CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, engelli bireyler için verilen sözlere, vaatlere rağmen onların yaşama katılabilmelerine olanak sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilememiş olmasının üzüntü verici olduğunu söyledi.
Gürer, engelli vatandaşların yaşadıkları sorunların aşılması için TBMM Başkanlığına hem Kanun Teklifi hem de Meclis Araştırma Önergesi verdi. Kanun Teklifinde engelli vatandaşlar için “Yaşam Köyleri” kurulmasını öneren Gürer, Meclis Araştırma önergesinde ise engelli bireylerin yaşadığı mağduriyetlerin araştırılıp sorunların giderilmesini talep etti.
ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN YAŞAM KÖYLERİ KURULSUN
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli çocuklar için her ilde; engelli hastanesi ve rehabilitasyon merkezi, mesleki eğitim alabilecekleri eğitim kurumları, kütüphane, spor alanları ve benzeri donatıların bulunduğu yaşam köyleri kurulması için Kanun Teklifi hazırlayarak, TBMM Başkanlığına sundu.
Engelli bireylerin toplumla entegre olmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilemediğini ifade eden Gürer, “Milyonlarca engelli birey, hem yasaların uygulanmaması, hem de toplumun duyarsızlığı nedeniyle pek çok alanda ötekileştirilmiş durumdadır. Bu kişileri sokakta, eğitimde, işte ya da sosyal hayatta görmek neredeyse mümkün değildir. Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde verilen sözlere, vaatlere rağmen, engellilerin yaşama katılabilmeleri için gerekli ve yeterli adımlar atılmamaktadır” açıklamasında bulundu.
Gürer, Kanun Teklifinde şu ifadelere yer verdi: “Fiziki engeller bir yana, etik engeller de engellilere hayatı kimi zaman çekilmez kılmaktadır. Otobüste engelliler için ayrılan yerlere koyulan çuvallar, metro asansörlerinin işgal edilmesi, kalabalık ortamlarda araçlarıyla dolasan ne işiniz var burada” diye atılan laflar, yaşadıkları binalara “görüntüyü bozuyor” diye rampa yapılmasını engellemeye çalışan komşular, morallerinin bozulmasına neden daha bir çok sebep sayılabilir.
Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile, engelli çocuklar için her ilde; engelli hastanesi ve rehabilitasyon merkezi, mesleki eğitim alabilecekleri eğitim kurumları, kütüphane, spor alanları ve benzeri donatıların bulunduğu yaşam köylerini kurarak, engelli bireylerimizi toplumla entegre edebilmektir.”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ayrıca TBMM Başkanlığına engelli vatandaşların sorunlarının belirlenip çözüm yollarının araştırılması için Meclis Araştırma önergesi verdi.
Engelliler ile ilgili yapılan düzenlemede gelir tespitinde yönelik uygulamalara ilişkin çok sayıda mağduriyet oluştuğuna vurgu yapan Gürer, “Bu mağduriyetlerin tespiti ve sorunun engelliler lehine düzenlenmesini sağlamak amacı ile konunun çok yönlü ele alınıp araştırılması yararlı olacaktır. Engelliler için çok söz söyleyip uygulamada kazanılmış haklarının dahi aleyhlerinde bir düzenlemeye tabi kılınması kabul edilmez” ifadelerini kullandı.
Ağır engelliler için anneye ödenen evde bakım ücretinin, hem aileye maddi katkı hem de annenin moral ve motivasyonu için umut olduğuna vurgu yapan Gürer, “Ancak maaşın bağlanması için uygulanan gelir tespiti birçok ailenin mağdur olmasına neden olmaktadır.
Ağır derecede engelli olup, bir başkasının yardımı olmadan hayatını idame ettiremeyen, engelli ailelerine verilen evde bakım paralarının yeni düzenleme ile ellerinden alındığı ifade edilmektedir” dedi.