Adana Tabip Odasınca düzenlenen “Semptomlar ve Bulgular Işığında Birinci Basamakta Doğumsal Kalp Hastalıkları” panelinde konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları – Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım, Aktif spor yapmakta olan veya spora başlayacak olan çocukların mutlaka bir kez kalp kontrollerinin yapılmasının fayda sağlayacağını söyledi.
DR. AKYÜZ, “HEKİMLER SAĞLIKLI KOŞULLARDA ÇALIŞMALI”
Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel ile hekimlerin katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan ATO Genel Sekreteri Dr. Mürşit Enis Akyüz, “Özellikle 1. Basamak sağlık merkezlerinde (aile hekimlikleri, acil servisler gibi) çocuklardaki kalp hastalıklarına belirtiler ve bulgular üzerinden yaklaşımın anlatılacağı bugün ki panelimize hepiniz hoş geldiniz. Maalesef ki sağlık politikaları, hastalara yeterli vakit ayırmamızı gün geçtikçe zorlaştırıyor. Hekime “daha çok hasta bakacaksın” diyen bakanlık ve idareciler, aslında hekime “hastana yeterince vakit ayırmayacaksın” demiş oluyor. Bu durumda hem hekimler tükenmiş hissediyor, hem de daha kısa sürede hasta bakmak zorunda kaldığı için daha çok tetkike yöneliyor. Amacı insanların daha sağlıklı yaşamalarını sağlamak olan biz hekimlerinde sağlıklı koşullarda çalışması ve yaşaması gerekir. Bizler “iyi hekimlik” yapmaya ısrar eden hekimler olarak, bulguların, hasta muayenesinin önemini biliyoruz. Bugün burada yapılacak olan panelde de semptom ve bulgular ışığında bilgilerimizi tazelemek için bir fırsat olacak.” dedi.
PROF. DR. YILDIRIM, “DUDAK VE TIRNAKLARDAKİ MORLUK ÇOK ÖNEMLİ”
Çocuklardaki kalp hastalıklarının yeni doğan döneminden itibaren belirtileri, muayene bulguları ve yardımcı araçlar ile tanıya nasıl gidileceği konusundaki bilgileri paylaşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları – Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım, konuşmasında “Beslenirken çabuk yorulma ve terleme, hızlı nefes alıp verme, zor nefes alma, kilo alamama, morarma, ağlarken morarmada artma gibi belirtilerin bebeklerde kalp hastalıklarının belirtisi olabilmektedir. Bir muayene bulgusu olarak ağız, dudak, tırnaklardaki morluğun önemi oldukça çoktur. Aile hekimliğine henüz birkaç günlükken başvuran her bebeğin parmaktan oksijen ölçen cihaz ile kontrol edilmesi uygun olanıdır. Çocuklardaki kalp hastalıklarının çoğuna zamanında tanı konulması ile birçok girişim ve tedavi yapılabilmektedir. Aktif spor yapmakta olan veya spora başlayacak olan çocukların mutlaka bir kez kalp kontrollerinin yapılmasının fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.” diye konuştu.
MERAK EDİLEN SORULAR YANIT BULDU
Merak edilen soruların yanıt bulmasının ardından Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım’a teşekkür ederek plaket verdi. Panel verilen kokteyl ile son buldu.