Karayolları Genel Müdürlüğüne Adana Milletvekili olarak öneriler sunmak istiyorum. | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Karayolları Genel Müdürlüğüne Adana Milletvekili olarak öneriler sunmak istiyorum.

Bu haber 19 Aralık 2018 - 15:00 'de eklendi ve 310 views kez görüntülendi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez özel sektör borçlarından kaynaklanan bir ekonomik kriz yaşanmakta ve önümüzdeki dönemde de bu krizin artarak devam edeceği görülmektedir. Çoğu yurt dışından alınmış borçların uygun maliyetle çevrilme imkânı da kalmamıştır.

Karayollarında yapılan incelemelere ilişkin Sayıştay Başkanlığının bulgularında OGS ve HGS geçişlerinde kaçak geçiş ücretlerindeki Tahsilatın hangi araçtan yapıldığı bilinmediği için vatandaşlar yüklü meblağlar ödemektedir ve mağdur olmaktadır.

Sayıştay raporlarında; yap-işlet-devret sözleşmelerinde yapım süreci başlangıçlarının mevzuata aykırı olarak düzenlendiği, şirket kusurları nedeniyle gecikmeler yaşanmasına rağmen sözleşme şartlarına uyulmadan yaptırımların devletimiz lehine uygulanmadığı, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez geçiş bağlantı yolları da dâhil olmak üzere) Otoyolu yapım işinde hiçbir geçerli dayanağı olmadan doğrudan sözleşme yapılması ve aynı sözleşmede şirket kusuru nedeniyle sözleşmenin gecikmesine rağmen gerekli yaptırımların uygulanmadığı belirtilmektedir. “2016 yılında 9,5 milyar lira ödenekle başlayan Karayolları Genel Müdürlüğü yıl sonunda 18,3 milyar lira harcamış çünkü ödeneği olmayan işler için ihaleye çıkılmış, yatırım programı ödenek ve iş programı bağlantısı kurulmadığı için başlangıç ödeneğinin yüzde 57’sini oluşturan 6 milyar liralık ödeneğin harcama detayının açıklanmadığı tespit edilmiştir denilmektedir. Raporda. Karayolları bölge müdürlüğünce yatırım programında yer almayan yapım işleri için 391 milyon 800 bin TL harcama yapıldığı Sayıştay raporlarında ayrıca belirtilenlerden sadece bir kısmıdır.

Değerli milletvekilleri, köprülerin, Avrasya Tüneli’nin, otoyolların yapımında kamu-özel işbirliği veya yap-işlet-devret anlaşmalarında işi yapacak şirketlerin alacaklarının tamamını hazinenin üstlenmesi yasal hâle getirildi. Bu, cumhuriyet tarihinde yapılan en önemli olumsuz ekonomik değişikliklerden birisidir. Bu değişiklikle projeler için alınan borçlara, harcanan paralara, üstlenilen finansal risklere devlet garantisi verildiği için şirketin taahhüdünü yerine getiremediği durumda borcun devlete rücu edeceği sözleşmelerde açık açık yazılmaktadır. Devletten para çıkmayacak gibi gösterildiği için kamunun dış borç ve iç borç stoku şu anda gösterilenlerden daha fazladır. Bu kadar vahim durum ortada iken Kanal İstanbul gibi projeleri hayata geçirmek ister istemez halkımızı daha fazla kemer sıkmaya mecbur edecek, bizden sonra gelecek nesil 2071 yılına kadar borçlandırılarak ipotekli doğmalarına neden olacaktır.

Karayolları Genel Müdürlüğüne Adana Milletvekili olarak öneriler sunmak istiyorum.

Ankara-Adana yolu üzerinde bulunan Şereflikoçhisar ve Aksaray şehir geçişlerine alt ya da üst geçitler yapılarak trafik akışı kesintisiz hâle getirilmelidir. Yine karayolları ağındaki Adana-Mersin kara yolunun Adana içinde kalan Yeşilevler, Barkal kavşaklarının, trafik akışının kesintisiz devamı için “battı çıktı” diye tabir edilen alt geçitlerin proje kapsamına alınmalıdır. Adana-Karataş yolu revize edilerek alt ve üst yapıların bir an önce yapılması sağlanmalıdır. Adana-Niğde-Ankara kara yolu, on altı yıldır yapımı devam ediyor, bir an önce bitirilmelidir. Ulaştırma Bakanlığı, AK PARTİ’li belediyelerin başlayıp da bitiremediği metro inşaatlarının yapımını AK PARTİ belediye sınırları içinde yaşayan vatandaşlara hizmet için üstlendiğini belirtiyor. Adana Metrosunun Çukurova Üniversitesine kadar olan bölümü hâlâ beklemede. Adanalı vatandaşlara neden şaşı bakıyorsunuz arkadaşlar? Adana Metrosunun kalan bölümünü Bakanlık olarak üstlenmeyi düşünüyor musunuz?

Karayollarında liyakatli, yeterli ve siyasi tercihlerden uzak elemanların görevlendirmesi gerekmektedir.

Şimdi bütün milletimizin “Bu ne iş?” dediği yap-işlet-devret ve kamu-özel iş birliğiyle yaptığınız meşhur tünel ve köprülere bir bakalım. Avrasya Tüneli için 25,6 milyon araç geçiş garantisi verildi. 15 milyon 600 bin araç geçmiş. 10 milyon araç geçiş farkı olarak hazineden garanti verildiği için memurdan, esnaftan, vatandaştan alınan vergiden yani senin benim cebimden 123 milyon 718 bin 819 Türk lirası, firmaya fark olarak ödenmiştir. Yine, Osman Gazi Köprüsü için yapılan sözleşmede günlük 40 bin, yıllık 14 milyon 600 bin araç geçiş garantisi verildi. Geçen araç sayısı 5 milyonda kaldığı için 9 milyon 600 bin geçmeyen araç için 578 milyon Türk lirası hazineden yine senin benim cebimden ödenmiş oldu.

Beyler, burası sizin babanızın çiftliği değil, burası Türkiye Cumhuriyeti devleti. Bu paralar, doğmamış, tüyü bitmemiş yetimlerin, öksüzlerin, kimsesizlerin, emekçilerimizin, çalışanlarımızın, kısaca 81 milyon insanımızın parası. Siz birkaç yandaşınızı daha zengin edeceksiniz diye Türk milleti size oy vermedi.

Kendinize gelin, ayıptır, günahtır, vebaldir, kul hakkıdır arkadaşlar. “Ekonomik kriz yok.” diye diye ülkemizi ne hâle getirdiniz. Doğrusu, yandaşa kriz yok. Anadolu’nun yiğit insanlarını kuru soğana muhtaç ettiniz. Evet, kuru soğana muhtaç ettiniz, depoları basarak onu da bulamaz hâle getireceksiniz.