
Yapılan piyasa araştırmasına göre oldukça pahalı olan toplama sistemi Belediyemiz Fen İşleri Atölyesinde mobil atık getirme merkezini kendi imkanlarıyla 1/5 oranında daha ucuza mal edilerek ve Çatalan caddesinde ATM’lerin yanında vatandaşlarımızın hizmetine kullanıma sunulmuştur. Mobil atık getirme merkezlerini önümüzde ki günlerde 30 adet imal edilerek sayılarının arttırılması planlanıyor.