KORKUT: ASIL DARBE PATATES SOĞAN ÜRETİCİSİNE YAPILIYOR | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

KORKUT: ASIL DARBE PATATES SOĞAN ÜRETİCİSİNE YAPILIYOR

Bu haber 07 Mayıs 2020 - 12:51 'de eklendi ve 137 views kez görüntülendi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, patates ve soğan üreticisinin hasadın yapıldığı bugünlerde ithalat yapılması ve ihracatın izne bağlanması nedeniyle mağdur olduğunu söyledi.

Patates hasat zamanı patates ithalatına izin verildiğini, soğan ihracatı zamanı soğan ihracatına sınırlama getirildiğini ifade eden Korkut, asıl darbenin patates soğan üreticisine yapıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Şimdilerde patateste hasat zamanı. Üreticilerin para kazanacağı, kazandığı para ile borçlarını kapatıp, geçimini sağlayıp, kendisini yeni sezona hazırlama zamanı. Zaten, tarımın, çiftçinin hali ortada. Ancak gelin görün ki, patates hasat zamanı patates ithalatına izin veriliyor. Ülke içinde patates fazlalığına yol açılıyor. Patates gerektiğinden fazla olursa patates fiyatı düşer. Üretici para kazanamaz. Bu bilinmeyen bir durum değil. Ancak yine de patates ithalatına izin veriliyor. Tamam, serbest piyasa denilecek belki ama tarım serbest piyasaya bırakılamaz. Çünkü tarımın kendine has özelliklerinden dolayı devletin müdahalesine ihtiyaç duyar.”

SURİYE’NİN ALMADIĞI ÇÜRÜK PATATESLER NE OLDU?

Hatay Reyhanlı’da kurulmuş bir şirketin, Suriye’ye satılmak üzere Mısır’dan patates ithal ettiğini vurgulayan Korkut, patateslerin gemide beklerken deniz suyu ile temas etmesi nedeniyle çürüme göstermesinden dolayı bu patateslerin iç pazarda satışına izin verildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Suriye’nin almadığı çürük patateslerin Türkiye’ye satışına neden izin veriliyor? Türkiye’de patates hasat zamanı varken bu patateslerin Türkiye’ye satışına neden izin veriliyor? Patates üreticisinin para kazanması istenmiyor mu?”

KOTA SINIRLAMASINA TAKILMADAN HIZLICA İHRAÇ EDİLMELİ

Soğanda da benzer bir durum yaşandığını ifade eden Korkut, ekim alanı ve toplam verimin arttığı bir süreçte soğana ihracat sınırlaması getirildiğini kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Soğanda bilindiği üzere ihracat sınırlaması var. Ancak bu ihracat sınırlamasının acilen kaldırılması gerekiyor. Birincisi, bu seneki hasat geçen seneye göre daha fazla olduğu için Türkiye soğan sıkıntısı yaşamayacaktır. İkincisi şimdi hasat edilen soğanlar, kısa gün soğanlarıdır. Yani, eylül-ekim gibi ekilir, mart-nisan gibi hasat edilir, kuru maddesi düşük, su miktarı fazladır. Bundan dolayı da uzun süre depo edilemez, dayanıklılığı kısadır. Bu nedenle de belli bir süre sonra çürüme gösterir. O yüzden yurtiçinde tüketilemeyecek olan kısa gün soğan miktarının kota sınırlamasına takılmadan hızlıca ihraç edilmesi gerekiyor.”