CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, online olarak devam edecek eğitim – öğretim döneminde, öğrencilerin iletişim ve çalışma ortamlarında yaşanan sorunları, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer’in internet, bilgisayar ve TV’si olmayan öğrenciler ile beslenme yetersizliği yaşayan çocuklar için ne gibi önlemler alındığını sorduğu önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yanıt verdi.
EBA destek noktaları, canlı ders programları ve TRT EBA’nın uzaktan eğitim yayın programlarından bahseden Bakan Selçuk, beslenme yetersizliği yaşaması muhtemel öğrencilerle ilgili alınacak tedbirler konusundaki soruyu yanıtsız bıraktı.
UZAKTAN EĞİTİMDE YAŞANABİLECEK SORUNLAR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, bir süre uzaktan (online) olarak devam edecek olan eğitim-öğretim döneminde yaşanabilecek sorunlara dikkat çekti.
ÖĞRENCİLERİN ÇALIŞMA ORTAMLARI NASIL İYİLEŞTİRİLECEK?
Gürer, “Yeni başlayacak eğitim dönemi için velilere; online eğitim alacak öğrenciler ile iletişim ve çalışma ortamlarının iyileştirilmesine yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmakta mıdır? Maliye ve Hazine Bakanlığı iş birliği ile yürütülmesi düşünülen; beslenme yetersizliği olan ailelerin belirlenip, okul çağında ki öğrenciler için destek paketleri sağlanmasına yönelik önlemleriniz var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.
VELİLER BİLGİLENDİRİLİYOR
Önergeyi yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Öğrenci, öğretmen, veliler başta olmak üzere tüm paydaşların mevcut dönem itibari ile eğitime ilişkin izlenecek adımlara yönelik hasıl olan her türlü bilgi ihtiyacını giderebilmek adına, Millî Eğitim Bakanlığı’nın “http://uzaktanegitim.meb.gov.tr/” adresinden gerekli bilgilendirme çalışmalarının yürütüldüğünü açıkladı.
Bakan Selçuk, “Bilgilendirme videoları, öğrenci, öğretmen ve veli bilgilendirme rehberleri, güvenli internet kullanımı rehberi ve kademelere ilişkin hazırlık programları, EBA destek noktaları, EBA canlı ders programları ile TRT EBA uzaktan eğitim yayın programları yayımlanmıştır” açıklamasında bulundu.
İNTERNETİ, TABLETİ OLMAYAN ÇOCUKLAR NE YAPACAK?
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pandemi tedbirleri kapsamında, yüz yüze eğitime yıl sonuna kadar ara verildiğini, eğitimin online olarak yapılacağını anımsatarak, “Ancak online eğitimde internet altyapısı olmayan, evinde bilgisayarı, tableti bulunmayan, hatta televizyonu olmayan yüzbinlerce öğrenci var. Bir evde birden fazla öğrenci olduğu düşünüldüğünde ise şartlar daha da ağırlaşıyor. Böyle bir ortamda, başta kırsal kesimler olmak üzere yüzlerce yerleşim bölgesinde uzaktan eğitime ulaşmada sorunların varlığı bilinen bir gerçektir. Sosyal devlet anlayışı ile sorunlara yaklaşıp, hızlı çözümler yaratılmalıdır” dedi.
BESLENME YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR BELİRLENİP DESTEKLEME YAPILMALI
CHP Milletvekili Gürer, pandemi nedeniyle kapanan işyerlerinde çalışan ancak işyerleri kapandığı için işsiz kalan çok sayıda velinin bugün evine ekmek bile götüremeyecek durumda olduğuna da dikkat çekerek, “Pandemi nedeniyle işini kaybeden veli, ekmek derdine düşmüşken, çocuğuna internet, tablet veya bilgisayar almayı düşünebilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı, diğer ilgili bakanlılarla koordineli bir şekilde bir çalışma yapıp, beslenme yetersizliği yaşaması muhtemel çocukların belirlenmesi ve bu çocukların ailelerine destek verilmesi konusunda öncü olmalıdır. İktidar tarafından pandemi sürecinde işini kaybedenler ile geliri yetersiz kalan aileler saptanıp bu ailelerin çocuklarının beslenmesi ve online eğitime ulaşması için destek sağlamalıdır ” diye konuştu.