Gürer’in konuyla ilgili önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yükseköğretimde istihdam odaklı politikalar geliştirilmeye çalışıldığını bu konuda ilgili kamu kurumlarıyla çalışmalara başlandığını açıkladı.
GÜRER, TERCİH EDİLMEYEN BÖLÜMLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, üniversitelerin bazı bölümlerindeki kontenjanlara çok az başvuru yapıldığı, bazı bölümlerin ise hiç tercih edilmediğine dikkat çekti.
Gürer, önergesinde, “Boş kalan veya az tercih edilen yükseköğretim kontenjanları ayrıntılı bir şekilde tespit edilmesi, tercih edilmeme nedenlerinin araştırılması ve kaynakların daha verimli kullanılması noktasında yapılan herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?” şeklindeki soruya yanıt istedi.
EĞİTİM PLANLAMA VE DANIŞMA KURULU OLUŞTURULDU
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,
2017 yılında Resmi Gazete ‘de yayımlanan 7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 18. maddesi ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen Ek Madde 36 ile; yükseköğretim alanındaki istihdam odaklı politikaları
KURULDAKİ KAMU KURUMLARI
Bakan Özer, ilgili kurulun Yükseköğretim Kurulu Başkanı Başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerinden oluştuğunu belirtti.
KONTENJANLAR PLANLANACAK
Yükseköğretim Kurulu’nun
LİSANS PROGRAMLARININ 4’TE 1’İ BOŞ
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “2021 yılı yükseköğretim ilk ve ek yerleştirmeler sonucunda ön lisans programlarının %6’sı ve lisans programlarının %25’i boş kalmıştır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi ön lisans ve lisans programları kontenjanların
BAZI ÜNİVERSİTELERİN YÜZDE 70’İ DAHİ DOLDURULAMADI
Kontenjanlarının yarısı dahi dolduramayan üniversitelerin bulunduğuna dikkat çeken Gürer, “44 üniversite kontenjanlarının %70’ini dahi dolduramamıştır. Dahası çoğu lisans kontenjanı olan bini aşkın programı hiçbir aday tercih etmemiş, çoğu programı ise beş veya onun altında aday tercih etmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
ÖĞRENCİDEN ÇOK ÖĞRETİM ELEMANI OLAN BÖLÜMLER VAR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, öncelikle öğrencilerin tercihlerini etkileyen nedenler irdelenerek sorunun özü belirlenmelidir. Tercih edilmeyen bölüm mezunları, iş olanakları sonuca yansıyan olumsuzluklar ciddi değerlendirmeye alınmalıdır. Çok üniversite, çok farklı bölüm ile ortaya çıkan sorunlar derinliğine incelenmelidir.
bazı üniversitelerin öğretim elemanı sayısının öğrenci sayısından, hatta az sayıda bölümü olan fakültelerin bile öğretim elemanı sayılarının öğrenci sayısından fazla olması nedenleri doğru saptanıp çözüm getirilmelidir” diye konuştu.