ANTİK LUVİ KÜLTÜR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI
Seyhan Belediyesi’nin Luvilavant işbirliğiyle Ulucami Mahallesi’nde hayata geçirdiği “Antik Luvi Kültür Merkezi” düzenlenen törenle hizmete açıldı. Anadolu’nun en eski kavimlerinden biri olan Luviler’in yaşamının ve kültürünün gelecek kuşaklara aktarılacağı kültür merkezi, Dünya’da ve Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Düzenlenen açılış töreni Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Seyhan Kaymakamı Mustafa Yavuz, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanı Özlem Karaoğlan ve KUDEB Müdürü Şahin Kıl, Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, YİKOB Tabiat Varlıkları Müdürü Aysel Sevinç, Çukurova SİFED Başkanı Hüseyin Kış, Proje Danışmanımız Sn. Prof. Dr. Ahmet Ünal, meclis üyeleri, muhtarlar, CHP Seyhan Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Orkun Parsak, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
BU TOPRAKLARDA YAŞAYAN BİR HALKIN HİÇ İFADE EDİLMEMESİ ÇOK ACI
Anadolu’nun tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getiren Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, 10 bin yıllık tarihe sahip Göbeklitepe, Çatalhöyük’ün Türkiye’de bulunduğunu ancak Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin arasında verimli topraklara sahip, lojistik olarak dünyanın merkezi sayılabilecek bir coğrafyada 5-6 bin yıllık bir tarihin yol sayılmasının akıl almaz olduğunu söyledi. Başkan Akay, “Kendi ülkemizde, kendi topraklarımızda yaşayan, Hititlere yakın zamana ait bir halkın hiç ifade edilmemesi gerçekten bizler için çok acı. Burada milattan önce 5 bin, 6 bin, 7 bin, 8 binli yıllarda insan yaşamadı mı? Bunları artık düşünmemiz lazım” dedi.
AMACIMIZ LUVİLERİN NELER YAPTIĞINI GÖSTERMEK
Luvi Kültür Merkezi’yle bu anlamda bir yol açtıklarını aktaran Başkan Akay, şöyle devam etti:
“Biraz daha fazla düşünmenin yolunu açmış olacağız. Bir toprak hiçbir zaman boş kalmaz ve tarih hiçbir zaman bıçakla kesilir gibi, bir yerden kesilip bir başka yer başlamaz. Burada yaptığımız şey bir Anadolu halkının en azından neler yaptığını, neler olabileceğini bir şekilde göstermek” diye konuştu.
DESTİNASYON ALANLARININ ARTMASIYLA ADANA GÖRKEMLİ GÜNLERİNE DÖNECEK
Adana’nın görkemli günlerine dönebilmesi için turizmin gelişmesinin önemine değinen Başkan Akay, festivallerin tek başına Adana’ya çok şey kazandırmadığının altını çizdi. Turizm destinasyon alanlarının yaratılması konusunda Adana Valisi Süleyman Elban’ın yaptığı öncülüğün çok olumlu sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Akay, “Bu destinasyon alanlarını çoğalttığımız zaman Adana yeniden eski görkemli günlerine kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.
VALİ YARDIMCISI KAN: YAŞAYAN BİR BİNA OLACAK
Restore edilerek hizmete açılan Luvi Kültür Merkezi’nin yaşayan bir bina olacağını ifade eden Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, “Kullanılan, yani tüm Adanalılara hizmet eden, Adana’ya gelen misafirlerimize hizmet eden bir bina olacak. Çünkü içerisini gezdim, çok özel çok güzel çalışmalar var. Gönülden tebrik ediyorum. Burası gerçekten Adana’nın kültür merkezi. Bu bölgede gezecek ve görecek çok fazla eser var. Daha da güzel olacak bu bölge. Daha da gelişecek ve Adana’nın turizm merkezi ve daha da ilerleyecek diye düşünüyorum. Gelirseniz, görürseniz, ilgilenirseniz yaşar bu mekanlar, değilse yaşamaz. Onun için tüm Adanalıların da bu bölgeye sahip çıkması gerekir” ifadelerini kullandı.
MANTI: DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE BİR İLK
Luvilerin M.Ö. 2200 ile M.Ö 700’lü yıllar arasında yaşayan Anadolu’nun en önemli ve en eski kavimlerinden biri olduğunu aktaran Antik Luvi Merkezi Kurucusu Berman Mantı, Luvilerin uygarlık ve kültürünü tanıtmak amacıyla Seyhan Belediyesi ve Luvilavant tarafından birlikte projelendirilerek ulusal kültüre kazandırılan Antik Luvi Kültür Merkezi’nin Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkati çekti.
ÇUKUROVA’NIN TARİHİNE VE TURİZMİNE KATKI SUNACAK
Mantı, “Antik Luvi Kültür Merkezi’nin, enlerin ve ilklerin şehri Adana’mıza ve Çukurova’nın kültürüne, tarihine ve turizmine katkı sunacağına inancımız tam. Sadece bir merkez açmıyor, Anadolu’nun kültürel mirasına da çok önemli ve farkındalık sağlayacak bir kapıyı da aralıyoruz” diye konuştu.
PROF.DR.ÜNAL: LUVİLER BİZİMDİR
Luvilerin devlet kurmadığı için bir hayalet kavim olduğunu belirten Münih Üniversitesi Asuroloji ve Hititoloji Enstitüsü Eski Anadolu Dilleri ve Hititoloji Bölümü eski Başkanı ve proje danışmanı Prof.Dr. Ahmet Ünal, “Tarih bir milletin ulusun aynasıdır. Bu insanların geride bıraktıkları miras bizden başkasına olamaz. Rica ediyorum, ortada çok fazla kirli bilgiler dolaşıyor. Bunlara inanmayın. Luviler bizimdir. Biz sahip çıkmazsak bizden başkaları mutlaka sahip çıkacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Antik Luvi Merkezi’nin kurdelesi kesilerek açılışı gerçekleştirilirken, Başkan Akay ve Mantı konuklarına kültür merkezini gezdirdi.