Gürer: “Ekmeğin maliyeti düşmüyor, vatandaş boğazından kısıyor” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gürer: “Ekmeğin maliyeti düşmüyor, vatandaş boğazından kısıyor”

Bu haber 21 Ağustos 2022 - 14:13 'de eklendi ve 189 views kez görüntülendi.

CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayanTarım Bakanı Kirişçi, un fiyatının sabitlendiğini, ekmeğin maliyetinin düşürüldüğünü iddia etti. 

Önerge sahibi Gürer ise un fiyatlarının bir yılda 2 buçuk kat arttığı, ekmeğin ise sürekli zamlandığına dikkat çekerek “ 200 gram ekmeğin en düşük fiyatla kilosu 15 TL çıktığından Bakanın haberi yok mu?” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ekmek fiyatlarıyla ilgili öngörüsünü sorduğu Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ‘un regülasyon’ çalışması sonucu ekmeğin maliyetinin düşürüldüğünü, un fiyatlarının ise piyasada belirli aralıklarla sabitlenerek, ülke ekonomisine katkı sağlandığını açıkladı.

Geçen yıl 150 lira olan bir torba unun 360 liraya çıktığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Un fiyatlarına bağlı olarak ekmek fiyatları da bir yıl da 2-3 kat zamlanmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanının ‘ekmeğin maliyetini düşürdük’ şeklinde açıklama yapmasının vatandaşın ekmeğini kıstığı bu süreçte dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti.

GIDA GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE Mİ? 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyanın en önemli buğday üretim merkezlerinden olan Ukrayna ve Rusya’nın savaş halinde olması, pandemi koşulları nedeniyle temel gıda ürünlerinde çok sayıda ülkenin kendi vatandaşlarının gıda ihtiyaçlarının düşünerek ihracat yapmaması gibi gelişmeleri ve bu soruna karşı ülkemizin aldığı tedbirlerin açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

RİSK ARTIYOR

Hindistan’ın, gıda güvenliği açısından tehdit olarak gördüğü buğday ihracatını yasakladığını anımsatan Gürer, Rusya ve Ukrayna savaşının da helan devam ediyor olmasının riski artırdığına dikkat çekti.

Türkiye’nin buna rağmen yılbaşından bugüne kadar da 1,5 milyon ton buğday ithalatı yaptığını hatırlatan CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Ülkemizin de riskleri dikkate alarak gerekli çalışmalar yapılmakta mıdır? Ekmeğin yılsonu fiyatı ile ilgili bir öngörünüz var mıdır? Hububatta sorun yaşanmaması için ekim dönemi öncesi çiftçi için yeni düzenlemeler sağlanması ve borçlarının ötelenip faizlerinin silinip bazı aşırı fiyat artışı gösteren gübre gibi ürünlerde etkili sübvanselere gidilmesi sağlanacak mıdır?”

TARIM BAKANINA GÖRE GIDA SORUNU YOK 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, Bakanlık olarak yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki fiyat değişimleri, stok yönetimi ve hasat durumu yakından takip ettiklerini ve üreticileri koruyacak her türlü tedbiri gerek görüldüğü zaman ivedilikle aldıklarını iddia etti.

KÂĞIT ÜZERİNDEKİ PROJELER 

Bu kapsamda 2020 yılında Yazlık Ekiliş Programını uygulamaya başladıklarını ve bu süreçte yaklaşık 2 Milyon dekar alanda ekiliş yapıldığını belirten Bakan Kirişçi, ayrıca Ülke genelinde “Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi” ile ekim planında bulunmayan veya nadas alanlarda, hububat, baklagiller ve yağlı tohumlu bitkilerin ekilmesini sağladıklarını belirtti.

Mazot ve gübre desteklemelerinden bahseden Bakan Kirişçi, 2017 yılında başlayan uygulama ile stratejik ürünlerde mazot maliyetinin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını, gübrede ise yüzde 18 olan KDV oranının, 2016 yılında yapılan düzenleme ile kaldırıldığını hatırlattı.

“EKMEĞİN MALİYETİNİ DÜŞÜRDÜK”

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, TMO ekmeğin en önemli maliyet kalemlerinden biri olan unun fiyatlarını belirli bir seviyede tutmak üzere Eylül(2021))ayından itibaren Un Regülasyon Çalışması başlattığını, fırınlara uygun fiyatla un satış taahhüdü veren un sanayicilerine ekmeklik buğday satışı yapıldığını ifade ederek, “ Un Regülasyon çalışması sayesinde, temel gıda ürünlerinden olan ekmeğin maliyetinin düşürülmesi sağlanmış, un fiyatları piyasada belli bir aralıkta sabitlenmiş, Ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır” diye konuştu.

VATANDAŞ EKMEĞİNİ KISIYOR

Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’nin ekmek maliyetlerinin düşürüldüğü yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Geçen yıl 150 lira civarında olan 50 kilogramlık ekmeklik unun bugün 360 liraya kadar çıktığını, maya ve diğer girdi artışları sonucu ekmek fiyatlarının ise bir yılda 2-3 kat artığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Durum böyle iken ülkenin tarım ve Orman  bakanının, sanki tüm bu olumsuzluklar bu ülkede yaşanmıyormuş gibi ‘ekmeğin maliyetini düşürdük’, ‘un fiyatlarını sabitledik’ gibi açıklama yapabiliyor  olması düşündürücüdür. Ekmeğin gramajı azaltılıp fiyatı artırılmıştır. 200 gram ekmeğin kilosu en düşük 10 TL’dir. Farklı illerde bu fiyat 20 TL’yi dahi aşmış durumdadır. Vatandaş ekmeğini kısarak açlığını azaltma çabası içine giriyor” ifadelerini kullandı.