OKUL SEÇİMİ | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

OKUL SEÇİMİ

Bu haber 15 Haziran 2020 - 10:53 'de eklendi ve 649 views kez görüntülendi.

“Okul seçimi” diye yazılır ebeveyn olmanın en zor anları diye okunur. Herkesin kafasında deli sorular var biliyorum. Eğitimi iyi mi? Öğretmen iyi mi? Özel okullarda durum ne? Çocuğum ne istiyor?
Fiziki koşulları nasıl? Daha önce bu okula gidenler memnunlar mı? Özel okul mu, devlet okulu mu?
Özel okulların fiyatları nasıl? Ucuz olan yer her zaman iyi midir? Devlet okulu olursa nasıl olur?
Bu liste çok uzun…
Çocuk gelişimci olarak okul seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç önerim var: (Tavsiye yazmak istemedim.)

Sevecen bir öğretmeni olmalı,
2. Okulun, sınıfın fiziki koşulları uygun olmalı (Temizlik ve materyal)
3.Çocukları seven bir kurum sahibine, idareciye ve öğretmenlere sahip olmalıdır.
Şimdilerde eylül ayında okula başlamasını planlıyoruz ikizlerimizin. Peki, ben bir çocuk gelişimci ve anne olarak neye bakıyorum?
Aslında ilk sorular arasında “Ambalajlı gıda veriyor musunuz? ” var. Eşim gıda üzerine çalışıyor ve evde tüketmelerini pek arzu etmiyoruz. Hoş ben ara sıra küçük kaçamaklara göz yumuyorum. Babamız daha kararlı!
Çocukların yaş grubunda çalışacak öğretmenle tanışmak istiyorum. Bu konuyu çok önemsiyorum.
Tuvaletlere daha bir hassas bakıyorum. Genel kullanım alanları hastalıklar açısından önemli sonuçta.
Mutfak da tabii hassas bakılan alanlardan biri… Hastalık riski olmamalı burada da. Böceklerin olduğu ya da kirli görünen bir mutfaktan çocuklarımın ( aslında hiç kimsenin) yemek yemesini istemiyorum.
Okul binası sıcak olsun istiyorum. Çocuk içeriye girdiğinde keşfetmek istesin. “Çocuğum yemek istemezse ne yapıyorsunuz?” diye soruyorum, cevabı çok kıymetli benim için. Çocuklar düşe kalka büyür ilkesini evimizin başköşesine koyduk biz. İsterim ki gittikleri okulda da öğretmen korumak için elinden geleni yapsın ama uygun şekilde fırsatta versin. Ağaca çıkmadan, oradan zaman zaman düşmeden bu işte usta olamazsınız. Çocuklar için denemek, hoplamak, zıplamak nefes almak gibidir. Çocuğum yaralanırsa bana nasıl olduğunu anlatabilmelerini istiyorum. Eğitimden önce öğretmenler gelir. Sınıflarda genellikle iki öğretmen oluyor. Bu, zaten olması gereken durum, MEB on çocuk için bir öğretmen diyor. Öğretmenini seven bir çocuğa, öğretmen her şeyi öğretebilir.

Çok sık öğretmen değiştiren okulları onaylamıyorum. Bu, bana kurumda sıkıntı olabileceğini düşündürüyor. Ben kararımı vermek üzereyim.

Özel okul mu yoksa devlet okulumu kararını önce ailenin koşulları belirliyor. Aile işten geç çıkıyorsa mecburen özel kreş ve anaokullarına bakmak zorundalar. Çok iyi devlet okulları da var.

Çocuğumu ben kendim sanat ve sporla ilgili eğiteceğim diyorsanız devlet avantajlı olur. Bunlar için özel vakit ayıramayacaksanız özel okullar öne geçiyor. Çünkü programlarında bolca sanat ve spor oluyor.

Okul seçimini çocuğun ihtiyaçları ve ailenin özel durumu belirliyor. Öğretmen tarafı başka, veli olma tarafı bambaşka imiş. Huzurla başlasınlar eğitim hayatlarına, okullarına mutlu olarak gitsinler. İlk deneyim önemlidir. Hepimiz için iyi olmasını diliyorum.

 

 

 

SEDA KARAsedakara01@yahoo.com.tr