CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekim yapılan arazi miktarının her geçen yıl biraz daha azalmasını, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, arazilerin ekilmeme nedenlerini sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Pakmedirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, son 15 yıl içinde 29 milyon dönüm arazinin ekiminden vazgeçildiğine dikkat çekti.
Ömer Fethi Gürer, önergesine arazilerin ekilmeme nedenlerini ve yeniden ekim yapılabilmesi için bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.
Tarım ve hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’de bu sektörün bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Gürer, “Türkiye’de tarım ve hayvancılık ne yazık ki son 15 yılda ciddi hasar gördü. Konuyu defalarca kez soru önergesi, meclis araştırması ve kanun teklifleri ile gündeme getirdim. Ziraat Mühendisleri Odası’nın yayınladığı bir rapora göre, son 15 yılda 29 milyon dönüm arazi ekilmemiş. Yani ekilebilir tarım arazilerinin 10’da 1’inden fazlası son 15 yılda artık ekilmiyor. Bu ülkemiz için ciddi ve önlem alınması gereken bir rapordur. Çiftçilerin ekimden neden vazgeçtiğinin belirlenmesi ve bu konuda ciddi önlemler alınması gerekmektedir” diye konuştu.
Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de ekilebilir tarım arazilerinin yarısından çoğunda hububat ekimi yapıldığına da dikkat çekerek, “Buğday ekim alanları da sürekli daralıyor. Türkiye’de ortalama 20 milyon ton yıllık buğday üretimi var. Bu rakam son 3 yıldır neredeyse aynı oranda seyrediyor. Ancak son 30 yılda ülkemizin nüfusunun artışına bakıldığında buğday üretiminin yerinde saymasının getirdiği sorunlara da çözüm bulunması gerekiyor. Çözüm üretilmediği için ithalata yöneliyoruz. Buğday ve arpa ithal etmek tarımda geldiğimiz olumsuzluğun son yansımasıdır” şeklinde konuştu.
Gürer, “AKP iktidarı tarım ve hayvancılıkta yanlış üstüne yanlış yapıyor. Hasadın yoğun olduğu dönemlerde TMO’ya sıfır gümrükle ithalat yetkisi veriliyor. Bu da üreticinin ürününü düşük fiyatla satmasına neden oluyor. Hasat döneminde ithalat için gümrük vergisini kaldıran iktidar adeta çiftçiye sen bir daha buğday ekme diyor. Tarım alanlarında diğer ekim yapılan ürünlerinde girdi fiyatları katladı. Üretici ürettiği fiyata satamıyor. Bu nedenle de her yıl ekim alanları daralıyor” ifadelerine yer verdi.