GREV BİTTİ | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

GREV BİTTİ

Bu haber 08 Ağustos 2019 - 17:30 'de eklendi ve 419 views kez görüntülendi.

Adana’da bir süredir HİLTONSA çalışanlarının gerçekleştirdiği grev sona erdi. Bunun üzerine Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Oley-İşçileri Sendikası Adana Şube Başkanlığı, HİLTONSA’daki grev ve bitimi hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HAK-İŞ Adana İl Başkanı Abdurrahman Yücel, Oley-İşçileri Sendikası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Ali İhsan Artut, Oley-İşçileri Sendikası Genel Başkan yardımcıları Erdoğan Yılmaz ve Hüseyin Boztaş, Şube Sekreteri Hanife Yıldırım ve Oley-İşçileri Sendikası avukatı Mustafa Çinkılıç katıldı.

Oley-İşçileri Sendikası Genel Başkan yardımcısı Erdoğan Yılmaz HİLTONSA’da ki grev sürecini açıklayan basın açıklamasını okudu. Hazırlanan basın açıklaması şu şekilde:

“Bilindiği üzere; sendikamız ile Adana Hilton Enternasyonal Otelcilik Ltd. Şti. işyeri arasında devam eden toplu iş sözleşmesi müzakereleri başlamış ve tam bir mutabakata varılamaması üzerine tutulan uyuşmazlık tutanağı tarafımıza 02.05.2019 tarihinde tebliğ edilmiş ve sendikamız da 6356 sayılı yasanın 60 maddesindeki düzenlemeye uygun olarak 12/06/2019 tarihinde grev kararı almış ve işverene bildirmişti.

Grev kararını bildirilmesi üzerine işyerinde 12.06.2019 tarihinde grev oylaması kararı alınmış ve 14.06.2019 tarihinde grev oylaması kesinleşmiş ve kesinleşen grev oylamasında işçiler tam bir kararlılıkla greve ‘EVET’ demişlerdir.

2822 sayılı yasanın 37. Maddesinin 3. Fıkrasında “Grev oylaması yapılan hallerde altmış günlük süre oylamanın sonucunun kesinleşmesinden itibaren işlemeye başlar” düzenlemesine 6356 sayılı yasada açıkça yer verilmemiş olması, yargıda ve doktrinde tartışılmış ve baskın görüş olarak; grev oylaması sonrası greve evet kararı çıktıktan sonra tarafların durumu bu gelişen koşullarda yeniden değerlendirsin diye eski yasadaki gibi yine altmış günlük bir sürenin olduğu kabul görmüştür.

Bu genel kabul çerçevesinde, grev oylamasında da greve evet dendiği için sendikamız 12.07.2019 tarihinde greve çıkma kararı almış; tarafınıza, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Adana İşkur İl Müdürlüğü’ne durumu bildirmiş ve 25.07.2019 tarihinde de greve başlanmıştır.

İşvereni, Adana İşkur İl Müdürlüğü, sendikamızda bu baskın görüş ve anlayış temelinde birleşmiş olduğundan, grev kararı alınıp uygulamaya konulmasına ne işverenden nede İşkur İl Müdürlüğü ve ilgili makamlar tarafından bir karşı çıkış olmamıştır.

Gelinen noktada; işveren tarafından hem sendikamıza ve hem de tek tek işçilere 05.08.2019 tarihli “işverenin aydınlatma yükümlülüğü kapsamında” denilerek bir açıklama yollanmış ve bu açıklama 07.08.2019 tarihinden itibaren çalışanlarımıza tebliğ edilmeye başlanmıştır.

Yazı incelendiğinde; işverenin sendikamız grev kararı aldığında, o grev kararı aldığında, o grev kararını uyguladığında var olan anlayışını değiştirmiş, “grev oylaması sonrasında, oylamanın kesinleştiği tarihten sonra altmış gün içerisinde grev kararı alınıp uygulanabileceği” şeklinde özetlenebilecek doktrindeki çoğunluk görüşünden ayrıldığınız anlaşılmıştır.

Biz sendika olarak, hala aynı görüşte olmamıza rağmen, hukuki tartışmaların yaratacağı emek ve zaman kaybına, yargı süreçlerinde orta çıkacak hak kayıplarına ve tarafların telafisi imkansız zararlara uğramasını önlemek için özveride bulunarak 25.07.2019 tarihinde başlayan grevimizi dün (07.08.2019) itibariyle sonlandırdık. 08.08.2019 tarihinde grev çadırlarımızı ve pankartlarımızı gerektiğinde tekrar kurmak üzere kaldırdık. 09.08.2019 tarihinde de tüm işçilerimiz eski görev yerlerinde işbaşı yaparak çalışmaya başlayacaklarını Adana 7. Noter aracılığıyla işverene Adana HİLTONSA Enternasyonal Otelcilik Ltd. Şti. işverenliğine bildirdik.”

“İkinci bir altmış gün var mı yok mu?”

Basın açıklamasının okunmasının ardından basın mensuplarının sorularına cevap veren Oley-İş Sendikası avukatı Mustafa Çinkılıç böyle bir durumun Türkiye’de ilk defa yaşandığını belirtti. Yasalardan ve grev oylaması sonucundan çıkacak olanlar sonucunda neler yapılacağı hakkında bilgi verdi. Basın açıklamasında da yer alan altmış günlük süreç hakkında hukukçular arasında çıkan tartışmalara değinen Çinkılıç “İkinci bir altmış gün var mı yok mu?” sorusuna yanıt verdi. Çinkılıç, “Bizim duayen dediğimiz hocalarımızın büyük çoğunluğu ikinci bir altmış gün daha olmalıdır. Kanun koyucu aslında bunu burada yazmamış ama bu iş mantığına aykırıdır. Çünkü sendika grev kararı aldı, işçiler grev oylaması yaptı, oylamadan evet kararı çıktı. Bu şu demektir: Bu işyerinde grev yapılacaktır. Bir de ilave vardır. Ciddi bir irade var. İşveren bir daha değerlendirsin diye ikinci bir altmış günde de görüşülmelidir diye bir görüş vardır.” Dedi.

HABER: CANSU DEMİRBAŞ