Çocuk ve oyuna dair söylenen birçok güzel söz arasında dünyada anaokullarının kurucusu Frobel’in de çok beğendiğim güzel sözleri vardır: “Eğer oyun iyice tanınır ve kavranırsa çocuğun filizlenen yaşamı ile yetişkin olgun tecrübesi birleşir ve biri diğerini teşvik eder.” Frobel böyle söylemiş. “Oyun; insanın ilk sanatıdır.” diyen Jean Paul’a ve “Çocuk, oyunla büyümelidir.” diyen Eflatun’a hak vermemek mümkün mü? Bu arada Maria Montessori’nin de çok anlamlı sözleri vardır.
Çocuk sahibi olmak kimileri için bir hayaldir, kimileri için sürpriz gelen bir misafirdir. Bir çocuğun hayatındaki rolünüz onun ebeveyni olmaksa, emek vermeye başlamak gerekiyor. Anne ve baba olmak kendi hayatımızdan vazgeçmek değildir asla. Ama beraberinde çok konuşmayı gerektirir. Bir çocuk hayatınıza girdiyse konuşmayı sevmem ben deme şansınız kalmaz. 0-1 yaş döneminde alıcı dil becerilerine veri toplayan minik yavrunun güzel, anlaşılır bir konuşma duymaya ihtiyacı vardır. Onunla oyun oynanmasına ihtiyaç duyar. Bu dönemde oynanacak oyunlar bebeğin bedeni üzerindendir. Ellerine dokunarak annenin yüzünü ve sesini ayırt etmeye başlayan bebeğe yüzünüzü yakınlaştırıp uzaklaştırarak oynayabilirsiniz. Bedenine jimnastik yaptırır gibi narin hareketlerle hareket ettirip şimdi bacaklarını karnına doğru çekelim dediğinizde dil becerisini, beden farkındalığını da vermiş oluyorsunuz. Gaz sancılarının yoğun olduğu zamanlarda da bebeğimizi rahatlatacaktır.
Çocuklar bakım veren kişiyle ilişki halinde kalmalıdır. Bebeğimiz büyümeye devam edecek ve aylar birbirini kovaladıkça oyunları da kendisi gibi şekillenecek ve değişecek. 6 aydan itibaren “cee- eee” oyunlarını çok sevecek. Kaybolduğunu düşünecek ve yeniden bulacak. 6 ay -1 yaş arasında “Tel sarar kızım, tel sarar!” “Tel sarar oğlum, tel sarar!” diyerek bedenini fark eden bebeğin kulağına hoş gelecek bu parmak oyunu ile ritmi yakalayacak. Taklit etme becerisi gelişecektir.
Çocuğun gelişiminde kritik dönemler bulunmaktadır. Bu kritik zamanları geçirmemek ve dönemine göre beceri geliştireceği etkinlikler yapmasına fırsat verilmelidir. Televizyonun zararlarını yazmayacağım uzun uzun lakin çocuk “Benim için televizyon izlemek zararlı, izlemeyeyim.” demez. Anne ve baba olarak bunun kararını vermesi gereken kişiler sizlersiniz. Çocuk hangi dönem benim için kritik bir takip edeyim diyemez. Anne ve baba olarak hep bizler takip ederiz. Çocuğumuz 6 aylık olduğunda oturabilme becerisini kazanıp kazanmadığını kontrol ederiz ve burada bir aksaklık varsa çocuk doktorumuza danışırız. Çocuklarımızın gelişiminin takibini yapan uzmanlardan en önemlilerinden birisi de çocuk gelişim uzmanlarıdır. Çocuklarımızın gelişimini takip etmeli ve uzmanlardan birçok konudan danışmanlık almalıyız.
Yürümeye başlayan çocuğun oyunları değişecektir ve yeni edindiği becerileri kullanmasını sağlayacak oyunlara gereksinim duyacaktır. Okul öncesi döneme geldiklerinde daha işbirlikçi oyunlar oynayan çocukların sosyalleşmeye ve akranlarıyla oyunlar oynayarak hayatın provasını yapmaya ihtiyaçları vardır.
Anne ve babalardan çok sık duyduğum bir konu var. Çocukları ile oyun oynayamadıklarını ya da oyun oynarken sıkıldıklarını ifade ediyorlar. Burada ailece oynanabilecek oyunlar bulunabilir. Çocuğunuzu kendi hobilerinize dahil edebilirsiniz. Sizin sevdiğiniz, yapmaktan hoşlandığınız etkinlikleri denemesini sağlayabilirsiniz. Çocukla kaliteli zaman geçirmek için hayatınızdan kitabı eksik etmeyin. Çocukların kulakları ile değil, gözleri ile terbiye olduklarını unutmayın lütfen.
Kendi içinizdeki çocuk ile ilişki içinde kalmanız çocuğunuzla oyun oynamanızı kolaylaştıracaktır. Daha önce an’da kalmaktan bahsetmiştim. Çocuklarla oyun oynarken kontrolü onların eline bırakın, sizin oyundaki rolünüze o karar versin. Belki böylece sizin oyunlara katılmanız daha kolay olacaktır. Bunu yapabileceğiniz yaşa gelene kadar siz üstünüze düşeni yapın ama.
Çocuk gelişimine dair sorularınız olursa bize iletin, onlar hakkında da sohbet edelim. Sevgilerimle…