GÜRER: YEREL BASIN CAN ÇEKİŞİYOR | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

GÜRER: YEREL BASIN CAN ÇEKİŞİYOR

Bu haber 23 Ekim 2018 - 19:33 'de eklendi ve 554 views kez görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Fetö Bağlantısı Nedeniyle Kapatılan Televizyon, Radyo ve Gazete Sayısını Açıkladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle bugüne kadar 121 televizyon, radyo ve gazetenin kapatıldığını açıkladı. Oktay, haber niteliği taşıyan İnternet sitesi sayısının bilinmediğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde 2003 yılları ile 2018 yılları arasında ulusal medyada kaç gazete, dergi, televizyon ve radyo kanalı el değiştirmiştir?

2003-2018 yılları arasında hangi gazete, dergi, televizyon ve radyo kanalları kimler tarafından satılıp kimler tarafından alınmıştır?

2003 yılından bu yana ulusal medyada kaç yeni gazete ve televizyon kanalı açılmıştır?

FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle kapatılan televizyon, radyo ve gazete sayısı kaçtır? Bu gazeteler hangileridir?

2018 yılının Temmuz ayı başına kadar ülkemizde haber sitesi niteliği taşıyan kaç İnternet sitesi bulunmaktadır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta el değiştiren medya kuruluşlarıyla ilgili bilgi vermedi. Oktay, “FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle toplam 121 televizyon, radyo ve gazete kapatılmış olup, gazetelerin isimleri Resmi Gazetede yayınlanmıştır” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Diğer taraftan İnternet, her an değişebilen içeriği, aktörlerin farklılığı, içeriğin oluşması sürecindeki interaktivitesi, uluslararası etkileşimi ve hukuki düzenleme farklılıkları nedeni ile dağınık ve dinamik bir yapıya sahip olduğundan haber sitesi niteliğini taşıyan İnternet sitesi sayısının teknik olarak karşılanması mümkün bulunmamaktadır” dedi.

Gürer: “Yerel basın can çekişiyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gelirleri son 3 yılda yüzde 10’dan daha az, maliyeti ise son 3 ayda yüzde 50’den daha fazla artış gösteren yerel basın kuruluşlarının bu şekilde ayakta kalmasının mümkün olmadığını söyledi. Gürer, ekonomik krizden büyük ölçüde etkilenen medya kuruşlarına ve özellikle yerel basına destek paketleri uygulanması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, son aylarda ekonomik krizin, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi medya kuruluşlarına da derinden etkilediğine dikkat çekti. “Çok sayıda yerel gazete yayın durdurdu” dedi.

GELİR: 3 YILDA YÜZDE 10

GİDER: 3 AYDA YÜZDE 50

Ekonomik sorunların, yerel basına ciddi darbe vurduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yayın yaptıkları çevrelerin sorunlarını yansıtan, bölgelerinde halkın gözü, kulağı, sesi olan yerel basın kuruluşlarının en önemli gelir kaynakları resmi ilanlardır. Resmi ilan tarife fiyatları son üç yılda 10’dan daha az bir oranda artış gösterirken, döviz kurları ve enflasyon artışı nedeniyle baskı maliyetleri son 3 ayda yüzde 50’inin üzerinde bir oranda yükselmiştir” diye konuştu.

YATIRIMLAR DURDU, RESMİ İLANLAR AZALDI

Kamu kurumlarının yatırım ihalelerinin yayınlandığı resmi ilanların, ülkemizdeki yatırımların durma noktasına gelmesi nedeniyle, her geçen ay biraz daha azalmakta olduğuna işaret eden Gürer, tüm bu sorunların, zaten zor şartlarda yayın hayatlarını sürdüren yerel basın kuruluşlarını derinden etkilediğini vurguladı.

YEREL BASININ DİĞER SORUNLARI

Yerel basın kuruluşlarının yaşadığı diğer sorunlara da dikkat çeken Gürer, “Başta kağıt ve diğer girdilerdeki fiyat artışları yanı sıra sorunu olmak üzere, İletişim teknolojisindeki gelişmeler, yaygınlaşan sosyal medyanın geleneksel medya üzerindeki olumsuz etkileri, ekonomik sorunlar, tekelleşme sorunları, istihdam sorunları, ücret dengesizliği, tiraj sorunları, hukuksal sorunlar, son dönemde artan siyasi ve mali baskılar, bugün resmi ilanla ayakta durmaya çalışan 1200 civarındaki gazeteyi, büyük bir dar boğazın içine sürüklemiştir” şeklinde konuştu.

YEREL GAZETECİLİK KAN KAYBEDİYOR

Resmi ilan ve reklam almadan yayın hayatını sürdürmeye çalışan 5 bin civarındaki yayın organının da artan maliyetler nedeniyle her geçen gün kan kaybettiğini belirten Ömer Fethi Gürer: “Resmi ilan alan ve almayan yaklaşık 7 bin gazete ve dergi, sadece baskı maliyetlerine son 3 ayda gelen yüzde 50’den fazla zam nedeniyle sorunlar yaşamakta, bazı gazeteler küçülmekte ya da kapanmaktadır. Ülkemizde SEKA’nın yok edilmesi ile kağıtta dışa bağımlı hale gelen dolar kuru değişiminden doğrudan etkilenen basın diğer girdi fiyatlarında değişiklik ile maliyeti katlarken aynı oranda geliri artmamıştır. Sayfa sayısı azaltma, eleman çıkarma gibi uygulamalar yanında yayınına ara veren çok sayıda yayın organı vardır. Basın kuruluşları zamlı olsa bile ithal baskı kağıdı bulamayacak noktaya gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Gürer, “Geliri 3 yılda yüzde 10’dan daha az, maliyeti ise son 3 ayda yüzde 50’dan daha fazla artış olan medya sektörünün, bu şekilde ayakta kalabilmesi mümkün değildir” dedi.

DESTEK ŞART

Basın kuruluşlarının yaşadığı sorunların acilen çözüm beklediğini kaydeden Gürer, “Hazine, KOSGEB, İş-kur, Kalkınma Ajansları eli ile Anadolu’nun gazete, radyo ve televizyonları ile İnternet sitelerine destek paketi sağlanmasına yönelik hükumet çalışma yapmalı ve bu soruna da çözüm bulunmalıdır. Medya kuruluşları ve özellikle yerel basın için destek paketleri uygulamaya konulmalı, resmi ilan ücret tarifeleri, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak makul bir seviyeye bir an önce çıkarılmalıdır” açıklamasında bulundu.