CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM’de Hatay orman yangınları ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
CHP’li Güzelmansur, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Hatay’da geçen ay meydana gelen ve 93 saatte kontrol altına alınan yangında 3 bin 500 hektarlık alanın kül olduğunu, bir ay sonra ise Belen ilçesinden başlayan, üç ilçe ve 13 mahallede etkili olan yangında da 100-150 hektarlık alanın zarar gördüğünü anımsattı.
Son yangının ardından yaptıkları hasar tespit çalışmalarında, 4 araç, 2 samanlık, 1 ahır, 1 antrepo, 8 fabrika, 1 çerçi deposu ve 33 evin tamamen yandığını, 13 evde kısmi hasar olduğunu, zeytinlik ve meyve bahçelerinin ciddi hasar gördüğünü belirlediklerini kaydeden Güzelmansur, “Hükümetten beklentimiz, bu hasarın maddi boyutunun sosyal devlet anlayışıyla hızla tespit ve telafisinin yapılmasıdır. Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.
HATAY ORMAN YANGINLARI AYDINLATILMALI,
FAİLİ MEÇHUL OLARAK KALMAMALI
Hatay’da 2013-2019 yılları arasında 697 orman yangınında 3 bin 400 hektarlık alanın zarar gördüğünü, sadece bu iki yangında kül olan ormanlık alanın ise 3 bin 700 hektar olduğunu ifade ederek hasarın büyüklüğüne dikkat çeken Güzelmansur, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hatay yanıyor mu, yakılıyor mu? Kamuoyu bu soruya hükümetin net bir cevap vermesini bekliyor. Terör örgütünün bir saldırısı olarak bu yangınların kasıtlı çıkarıldığına dair paylaşımlar yapıldı. Sayın Bakan da son yangın için ciddi kasıt şüphesi olduğuna dair açıklama yaptı. Ancak şu anda soruşturmanın yönü ‘rüzgâr etkisi’ne doğru kaymaya başladı. Bu durumda ciddi kasıt açıklamasının neye dayanarak yapıldığını da, şimdi soruşturmanın yönünün neden değiştiğini de kamuoyuyla paylaşılmak durumundadır. Bu yangınlar üzerinden provokatif çalışmalar yapanlara elbette izin verilmemelidir. Ancak ormanlarımızı ve dolayısıyla geleceğimizi, buradaki canlıları, evleri, fabrikaları, iş yerlerini eğer birileri yaktıysa da bunların adalet önüne çıkarılmasını bekliyoruz. Bu yangınların faili meçhul olmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Hatay yangınlarının hiçbir noktası karanlıkta kalmayacak şekilde tüm boyutlarıyla aydınlatılmalıdır.”
Güzelmansur, yanan ormanlık alanların rehabilitasyon çalışmalarının tam ve doğru yapılması için “tecrübeli ve bilgili ormancıların, akademisyenlerin, doğa ve çevreyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının sürece dâhil edilmesi gerektiğini” belirtti.