MÜZELERDE HAYAT VAR | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

MÜZELERDE HAYAT VAR

Bu haber 24 Eylül 2020 - 12:15 'de eklendi ve 160 views kez görüntülendi.

Batı dillerinde müze sözcüğü, özellikle klasik dönemde güzel sanatlara bağlılığın ve yaratıcılığın simgesi olan Musaların adlarından esinlenilerek üretilmiştir. …Yunan mitolojisinde ilham perileri olarak bilinen ve “Musa” adı verilen tanrıçalara adanan tapınaktır. (akt.B. Onur,2010).

Birçok farklı müze tanımı yapılmaktadır. Bu tanımlara nesneleri toplamak, etüt etmek, bilgi vermek ama sadece tek amacı bilgi vermek olmayan, toplumun ve toplumsal gelişimin hizmetinde olan, halka açık, araştırma yapan, toplayan ve koruyan, kültürleri yansıtan ve yaşatan yerler olarak ifade edilmektedir.

Müzeler sınıflara ayrılırlar. Yönetimsel ve finansal açıdan bakıldığında devlet müzesi, belediye müzesi ve özel müze gibi… Müzeler sınıflandırılırken koleksiyonuna, hitap ettikleri kitlelere ve yönetimlerine göre ayrılmaktadır. Milletlerarası Müzeler Komitesi (ICOM) müzeleri çeşitli gruplara ayrılmıştır. Genel müzeler, sanat müzeleri, doğa tarihi ve doğa bilimleri müzeleri, arkeoloji ve tarih müzeleri, etnografya müzeleri, ihtisas müzeleri ve üniversite müzeleri, sanat tarihi müzeleri, bilim ve fen müzeleri, çocuk müzeleri olmak üzere ayrılırlar.

20. yüzyılın müzecilik alanında yapılan en büyük gelişmelerden biri çocuk müzelerinin oluşturulmasıdır. Çocuk müzeleri, farklı kültürleri, farklı sosyal grupları bir araya gelmesine olanak veren, çocukların yeni bilgiler edinmesine olanak sağlayan önemli yerlerdir. Müzeler yaşayan mekânlar olmaları ile bir pek çok mekândan ayrı yerdedir. Çocuklar için hazırlanmış müzeler içinde çocuklara yönelik etkinlikler, seminerler hazırlanır. Çocuklar için hazırlanmış bilim merkezleri ile çocukların bilimi eğlenerek, yaşayarak öğrenmesine, denemesine fırsat verilir.

Müzeler hakkında kısaca bilgilere göz attıktan sonra çocuklar için bu ortamların ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Pandemi gerçeğini bir kenara bırakalım ve müzelere gidebildiğimiz zamanları düşünelim. Yaşadığımız şehirdeki müzeleri araştırmalı ve çocuklarımızla mümkünse internet üzerinden önce araştırıp neleri merak ettikleri hakkında konuşulabilir. Müzeye ziyarete gidildiğinde nereden başlayacağınıza birlikte karar verebilirsiniz. Çocuklara yönelik aktivitelerin olduğu zamanlar belirlenip yapılacak geziyi o zamanlara denk getirebilirsiniz.

Dünya da birçok farklı oyuncak, kültür olduğunu göstermek için harika bir öğrenme alanıdır müzeler. İstanbul Oyuncak Müzesi İstanbul da yaşayanlar için çok güzel etkinlikler planlıyor. Tabii ki İstanbul dışından gelenler için de gezi turlarında bulunması gereken noktalardan biri olduğu kanısındayım.

Türkiye de çocuklarla gidilebilecek köy müzeleri de araştırılabilir. Adana da yaşayan aileler için de farklı müzeleri ve Yüreğir de bulunan Bilim Merkezini ziyaret edebilirler. Çocuklarımıza bilimi, bizden önce yaşayan canlıları, kültürleri göstermek için fırsat. Çukurova ilçesinde bulunan Dinazor Park da çocuklarla gezilebilecek yerler arasında bulunmakta.

Salgın dolayısıyla hepsine gidilemiyor olsa da yeni normalleşme süresinde gezi sıralaması yapılabilir.

 

SEDA KARAsedakara01@yahoo.com.tr