Maaş yok, sosyal güvence yok! | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Maaş yok, sosyal güvence yok!

Bu haber 15 Mart 2021 - 13:38 'de eklendi ve 157 views kez görüntülendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, sayıları 200 bine yaklaşan ve her biri eğitmen olan amatör spor branşlarındaki antrenörler için kanun teklifi hazırladı.

Antrenörlerin insani bir yaşama kavuşabilmesi, sosyal haklarının verilmesi ve düzenli maaş almalarının yanı sıra meslek tanımlarının yapılması amacıyla  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi sunan Dr. Şevkin, bu amaçla ‘Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istedi.

Herhangi  bir meslek odasına kayıtlı olamayan, meslek tanımları bulunmayan, amatör spor kulüplerinin maddi imkansızlıkları nedeniyle düzenli bir maaş ödemesi  yapamadığı ve sosyal güvencelerini sağlayamadığı vefakar antrenörlerin büyük bir zorlukla karşı karşıya olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, 2020 yılının Mart ayından bu yana karşılaşmalara çıkamayan amatör spor dünyasının her nedense kimsenin umurunda olmadığına işaret etti.

“AÇLIK, SEFALET, YOKSULLUKLA MÜCADELE EDİYORLAR”

Cumhurbaşkanının da konuyla ilgileneceğini belirtmesine karşın tek bir adım atılmadığına dikkat çeken Dr. Şevkin, Adana’da Futbol Antrenörleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Nevzat Karabulut ve antrenör arkadaşları ile yaptığı toplantıda durumun vahametini bir kez daha anladığını, sadece futbol değil amatör branşlardaki tüm antrenörlerin açlık, sefalet ve yoksullukla mücadele etmek zorunda bırakıldığını söyledi.

CHP’li Dr. Şevkin, kanun teklifinin gerekçesinde, sporun gerçek emekçilerinin, herkesin çocuklarını emanet ettiği ama savunmasız ve hiçbir sosyal hakka sahip olmayan, adeta denizde dalgalarla boğuşan amatör antrenörlerin çalışma şartlarını  şu sözlerle anlattı:

“-Amatör spor kulüplerinde görev yapan antrenörler herhangi bir meslek odasına kayıtlı olmadıkları için yaptıkları çok önemli iş meslekten bile sayılmıyor. Meslek tanımına tabi olmadıkları için bankalardan kredi dahi çekemiyorlar. Evlilik çağına gelen genç antrenörler yuva kurmak istedikleri kızın ailesiyle tanışmaya gittiğinde ‘Ne iş yapıyorsun?” sorusuna cevap bile veremiyorlar. Amatör spor antrenörleri sözleşmelerini müsabaka dönemlerinde genellikle bir yıllık yapmak zorunda kalıyor. Anlaşma yaptıkları amatör spor kulüplerinin ekonomik şartları el vermediği için herhangi bir sosyal güvenceye sahip olamıyorlar. Maalesef yıllardan bu yana karşılaşmalarda ve antrenmanlarda mücadele eden antrenörler sosyal güvenceleri olmadan çalışıyor. 21. Yüzyıl Türkiyesi’nde gelinen süreci değerlendirmek açısından vahim bir tabloyla karşı karşıyayız.”

  1. ŞEVKİN, TÜM PARTİ GRUPLARINA ÇAĞRI YAPTI

Mecliste grubu bulunan tüm partileri, Türkiye’nin tüm çocukları için fedakarca çalışan antrenörlere en kısa zamanda haklarının teslim edilmesi için destek olmaya çağıran Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Antrenörlerin meslek tanımları gerçekleşsin. Özellikle karşılaşmalara çıkarken sosyal güvenceye sahip, güvenli bir şekilde mücadele etmeleri sağlansın. Kanun teklifimiz; sayıları 200 bine yaklaşan ve her biri eğitmen olan amatör spor branşlarındaki antrenörleri daha insanca bir yaşama kavuşturabilmek için sosyal haklarının verilmesini, düzenli maaş almalarını ve meslek tanımlarının yapılmasını amaçlamaktadır.”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in meclise sunduğu kanun teklifi şöyle:

GENÇLİK VE SPOR HİZMETLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “dallarda antrenör” ibaresi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından profesyonel ve amatör kabul edilen spor dallarında spor insanları, spor takımları ve topluluk takımları gibi grupları destekleyerek performanslarını iyileştirmek için onlarla yakın işbirliği içinde çalışan eğiticiler olan antrenör”

            MADDE 2- Aynı Kanunun ek 12 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bu kanun kapsamında profesyonel olarak kabul edilmeyen amatör spor dallarındaki antrenörlerin, amatör spor kulüpleri ile yaptıkları sözleşme kapsamındaki ücretleri ve sosyal güvenlik prim ödemeleri Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ödenir. Söz konusu ücretlerin sözleşmenin yapıldığı ilgili yıldaki aylık net asgari ücretin beş katını aşması durumunda aşan kısmı ödenmez.”

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.