Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, yeni yıl itibariyle evde üretip, sanal ortamda satışını yapan girişimcilerin vergiden muaf tutulacak olmasıyla büyük sevinç yaşadıklarını söyledi. İŞKAD Üreten Kadın Festivali’ni hatırlatıp üreten kadına yönelik projelerin farkına varılmasından duyduğu mutluluğu paylaşan İŞKAD Başkanı Berman Mantı, üretime verilen destekle özellikle ev kadınlarının çalışma hayatına daha çok teşvik edildiğini belirtti. Başkan Mantı, umut verici karara dikkat çekerek girişimci kadınların her alanda daha çok desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
ÜRETEN KADIN FESTİVALİ’Nİ ANIMSATTI
İŞKAD olarak kadınların üretim ekonomisine dahil olması ve yaratıcılıklarını göstermesini hedeflediklerini aktaran Mantı, “Bu prensiple yola çıktığımız İŞKAD Üreten Kadın Festivali projesinde binlerce evinde kendi imkanlarıyla üreten yaratıcı kadınlarımızla tanıştık. Bu festival sayesinde Adana’da kadınlar adına kitlesel bir hareket başlattık ve İŞKAD’ı üreten kadınların adresi olma yolunda adımlar attık” diye konuştu.
İŞKAD’DAN TAM DESTEK
Nüfusun yarısını oluşturan kadınların hayatın eşit paydaşı olduğuna dikkat çeken İŞKAD Başkanı Berman Mantı, iş dünyasından toplumsal yaşama dek her alanda güçlü bir şekilde var olması gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede kadınlara evde üretim konusunda çağrı yapan Başkan Mantı, “Evde üretimle ilgili açıklanan vergi muafiyeti, salgından dolayı yaşanan şu zorlu pandemi sürecinde, özellikle, zaten omuzlarında birçok yükü taşıyan kadınlarımıza bir nebze de olsa nefes aldıracak. Bu vergi muafiyetiyle birlikte, bizler iş hayatındaki kadınlar olarak, evde çalışmaya cesaret eden kadınlarımızın destekçisiyiz” dedi.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK VE YERLİ ÜRÜN ÇAĞRISI
Kadınların üreterek farkındalık yaratacaklarına işaret eden Başkan Mantı, bu sürecin sonunda kadınıyla erkeğiyle tüm ülkenin kazançlı çıkacağını bildirdi. Evde üretim yapıp, o ürünlerin pazarlanmasının da kendine göre zorlukları olduğunu aktaran Başkan Berman Mantı, “Hepimiz bir şekilde ev ekonomisine katkı sağlama kaygısı taşıyoruz. Bu anlamda evde üretim yapan girişimcilerin birçok yönüyle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha yüksek kazanç sağlamak ve pazarlama kısmını kolaylaştırmak açısından, kadınların katma değeri yüksek ve yerli ürünlere yönelmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.
“KADINLAR EVDE OTURMUYOR, ÜRETİYOR”
Adana’da üreten kadınların yanında İŞKAD’ın bulunduğuna vurgu yapan Mantı, şunları kaydetti:
“Kadınlarımızı iş hayatına bilinçli ve akademik olarak entegre etmek en büyük arzumuz. Girişimcilik yolunda kadınlarımızın her adımda yanlarındayız. Elbetteki bunun için eğitim şart. Kadınlarımızın donanımını ve yaratıcılığını artıracak girişimcilik modül eğitimleri ile kadınlarımızın ihtiyaç duyabilecekleri tüm teknik konularda bilgi sahibi olarak birer girişimci olmaları en büyük temennimiz. Kadınlarımızın ürettikleri ürünlerin markalaşması için düzenlemiş olduğumuz bir çok modül eğitimler sonrası bu gün kadınlarımızın sosyal medya üzerinden satış yapabildiklerini ve yüzlerce evinde üreten kadının birbiri ile üretim konusunda entegre olduklarını görüyoruz. İŞKAD üreten kadın festivalinin yaratmış olduğu bu ekosistemin devamlılığı için kadınlarımıza desteklerimiz daim olacaktır. Bugün girişimci kadına yönelik bu desteğin çıkmış olması çıktığımız yolun aydınlanması adına ciddi bir gelişme. Kadın evinde oturmuyor, üretiyor. Bu anlayışın farkına varılması ve adımlar atılması bizi de oldukça mutlu etti.”
KARAR NE ÖNGÖRÜYOR?
Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren karar, evde veya küçük işletmelerde üretim yapan ve sanal ortamda satışını gerçekleştiren geniş bir kesimi kapsıyor. E-ticarette uygulanan bu vergi muafiyetinden faydalanmak için, vergiden muaf esnaf belgesi alınması, ticari hesap açılması, tüm hasılatın bu hesap üzerinden tahsil edilmesi ve hasılat tutarının 220 bin TL’yi aşmaması gerekiyor. Torba yasa ile alınan bu kararın kayıt dışı ticareti önlemesi de hedefleniyor.
7 Ek