Gürer: “Mazotta KDV ve ÖTV kaldırılmalı” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gürer: “Mazotta KDV ve ÖTV kaldırılmalı”

Bu haber 27 Temmuz 2022 - 12:56 'de eklendi ve 424 views kez görüntülendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üretiminde maliyet artışı nedeniyle bu yıl ekim alanlarının daralma ihtimaline karşın en önemli girdilerden olan mazotta KVD ve ÖTV’nin kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Çoğu bölgede tarlaya gübre atılmadığı için buğdayda rekoltenin de beklendiği gibi olmadığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Gürer, buğday üreticisine gübrenin yarı yarıya sübvanse edilmesinin şart olduğunu belirtti. 

Ulukışla ilçesinde buğday üreticileriyle bir araya gelen CHP Milletvekili Gürer, çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi.

Gürer, tonu 18 bin liraya ulaşan   taban gübre fiyatlarındaki artış ve mazotun litresinin 26 liraya kadar çıkması sonucu artan girdi maliyetlerinin, önümüzdeki dönemlerde buğday üretim alanlarını daraltabileceğini belirtti.

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ 

Ulukışlalı üretici Mustafa Soysal, çiftçilik yapmaktan mutlu olmadıklarını belirterek, “Evvelki yıldan kalan gübrelerde birlikte bu yıl ekim yaptım. Ancak bundan sonra ekim yapmayı düşünmüyorum. Bu şartlar itibariyle yeni dönemde ekim  yaparsam  zarar ederim. O nedenle  bugünün şartlarında ürün masrafı karşılamadığı için ekim yapamayacağız. Emeğimizin karşılığını alamadığımız için çiftçiliği bırakmak zorunda kalıyoruz” dedi.

ÇİFTÇİLER ÖNÜMÜZDEKİ YIL EKİM YAPMAYABİLİR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, çiftçilerin şartların ağırlaşması nedeniyle önümüzdeki dönemlerde ekim yapıp yapmamayı sürekli düşündüklerini belirtip “Mutlaka girdi maliyetlerini ciddi oranda düşürecek bir elin tarıma dokunması şart. Çiftçi, hasatta daha ürünü biçerken yeni dönemde nasıl ekeceğinin kaygısını yaşıyor.  Çiftçi hasatta, aklı  girdilere gelen zamlarda” diye konuştu.

EKİM ALANLARI DARALMAYA DEVAM EDER 

DAP gübrenin tonunun 18 bin liraya ulaştığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sonbaharda ürün ekilecek. O döneme kadar, mazotta ve gübrede çiftçi desteklenmeli. Çiftliye gerekli destek verilmez ise bu yıl ekim alanlarında daralma ihtimali artar” dedi.

ÖTV VE KDV KALDIRILMALI 

Ekim alanlarının daralması ihtimaline karşın mazotta ÖTV ve KDV’nin mutlaka kaldırılması gerektiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üreticisine gübrenin de yarı yarıya sübvanse edilmesinin gerekliliğine işaret etti.

TARLALARA GÜBRE  ATILAMADI 

Bu yıl çoğu bölgede üreticilerin tarlaya gübre atamadığını aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübresiz üretim olduğu için rekoltenin düşeceğini, verimi artırmak için üreticinin gübre konusunda  desteklenmesi gerektiğini belirtti. Biçerdöver sahibi, “100 tarlada hasat için iş yaptım. Bizim giderler de katladı. Gördüğüm kadarıyla, tarlalarına gübre atamayan çiftçi daha düşük rekolte ürün alıyor. Geliri azalan bırakacağım. Bizde de mazottaki artış gibi lastikten bakıma tüm giderlerimiz katladı. Biçerdöver olunca mecbur bu işe devam ediyoruz” dedi

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ 

Ülkemizde yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimi yapıldığını, dahilde işleme rejimi kapsamında ise 8-10 milyon ton buğday ithal edildiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Gürer,  “Esasında Rusya- Ukrayna savaşı gösterdi ki ülkeler kendi kendine yetebilen tarımsal ürünleri ile ayakta kalabiliyor. Bu nedenle buğday ekim alanlarını artırmak için mutlak suretti üretici desteklenmeli, teşvik edilmeli. Aksi takdirde bu yıl TMO 1000 lira prim vererek ürün alabilir noktaya gelse de önümüzdeki yıllarda sorun devam edebilir. TMO’nun bu yılki taban fiyatı en azından üreticiyi tüccarın eline bırakmadı” diye konuştu.

BUĞDAYIN FİYATI  RUSYA –UKRAYNA SAYAŞININ SEYRİNE BAĞLI

Buğdayda hasadın Ağustos ayında biteceğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, hasattan sonra dünyadaki buğday piyasasının durumuna göre Ukrayna ve Rusya savaşının sürecinin buğday fiyatlarını değiştirebileceğinin öngörüldüğüne dikkat çekti. Gürer, “ 790 milyon ton dünya buğday üretimi, tüketimine neredeyse denk. Sorun buğday yetersizliği nedeni ile 200 milyon ton dolaşımda olması, bu  dolaşımda ürünün üçte biri savaş bölgesinden dünyaya satılıyor. Bu buğday gideceği yere varmadığında buğday açığı oluşuyor ve bu da buğday fiyatlarını tetikliyor. Böylece piyasa dengeleri sarsılıyor. Hasat Ağustosta bitip dünyanın farklı bölgelerinde hasat tamamlanınca açığı olan ülkeler piyasayı etkiliyor. Bu süreçte kendi kendine yetemeyen ülkelerin ürün açığı soruna dönüşüyor” diye konuştu.

DÜNYA GENELİNDE BUĞDAY SIKINTISI YAŞANABİLİR 

Lisanslı depoculuk olan illerde – ki Niğde’de yok- büyük çaplı üretim yapan çiftçilerin ürünlerini, fiyatların biraz daha cazip hale gelebileceği düşüncesiyle depolara koyduğuna da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Eğer savaş bölgesinden buğday akışında süreklilik olmaz ise önümüzdeki dönemlerde dünya genelinde buğdayda bir sıkıntı yaşanabilir. O nedenle ülkemizin buğdayda kendi kendine yetebilmesini sağlamak için üreticinin desteklenmesi gerekir. 2023 üretimi bugünden planlanıp  sonbaharda başlayacak yeni ekim döneminde çiftçi; mazot, gübre, tohum, tarım ilacı ve sulama suyu elektrik faturasını ödediğinde ürünü bu masraflarını karşılar olmalıdır ” şeklinde konuştu.