CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iletişim teknolojisinden ve bilişim dilindeki gelişmelerden Türkçenin olumsuz etkilenmesini, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.
Gürer’in “Bilişim diline Türkçe harflerin dahil edilmesine yönelik çalışmaların olup olmadığı” yönündeki sorusuna yanıt veren Bakan Mustafa Varank, konuyla ilgili TÜBİTAK tarafından yürütülen çalışmalardan örnekler verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Dünya bilişim diline Türkçe harflerin dâhil edilmesine yönelik bakanlığınızca bir çalışma yapılmaktadır?” şeklinde soru yöneltti.
CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK tarafından yürütülen çalışmalardan örnekler verdi. Bakan Varank, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesindeki yerelleştirme çalışmaları kapsamında; açık kaynak kodlu PostgreSQL veritabanının kullanıcı ara yüz dilinin Türkçeleştirilmesinin sağlandığını, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) bünyesinde; dokümanların Türkçeleştirilmesi yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığında (TEYDEB); proje çıktısı ürünlerin dokunmatik ekranlarda kullanılmak üzere farklı bir karakter yerleşim ve seçim mantığı sunduğu iki projenin desteklendiğini anlatan Bakan Varank, “Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) bünyesinde ise; halen yürürlükte olan; “Türkçede Morfoloji ve Sözdiziminin Denetimsiz Olarak Eş Zamanlı Öğrenimi”, “Türkçe Wordnet Oluşturulması ve Makine Çevirisinde Kullanılması” ve “Ağırlıklı Çizgeler ile Canlı Türkçe Sözlük Ağı Tasarımı Projeleri” ile, Hâlihazırda değerlendirme aşamasında olan; “Kullanıcıların Hatalarım Analiz Ederek Diyalog Tabanlı Zeki Etmenler ile Etkileşimli Yönlendirme Yapabilen Türkçe Python Kod Editörü”, “Türkçe Doğal Dil İşleme ve Anlamlandırma Sistemi” ve “TALYS için Türkçe Görsel Kullanıcı Arabirimi Geliştirilmesi Projeleri” bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.
BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELERDEN, ÜRETEN DEĞİL, TÜKETEN TOPLUM OLDUĞUMUZ İÇİN TÜRKÇE’MİZ DE OLUMSUZ ETKİLENİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bilişim teknolojisinin baş döndürücü bir hızla geliştiğine dikkat çekerek, bu alandaki yeniliklerin, ülkemizde de önemli değişikliklere zemin hazırladığını belirtti.
İnternetin yaygınlaşması ve akıllı telefonların artması sonucu sosyal medyada kullanılan bazı terimlerin Türkçe harflerden oluşmayan kelimeler türettiğini ve bunun içselleştirilmeye başlandığını kaydeden Gürer, “Çünkü bilişim teknolojisini Amerika, İngiltere, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden alıyoruz. Teknolojide üreten değil, tüketen bir toplum olduğumuz için alfabemizde bulunmayan harfler ve Türkçemizde olmayan kelimeleri günlük hayatımızda sıkça kullanmaya başladık ve bunları benimsedik. Burada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, konuyla ilgili aldığı tedbirler, Türkçemizde olmayan harf ve kelimelerin benimsenmesi ile ilgili Türk Dil Kurumu’na da ciddi görevler düşmektedir” dedi.