CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesine bağlı Eminlik köyünde, mevcudu 42’nin altına düştüğü için kapatılma kararı alınan 38 öğrencili Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokuluna giderek, karara tepki gösteren veli ve öğrencilere destek verdi.
Okullarının kapanacak olması nedeniyle gözyaşlarına boğulan öğrencileri teselli eden Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, okul kapanma yönetmeliğinde en az 42 olan öğrenci sayısının 20’ye çekilmesini istedi.
51 YILLIK OKUL ÖĞRENCİ AZLIĞI NEDENİYLE KAPATILDI
Niğde Valiliği, Ulukışla ilçesine bağlı Eminlik köyünde, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık bölümü öğrencileri ve köy halkı tarafından imece usulü, özel bir mimarı yapısı yanında 36 dönüm arazisi olan,1967 yılında yaptırılan Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu için öğrenci azlığı nedeniyle kapatma kararı alındı. Öğrenci sayısının 42’in altına düşmesi nedeniyle kapatılma kararı alınan 38 öğrencili ortaokulun kapatılması, köy halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Öğrenciler ve veliler mimarı yapısıyla da dikkat çeken ve köyün ilk şehidinin de adı verilen Şehit Yıldıray Kılınç ortaokulunda bir araya gelerek, kara tepki gösterdi.
GÜRER, KAPATILAN OKULU ZİYARET ETTİ, ÖĞRENCİ VE VELİLERE DESTEK VERDİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Eminlik köyüne giderek, okullarının kapatılmasını istemeyen veliler ve öğrencilere destek verdi.
YÖNETMELİK DEĞİŞSİN
Gürer, 51 yıl önce ÖDTÜ’lü öğrenciler ve köy halkı tarafından 37 dönüm arazi üzerinde imece usulüyle yaptırılan ortaokulun mevcut yönetmelikte belirtilen sayıdan sadece 4 öğrenci eksik olması nedeniyle kapatılmasının üzüntü verici olduğunu söyledi.
TAŞIMALI EĞİTİM SORUNLU
Eminlik ve çevre köylerden gelen öğrencilerle birlikte 38 öğrenciye eğitim-öğretim veren ortaokulun kapatılacak olmasının, öğrencilerin taşımalı eğitime zorlanması ve başarı oranlarının düşmesine neden olacağını belirten Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, taşımalı öğrencilerle ilgili soru önergemize verdiği yanıtta, ülke genelinde 1 milyon 333 bin öğrencinin taşımalı eğitim aldığını bildirmişti. Bu kadar öğrencinin taşımalı eğitim alması, en az 10 bin okulun kapanması anlamına geliyor. Köylerde okullar kapanıyor. Kız çocuklarını taşımalı eğitimle başka yerlere göndermek istemeyen veliler çocuklarını eğitimden koparmak zorunda kalıyor” dedi.
KIZ ÇOCUKLARI AĞLADI
Taşımalı eğitim alan öğrencilerin erken saatte başka yerleşim bölgelerindeki okullara taşındığı için mağduriyet yaşadığını, sağlıklı beslenemediklerini, okul başarılarının düşüğünü ifade eden Ömer Fethi Gürer, bunun yanında kendi yaşadığı köyde okulları kapanman kız öğrencilerin çoğunluğunun taşımalı eğitim kapsamına başka yerlerdeki okullara gidemedikleri için eğitimlerini yarıda bıraktıklarına da dikkat çekti.
KÖYLER BOŞALIYOR
Yönetmelikte okulların eğitim ve öğretime devam edebilmesi için en az 42 öğrencinin bulunması şartının olduğuna vurgu yapan Gürer, “Tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldiği için köyler boşalıyor. Köylerde yaşam olacaksa, köy okullarının yeniden açılması gerekiyor. Bugün binlerce köy okulu öğrenci yetersizliğinden kapandı. Kapanan okulların harabeye döndüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz yıl da Kızılören köyündeki ortaokulumuz aynı gerekçeyle kapatılmıştı. Yönetmeliğin değiştirilerek öğrenci sayısının 20’ye çekilmesi şarttır. Bu konuyu daha önce de Meclis gündemine taşımıştım. Şimdi yeniden Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunuyorum, öğrenci sayısı şartının 20’ye çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.
ARAZİ ÇOK GENİŞ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zaman zaman onarım için buraya gelen ODTÜ’lü öğrencilerin anılarının kaybolacağını belirtti. Gürer, “Bu büyüklükte ve mimari özellikte kaç köy ortaokulu var ki? Çocukların rahatça oyun oynayacağı, bilgi ile buluşacağı bu okul kapanmamalıdır” dedi.
GÜRER, GÖZYAŞLARINA BOĞULAN ÖĞRENCİLERİ TESELLİ ETTİ
Okullarının kapatılmasına tepki gösteren öğrenciler ise kendilerine destek vermek üzere Eminlik köyüne giden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e sarılarak gözyaşı döktü. Okullarının kapatılmasını istemeyen öğrenciler, “Biz ortaokulu köyümüzde, 51 yıl önce yaptırılan bu okulda tamamlamak istiyoruz. Yetkililer bizim eğitimimizi engellemesinler, okulumuzu yeniden açsınlar” dediler.
KÖYLÜLER TEPKİLİ
Kapatılma kararına tepki gösteren öğrenci velileri de 1967 yılında ÖDTÜ’lü öğrencilerle birlikte yaptıkları okulun kapanmasının köyde ciddi sorunları da beraberinde getireceğini belirtiler. Köylüler, “Biz burada çiftçilik ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Köyümüzün okulu kapanırsa özellikte kız öğrencilerimizin okula devam edebilmesi için şehre göç etmek zorunda kalacağız. Tarlamızı, bağımızı, bahçemizi terk etmek zorunda kalacağız. Alınan karardan geri dönülmesini istiyoruz” diyerek tepkilerine dile getirdiler. Kadınlar da okul kapanmasın bir yıl ücret almadan temizliğini biz yapalım. Yeter ki çocuklarımız bu okulda eğitim görsün “ dediler.
MUHTARDAN YETKİLİLERE ÇAĞRI
Eminlik köyü muhtarı Ali Mehmet Ünaldı ise birbirine yakın 6 köyün öğrencilerinin eğitim aldığı okulun kapanmaması için yetkililere çağrıda bulundu. “Milletvekilimize teşekkür ediyoruz. Yetkililere durumu ilettik. Okulumuz kapanmasın istiyoruz.”
ŞEHİT BABASI ÖYLE ÜZGÜN Kİ…
CHP Milletvekili Gürer ile görüşen Okula adı verilen Şehit Yıldıray Kılınç’ın babası Cumali Kılınç ise oğlunun adını taşıyan okulun kapatılacak olmasından dolayı büyük üzüntü yaşadığını vurguladı.
3 OKUL DAHA KAPANDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde Valiliğinin 17 Eylül 2018 tarihinde aldığı karar kapsamında, Eminlik köyündeki Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu’yla birlikte Ulukışla Yeniyıldız Ortaokulu, Elmalı Köyü İlkokulu ve Niğde Merkez Narköy Köyü İlkokulunun da öğrenci sayısının azlığı gerekçe gösterilerek kapatılma kararı alındı. Köylerde okullar her yıl kapana kapana tükeniyor” dedi.