İş cinayetlerine ‘resmi’ davetiye! | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

İş cinayetlerine ‘resmi’ davetiye!

Bu haber 09 Aralık 2018 - 15:27 'de eklendi ve 312 views kez görüntülendi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş cinayetlerinin önemli bir kısmının yaşandığı inşaatlardaki yük kaldırma tertibatlarının, can ve mal güvenliği konusunda düzenleme yapılan Asansör Yönetmeliği kapsamının dışında tutulmasını Meclis gündemine taşıdı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Gürer’in konuyla ilgili önergesine verilen yanıtta, inşaat şantiyelerinde kullanılan kaldırma ve iletme tertibatlarının ilgili yönetmelik kapsamında “asansör” olarak değerlendirilmediğini belirtildi. Açıklamada, bu konudaki düzenleme yetkisinin ise Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında olduğu ifade edildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na inşaat şantiyelerinde kullanılan yük taşıma tertibatlarının, asansör yönetmeliğinin kapsamı dışında tutulmasının yarattığı soruna dikkat çekti. Gürer, “Asansör Yönetmeliği’ne göre insanların taşınmasına, can ve mal güvenliği tehdit etmeyecek şekilde kullanılması için bir düzenlemeye gidildi. Ne var ki, iş yerlerinde ve inşaatlarda yük kaldırma tertibatları bu kapsam dışında bırakıldı. Oysa iş cinayetlerinin bir kısmı da bu inşaat asansörlerinde meydana geliyor. Bu anlamda Bakanlığın bir düzenleme yapması düşünülüyor mu? ” şeklinde soru yöneltti. 

Gürer’in soru önergesine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yanıt verdi. Bakan Varank, düzenlemeye gidilen Asansör Yönetmeliğinin Avrupa Birliği’nin direktifi olması nedeniyle bakanlıkları tarafından doğrudan uyumlaştırıldığını ve zorunlu olarak uygulama sokulduğunu belirtti. İnşaat şantiyelerinde kullanılan kaldırma tertibatlarının kapsam dışı bırakıldığını açıklayan Bakan Varank, bu tertibatların ilgili yönetmelik nedeniyle ‘asansör’ olarak değerlendirilmesinin hukuken mümkün olmadığını vurguladı.

Bakan Varank, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kamuoyunda asansör olarak tanımlanan “İnşaat şantiyelerinde kurulan kaldırma ve iletme tertibatları” ise Makina Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT) kapsamında herhangi bir makina olarak tasarlanır, imal edilir ve piyasaya arz edilirler. Piyasaya arz edilen söz konusu tertibatlar piyasada inşaat şantiyelerinde genellikle dış cephelere kurularak iş ekipmanı olarak kullanılırlar. İnşaat alanlarındaki işin bitişi ile birlikte bir başka inşaat şantiyesinde kurulum sağlanarak iş ekipmanı olarak kullanılmaya devam ederler. Bu tertibatın da 25/4/2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartlan Yönetmeliği” kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (mülga Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) tarafından periyodik olarak kontrollerinin yaptırılması zorunludur.
Dolayısıyla, Bakanlığımızın mevzuatla başka bir Bakanlığın görev alanına dahil olduğu açıkça belirtilen bir hususta düzenleme yapması söz konusu değildir.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise inşaatlarda en çok iş kazalarının asansör olarak kabul edilmeyen ve ilgili yönetmelikte kapsam dışı bırakılan yük kaldırma tertibatlarında yaşandığına dikkat çekti.

 

Gürer, “En çok ölümlü iş kazaları inşaat şantiyelerindeki yük kaldırma tertibatlarında yaşanırken, bu tertibatlar için bir düzenleme yapılmamış olması eksikliktir. En çok ölümlü kazaların meydana geldiği bu tertibatlar için de  bu yönetmenlik uygulanmalıdır. Bir tertibatın sırf adı ‘asansör’ değil diye ilgili yönetmelik kapsamının dışında tutulması ve bu tertibatlardaki iş cinayetlerine seyirci kalınması, cinayete davetiye çıkarmaktan başka bir şey değildir” diye konuştu.