Gürer: Piyasada hileli ürün kalmadı mı? | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gürer: Piyasada hileli ürün kalmadı mı?

Bu haber 26 Nisan 2021 - 13:02 'de eklendi ve 333 views kez görüntülendi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz yıl Eylül 2020 tarihinden beri hileli gıda ürünleriyle ilgili açıklama yapılmamasının düşündürücü olduğunu söyledi.

“Bu süre içinde denetim mi yapılmadı yoksa piyasadaki ürünlerde hiçbir sorun mu yok?” diye soran Gürer, “Yurttaşın tükettiği gıdanın güvenliği devlet tarafından denetlenmeli, hileli ürün satışının önü kesilmelidir” dedi. 

EYLÜLDEN BU YANA AÇIKLANMIYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2012 yılından geçtiğimiz yıl Eylül ayına kadar, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirli dönemlerde açıklanan taklit ve tağşiş ürünler ile bu ürünleri piyasaya süren firmaların listesisin, uzun zamandır açıklanmıyor olmasını eleştirdi.

DENETİM Mİ YAPILMIYOR?

2020 yılının Eylül ayına kadar belirli aralıklarla hileli gıda ürünlerin listesinin açıklanarak, kamuoyunun taklit ve tağşiş ürünler konusunda bilgilendirildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Eylül ayından bu yana hileli gıda ürünlerinin listesi neden açıklanmıyor? Elde yeterli veri mi yok, denetim mi yapılmıyor yoksa piyasadaki ürünlerin tamamı sorunsuz mu?” diye sordu.

YASAL BOŞLUK MU OLUŞTU?

Geçtiğimiz dönemlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca açıklanan taklit ve tağşiş ürün listesinde yer alan bir ürün ve bu ürünü piyasaya süren firmanın, mahkemeye başvurarak Bakanlıkça ‘hileli’ olduğu kamuoyuna açıklanan ürünün, mahkeme kararıyla listeden çıkarıldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu durum, yasal bir boşluğu da işaret ediyor. Bu yasal boşluğun bir an önce giderilmesi gerekiyor. Çünkü mahkeme kararıyla o ürün hileli ürün listesinden çıkarıldı. Böylesine önemli bir konuda var olduğundan endişe edilen şüpheli durum ileride sıkıntıya neden olabilir” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ NE YEDİĞİNİ BİLMELİ 

Pandemi sürecinde gelirler düşerken, özellikle gıdadaki giderlerin arttığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “En azından yurttaşın tükettiği gıdanın içeriği ve güvenilirliği devlet tarafından denetlenip hileli ürün satışının önü kesilmelidir. İnsan sağlığına zararlı bir ürünün bireyin satın almasını engelleyecek tek güç devlettir” ifadelerini kullandı.

2012’DEN BU YANA 3 BİN 605 PARTİ ÜRÜN 

Bilindiği gibi Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili paylaşımını 2020 yılının Eylül ayında yapmış, 91 firmanın 113 parti ürününün listesi kamuoyu ile paylaşılmıştı. Açıklamada, 2012’den bu yana toplamda 3 bin 605 parti ürünün tağşiş ve taklit listesine alındığı belirtilmişti.

CEZALAR ARTIRILMIŞTI

Öte yandan taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili son yapılan yönetmelik değişikliğiyle idari para cezası artırılmış, fiilin üreten veya ithal eden gıda veya yem işletmecileri tarafından işlenmesi halinde;

İlk ihlalde 54 bin 555 Türk Lirasından az olmamak ve 545 bin 550 Türk Lirasını aşmamak kaydıyla yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştı.

ATLARIN AKİBETİ NE OLDU?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçmiş dönemlerde açıklanan taklit ve tağşiş ürünler listesinde sucuk ve etten imal edilen köfte gibi bazı ürünlerde at ve domuz etine rastlanıldığını anımsattı. Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı dönemi olan 2006 yılında at ve domuz etinin kasaplık hayvan eti sayıldığını ancak bu etlerin dana eti tanımı ile satılmasının suç olduğuna vurgu yaparak, İstanbul Adalardan faytonlarda koşulurken faytonların kaldırılması sonrası dağıtılan ve Hatay Dörtyol belediyesine gönderildikten sonra kaybolan 100 atın akıbetinin ne olduğunu sordu. Kamuoyunda olasılık olarak kesilip satılmalarına yönelik iddiaların olduğuna dikkat çeken Gürer, “Tarım ve Orman Bakanlığınca bu konuda bölgede araştırma, inceleme ve denetim yapılmış mıdır?”  diye sordu.