CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in öğretim elemanı yetersizliğini gündeme getirdiği yazılı soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 4 milyon 53 bin 692 öğrencinin eğitim gördüğü yüksek öğretim kurumlarında 161 bin 657 akademisyenin görev yaptığını açıkladı.
Bakan Ziya Selçuk’un verdiği bilgiye göre devlet ve vakıf okullarında 25 bin 701 profesör, 14 bin 941 doçent, 38 bin 559 doktor öğretim üyesi, 35 bin 753 öğretim görevlisi ve 46 bin 883 araştırma görevlisi görev yapıyor. Devlet üniversitelerinde 3 milyon 427 bin, vakıf üniversitelerinde 617 bin 913 ve vakıf meslek yüksek okullarında 8 bin 665 öğrenci eğitim görüyor.
ÖĞRETİM ELEMANI EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLECEK?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerin bazı bölümlerinde öğretim elamanı yetersizliğine dikkat çektiği yazılı soru önergesinde, “YÖK’e bağlı devlet ve vakıf üniversiteli dağılımlı öğrenci dershane sayıları ile öğretim elemanı sayıları kaçtır? Öğretim elemanı eksikliği kaç kişiden oluşmaktadır, unvanlara göre dağılımı nedir?” şeklinde sorular yönelterek, bu soruların Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanmasını istedi.
Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, devlet ve vakıf üniversitelerinde istihdam edilen öğretim elemanları ve öğrenim gören öğrencilere ilişkin istatistiki bilgileri açıkladı.
ERKEK PROFESÖRLER, KADIN PROFESÖRLERİ 3’E KATLADI
Bakan Ziya Selçuk, 2018-2019 Akademik Yılında, üniversite türlerine göre akademisyen sayılarıyla ilgili verdiği bilgide, devlet üniversitelerinde 21 bin 736, vakıf üniversitelerinde 3 bin 961 ve vakıf meslek yüksek okullarında 4 olmak üzere toplam 25 bin 701 profesörün görev yaptığını açıkladı. Profesör olarak görev yapanların arasında 17 bin 631’i erkek ve 8 bin 70’i ise kadın olarak belirlendi. Üniversitelerde erkek profesörlerin kadınların 3 katından fazla olduğu dikkat çekti.
14 BİN 941 DOÇENT
Devlet ve vakıf üniversitelerinde ise 5 bin 875’i kadın olmak üzere toplam 14 bin 941 doçent görev yapıyor. Doçent kadrolarındaki öğretim üyelerinin çoğunluğu da erkeklerden oluşuyor.
38 BİN DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİNİN 7 BİNİ VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE GÖREV YAPIYOR
Üniversitelerde 38 bin 559 olan doktor öğretim üyesinden 16 bin 579’u kadın öğretim üyesi olarak görev yaparken 21 bin 980 erkek doktor öğretim üyesi bulunuyor. Toplam doktor öğretim üyesi sayısının 7 bin 296’sı vakıf üniversitelerinde görev yapıyor.
KADIN ÖĞRETİM ELEMANLARI ERKEKLERDEN FAZDA
Üniversitelerdeki öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinin toplamında ise kadınlar araştırma ve öğretim görevlilerinin erkeklerden fazla olduğu dikkat çekiyor. 35 bin 573 öğretim görevlisinin bulunduğu üniversitelerde bunların 17 bin 811’i kadın, 17 bin 762’si ise erkek öğretim görevlilerinden oluşuyor.
Araştırma görevlilerinde de kadınların üstünlüğü göze çarpıyor. 23 bin 707 kadın araştırma görevlisine karşı, erkek araştırma görevlilerinin sayısı 23 bin 176’da kalıyor.
157 ÖĞRENCİYE 1 PROFESÖR DÜŞÜYOR
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un verdiği bilgiye göre 4 milyon 53 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitelerde 157 öğrenciye 1 profesör düşüyor.
ÜNİVERSİTELERLE DÖNÜŞÜM
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bilgi ile buluşma ve bilimselliğin en üst noktaya ulaştığı üniversitelerden, her alanda daha çok yararlanılması gerektiğini ifade ederek, “Çok sayıda üniversitemiz var artık. Üniversite sayısı kadar eğitim ve mezunlarının edindiği bilgi de çok önemli. Kentler üniversitelerle buluştuğunda dönüşüyor. Tarihten kültüre, ulaştırmadan sağlığa, tarımdan hayvancılığa, işletmeden yönetime… Yaşamın olduğu her alana dokunan üniversitelerin, öğretim üyesinden üniversite donanımına kadar olan zenginlik ve güçlülüğünün ülkemiz geleceğini şekillendireceği düşünülerek üniversitelerimiz sorunsuz ve donanımlı, yeterli kadrolara sahip kılınmalı, anlamı daha iyi anlaşılmalı ve görülmelidir” dedi.