Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, tartışmalı yaklaşım ve açıklamalarla gündemden bir türlü düşmeyen Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin Adanalıların adeta başına bela olduğunu vurguladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda Adanalılar için büyük bir külfet oluşturan raylı sistemin artık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devrinin gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Dr. Şevkin, Kanal İstanbul gibi uçuk bir projeye 65 milyar dolar harcamaya hazırlananların güzergah, kesin kabul, istimlak ve ikinci etap sorunu yaşayan Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’ni de göz önüne alması gerektiğini ifade etti.
GEÇİCİ KABULLE ÇALIŞIYOR!
Yapımına 1996 yılında başlanan ve 2010 yılı Mayıs ayında resmi açılışı gerçekleştirilen 535 milyon dolar maliyetli Adana hafif raylı sistem projesinin Adanalılar için büyük bir külfet oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Belediye gelirlerinin yüzde 40’ı geçici kabulle çalışan ve büyük risk taşıyan, hastaneye, postaneye, stadyuma, üniversiteye uğramayan, her gün zarar eden hafif raylı sistem borcuna kesilmektedir. Oysa ki belediye çalışanlarının maaş sorunu yaşadığı da bilinmektedir” dedi.
HİÇBİR ADIM ATILMIYOR!
Cumhurbaşkanı tarafından 2011 yılında Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda söz verilmesine rağmen raylı sistemin henüz bakanlığa devrinin gerçekleşmediğini, yine söz verilmesine karşın ikinci etap çalışmalarının da bir türlü başlamadığını dile getiren Dr. Şevkin, “Türkiye’nin bir çok yerinde tramvay hatları proje ve yapım çalışmalarının Bakanlar Kurulu kararıyla Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlendiği bilinmektedir. Ayrıca Kanal İstanbul gibi uçuk bir projeye 65 milyar dolar harcanacak olmasına rağmen Adanalıların raylı sistem kaosundan, kamburundan ve borcundan kurtulması için hiçbir adım atılmamaktadır” diye konuştu.
Dr. Şevkin, mecliste “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu soruna acilen çözüm bulunmasına yönelik bir hazırlığı söz konusu mudur?” diye sordu.