Gürer: Milli Eğitim’de atamalar Sayıştay raporlarına yansıdı | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gürer: Milli Eğitim’de atamalar Sayıştay raporlarına yansıdı

Bu haber 16 Kasım 2020 - 12:19 'de eklendi ve 166 views kez görüntülendi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ataması yapılan ilçe milli eğitim müdürlerin yüzde 70’inin atanabilmek için gerekli şartları taşımadığının Sayıştay raporlarına yansıdığını belirtti.

Gürer, atamalar AKP iktidarında her bakanlıkta  liyakatten uzak yapılması alışkanlık oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nda yıllardır çözüm bulunamayan sorunların en önemli sebeplerinin başında  atamalarda sorunlar geldiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sayıştay denetçilerinin, 2018-2019 yıllarında ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosuna aslen atanan 127 personelden sadece 38’inin bu kadrolara atanabilmek için gerekli şartları taşıdığını tespit ettiklerini bildirdi.

Atamaların yalnızca yüzde 30’unun gerekli şartları taşıdığını, yüzde 70’inin ise liyakat ve kariyer ilkeleri gözetmeksizin yapıldığının Sayıştay raporlarına yansıdığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda AKP döneminde eğitim sistemi  ciddi karmaşa yaşandı. Sorunlar içinden çıkılmaz bir hal aldı. Liyakate bakılmaksızın, gerekli şartları taşımayan kişilere, sırf iktidara yakın diye makam ve mevki verildiği için milli eğitim sistemi ne yazık ki sorunlarla boğuşmaktan kurtulamadı” dedi.

EL İNSAF: 127 ATAMADAN SADECE 38’İ NORMAL 

Gürer, “Sayıştay raporlarında yer alan bulguları göre, ilçe milli eğitim müdürlüklerine ataması yapılan 127 personelden sadece 38’i gereli şartları taşıyor. Geriye kalan 89 personelin bilgileri ve atama onayları incelendiğinde, İdare tarafından 657 sayılı Kanunun 68’inci maddesinin (B) öngörülen şartları taşıyanlardan okul müdürü, eğitim uzmanı, maarif müfettişi vb. kadrolarda görev yapmış olanların tercih edildiği ifade edilmiş ise de, asaleten atanabilme için en az iki yıl şube müdürü olarak görev yapmış olma şartını taşımadıkları, büyük bir kısmının görevde yükselmeye tabi kadrolardan olmayan, dolayısıyla görevde yükselme sınavına girmemiş durumda olan öğretmenlik kadrosundan ilçe milli eğitim müdürlüğüne atandıklarının tespit edildiği belirtiliyor” ifadelerini kullandı.

DENGESİZ ATAMALAR 

CHP Milletvekili Gürer, Sayıştay raporuna yansıyan ‘öğretmen kadrolarının dağılımıyla’ ilgili soruna da dikkat çekerek, “Denetçiler ülke genelinde ve iller arasında bir çok dengesizliğin varlığını ortaya koymuşlar. Bu dengesizliklerin süreklilik kazandığını belirleyen Sayıştay denetçileri, uygulamada norma aykırı atamalar nedeniyle birçok kurumda öğretmen fazlalığı, buna karşın birçok kurumda da öğretmen açığın bulunduğunu belirlemiş” diye konuştu.

VEKÂLETEN YAPILAN ATAMALAR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kurumlarında üst düzey atamalarla ilgili soru önergesi verdiğini de anımsatarak, “Sayın Bakan soru önergemizi  ‘Bakanlığımız taşra teşkilatı il milli eğitim müdürlüğü görevlerine, hizmetin gerekleri ve personel planlaması esas alınarak atama işlemlerinin yapılması zamana bağlı olmaksızın gerçekleştirilmektedir’ şeklinde yanıtlamıştı. Bazı Bakanlıkların kadrolarında çok sayıda üst düzey yönetici pozisyonunun vekâleten görevlendirmelerle doldurulduğu, bakanlıklara sorduğum yazılı soru önergelerine verilen cevaplarda açıkça belirtilmişti. AKP iktidarında liyakat, yerini vekâleten görevlendirmelere bıraktı. Vekâleten yapılan görevlendirmelerde liyakat ne kadar esas alınıyor bu incelenmesi gereken bir durumdur” dedi.