CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Orhan Sümer, ÇAYKUR’un son altı yılda 85 milyon 912 bin TL faiz ödediğini belirterek “Kamu kaynakları devletin malı denizmiş gibi yandaş iş adamlarına sonuna kadar açılırken kamu bankaları iktidara yakın patronlara verdikleri milyarlarca TL batık krediyi toplayamazken bir kamu teşebbüsü olan ÇAYKUR faiz bataklığında inliyor” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda Kamu İktisadi Teşebbüsleri arasında bulunan Devlet Hava Meydanları İşletmesi, ÇAYKUR, Atatürk Orman Çiftliği, TOKİ ve TCDD’nin 2011’den 2018 yılına kadar olan raporları görüşüldü.
ÇAYKUR’un ilgili yıllara ait raporlarına ilişkin partisi adına söz alan Sümer, kapitalist ekonomi modeli benimsemiş ülkelerde bile KİT’lerin ekonomide belirleyici bir rolü bulunduğunu belirterek “KİT’ler ülke ekonomilerinin sigortası ve dinamosu durumundadırlar” dedi.
Sümer, gibi bazı KİT’lerin amacının gereğini yerine getirememesi durumunda toplumsal sorunlara yol açabileceğini belirterek bunlardan birinin de 210 bin çay üreticisi aileyi doğrudan ilgilendiren ÇAYKUR olduğunu söyledi.
Yaşlanan ve ekonomik ömrünü giderek tamamlayan çaylıkların yenilenmesi gerektiğini kaydeden Sümer, “Bir çay bahçesinin en fazla yüz yıllık bir ömrü var. Türkiye’de de yaklaşık seksen yıldır çay üretimi yapılıyor ve üretim yapılan çaylıklar yenilenemiyor. Ekonomik değeri giderek azalan çaylıklar yirmi yıl sonra ömrünü tamamen tamamlamaya başlayacak” uyarısında bulundu.
657 MİLYON TL’YE ÇIKAN ZARAR
Sümer, 2010 yılına kadar kâr eden ÇAYKUR’un 2011 yılında 26 milyon 927 bin TL’yle başlayan zarar etme döneminin 2018 yılında 657 milyon TL’ye çıktığına dikkat çekerek “Aynı sektörde bulunan ve ÇAYKUR’a göre imkânları daha kısıtlı olan özel sektör kâr elde ediyor da ÇAYKUR neden zarar ediyor? Aklımıza başka şeyler geliyor? ‘ÇAYKUR kasıtlı olarak zarar ettirilip özelleştirilmek mi isteniyor?’ diye sormadan da edemiyoruz” dedi.
DEVLETİN MALI DENİZ…
ÇAYKUR’un son altı yılda 85 milyon 912 bin TL faiz ödediğine de vurgu yapan CHP’li Sümer şöyle konuştu:
“Kamu kaynakları devletin malı denizmiş gibi yandaş iş adamlarına sonuna kadar açılırken kamu bankaları iktidara yakın patronlara verdikleri milyarlarca TL batık krediyi toplayamazken bir kamu teşebbüsü olan ÇAYKUR faiz bataklığında inliyor. Yandaş medyaya milyarlarca TL ilan veren bu bankalar ÇAYKUR’un finans ihtiyacını neden düşük faizlerle karşılayamaz?
Milyonlarca insanı yakından ilgilendiren bu kurumun finans ihtiyacı neden kamu kaynaklarından karşılanmaz? Kamu kaynakları ÇAYKUR için kullanılmayacak da kimin için kullanılacak? Aslında kötü yönetim sadece ÇAYKUR’la sınırlı değil, baktığımız zaman bütün kamu yönetimi kötü hâlde. Hani derler ya “Balık baştan kokar.” diye, işte ÇAYKUR’un da şu anki durumu maalesef öyle.”
YASA ÇAĞRISI
Çay sektörünün 1984 yılında çıkarılan ve özel sektöre de çay üretimini açan5 maddelik bir kanunla düzenlendiğine de dikkat çeken Sümer, “Parti ayrımı yapmadan, başta Karadeniz milletvekilleri olmak üzere Meclisteki tüm milletvekillerimize sesleniyorum: Yüz binlerce ailenin geçim kaynağı olan çay piyasasının düzenlenmesi ve böylece ÇAYKUR’un daha etkin bir hâle getirilmesi için gerekli düzenlemeleri birlikte yapalım” çağrısında bulundu.