İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Adana ilinde tarımda yaşanan sorunları ve Adanalı çiftçilerimizin beklentilerini tespit ederek çözüm önerileri üreten Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir Ziraat Odaları Başkanları ile iletişim kurarak yaşanan ortak sorunları meclis gündemine taşıdı.
Koncuk şunları kaydetti:
“Tarımsal üretimde kullanılan gübre, elektrik, sulama, ilaç, yem gibi artan girdi fiyatları, diğer illerimizde olduğu gibi Adana ilimizin de en önemli sorunudur. Döviz kurunda yaşanan aşırı yükselmenin de etkisi ile artan giderler üreticilerimizi zorlamaktadır. Üreticilerimizin üretime devam edebilmesi ve üretimde sürdürebilirliğin sağlanması için girdi fiyatları makul seviyelere çekilmeli veya çiftçilerimize ek destek verilmelidir.”
Koncuk, “Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından cevaplandırılmasını talep ederek verdiği soru önergesinde, döviz kurunda yaşanan aşırı artışında, etkisi ile özellikle zirai ilaç fiyatları katlanarak artmaktadır. Artan “zirai ilaç fiyatları kontrol altına alınması” için Bakanlık olarak alınan/alınacak tedbirleri ve kırsalda üretim yapan küçük üreticiler ve aile işletmeleri desteklerden yeterince faydalanamamaktadır. “Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında” verilen desteklerin genişletilmesi yönünde bir eylem planınız nedir?” diyerek devam etti.
- Özellikle pamukta girdi fiyatlarındaki artışa karşın desteklerin aynı kalması ekim alanlarında günden güne daralmaya yol açmaktadır. Çiftçiye “pamukta desteklerin artırılması” yönünde önümüzdeki günlerde bir açıklamanız olacak mı?
- Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte uygulanan %18 KDV’nin %8 indirilmesi yönünde, % 2 TRT payı ve % 1 Enerji fonu sıfırlanması için bir çalışmanız var mıdır?
- Lisanslı depoların kullanımını teşvik etmek için verilen nakliye desteği 30 tonla sınırlı kalmayıp, nakliye desteğinin 100 tona çıkarılması yönünde çalışmanız olacak mıdır?
- Pandemi süreci, artan girdi fiyatları, pazarlamada yaşanan sorunlar, yaşanan doğal afetler gibi pek çok sorun üreticilerimizin ödeme güçlüğü yaşamasına neden olmaktadır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını faizsiz olarak uzun vadede yapılandırılması yönünde önümüzdeki günlerde çiftçiye müjde vermeyi düşünüyor musunuz?
İYİ Parti Adana Milletvekili Koncuk, Adana ilçelerinin sorunlarını da verdiği soru önergesinde dile getirdiğini belirtti.
- “Aladağ” ilçesinde yapımı tamamlanan gölette suyun dağıtımına yönelik alt yapı işlemlerinin henüz tamamlanmamıştır. Tamamlanması halinde 20 bin dönüm alan sulama imkânına kavuşacaktır. Suyun dağıtımına yönelik alt yapı çalışmaları ne zaman tamamlanacaktır? Bununla ilgi bir tarih verebilir misiniz?
- “İmamoğlu” ilçesinde “Yedi Göze Barajı” ne zaman tamamlanarak sulamada kullanılabilir hale getirilecektir?
- “Tufanbeyli” ilçesinde pancar kotası düşürülerek üretici neden mağdur edilmiştir? “Pancar kotasının arttırılması” yönünde Bakanlık olarak bir adım atılacak mı?
- “Saimbeyli” ilçesinde kuraklıktan dolayı tohum kalitesi düştü. Bakanlık olarak “hibe tohum desteğinde” bulunacak mısınız?
- “Yüreğir” ilçesinde organik ve iyi tarım uygulamalarında “münavebenin kaldırılması” ve desteklerin artırılması için yeni bir uygulamanız olacak mıdır?
- “Ceyhan” ve bağlı köylerin, tamamının sulama imkânlarından yararlanacağı bir tarih planlamanız var mıdır?