CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların can, mal ve çevre güvenliğini tehdit eden ürünleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Mustafa Varank, bu yıl 45 bin ürünün denetlendiğini ve güvensizlik kararı verilen 178 ürünün toplatıldığını açıkladı. En çok toplatılan ürünler arasında ise şarj cihazları ile saç kurutma makineleri yer aldı.
GÜVENSİZ ÜRÜNLER MECLİS GÜNDEMİNDE
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, güvensiz ürünleri gündeme getirdi.
CHP Milletvekili Gürer, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca can, mal ve çevre güvenliği adına piyasada satışı yapılan ürünlere yönelik denetimler yapılmakta mıdır? Yapılan denetimlerde 2017 ve 2018 yıllarında hangi ürünlere yönelik ceza veya toplatma kararı alınmıştır? Toplatma kararı alınan ürünlerin çeşitleri nelerdir? Kaç kalem ürün toplatılmıştır?” şeklindeki sorulara da yanıt istedi.
81 İLDE 800 DENETÇİ
Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, “Piyasa gözetimi ve denetimi (PGD) faaliyeti; ürünün piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürün piyasada iken ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğinin, güvenli olup olmadığının denetlenmesidir. Bu kapsamda Bakanlığımız, sorumluluğunda bulunan ürün gruplarına yönelik olarak, 81 ilde 800’den fazla denetçiyle PGD faaliyetlerini gerçekleştirmektedir” dedi.
1500’DEN FAZLA ÜRÜN GRUBU…
Görev ve sorumluluk alanımızdaki PGD faaliyetlerinin, elektrikli ekipmanlar, taşınabilir basınçlı ekipmanlar, makineler, asansör, enerji verimliliği, otomotiv, gaz yakan cihazlar, piller ve aküler gibi ürün gruplarını içerdiğini belirten bakan Varank, bu gruplar içinde bin 500’den fazla ürünün söz konusu olduğuna dikkat çekti.
45 BİN ÜRÜN DENETLENDİ
2018 yılı boyunca yapılan denetimlerde şimdiye kadar toplam 45.102 ürünün denetlendiğini açıklayan Bakan Mustafa Varank, bu ürünler içerisinde teknik mevzuata uygun olmayanlar tespit edildiğini kaydetti.
178 ÜRÜN GÜVENSİZ ÇIKTI
Bakan Varank, uygunsuz çıkan ürünler için idari para cezası uygulandığını ve 178 ürün hakkında güvensizlik kararı verilerek, bunların piyasadan toplatıldığını açıkladı.
ŞARJ CİHAZLARI, SU ISITICILARI, SAÇ KURUTMA MAKİNELERİ, ELEKTRİKLİ OCAKLAR…
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varan, en çok toplatılan ürünlerin; şarj cihazları, kablo, ani su ısıtıcı, saç kurutma makinesi ve elektrikli ocak gibi ürünler olduğunu belirtti.
GÜRER: “MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merdiven altı üretilen, kayıt ve denetim dışı inal edilen ürünlerin doğrudan piyasaya sürüldüğü gibi, bu ürünlerin üzerine sahte marka yerleştirilerek de piyasaya satıldığı yönünde iddiaların olduğuna dikkat çekti.
ÖZELLİKLE ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR…
Özellikle elektrikli ve elektronik ürünlerin vatandaşların can güvenliğini tehdit ettiğine vurgu yapan Gürer, “Sayın Bakanın verdiği bilgiye göre 81 ilde 800 kişi denetim yapıyor. Ortalama her ilde 10 denetçinin olduğu düşünüldüğünde, denetim yapanların sayısının oldukça düşük olduğu gözleniyor. Bakanlığın bu tür ürünlerin denetimine daha çok önem vermesi gerekiyor” diye konuştu.