Teknoloji destekli kentsel kalkınma hedefiyle gerçekleştirdiği “akıllı şehir” uygulamaları sayesinde, doğal kaynakların verimli kullanılmasını ve aynı zamanda kent sakinlerinin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Japonya’nın Fujisawa kentinde Panasonic tarafından hayata geçirilen akıllı şehre önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarete Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, JICA Temsilcileri, Panasonic Life Solutions Türkiye İş Geliştirme Sorumlusu Yusuke Toda ve diğer yöneticiler katıldı.
Akıllı Şehirlere Yönelik İyi Uygulamalar Gaziantep’te Hayat Bulmaya Devam Edecek
Akıllı park ve bahçe sulama, akıllı şebeke ve yenilenebilir enerji sistemleri gibi projeler geliştiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamdaki iyi uygulamaları yerinde görmek üzere Japonya’ya üst düzey bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret programında, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve JICA Temsilcilerinin yanı sıra Panasonic Life Solutions Türkiye İş Geliştirme Sorumlusu Yusuke Toda da hazır bulundu. Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) tarafından koordine edilen 5 günlük ziyaret programı kapsamında, Panasonic’in akıllı şehir projeleri başta olmak üzere, sosyal konutlar, enerji ve ulaşım alt yapıları konularındaki birçok örnek uygulama örneğinin yerinde incelenme imkanı bulundu. Akıllı şehirlere yönelik projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA)’dan alınan destekleri anlatmak ve bundan sonra hayata geçirilecek ilgili projeler için Panasonic’in örnek uygulama örneklerini yerinde görmek üzere düzenlenen Japonya seyahatinin oldukça başarılı geçtiğini sözlerine ekledi.
Panasonic’in Fujisawa Akıllı Şehri Geleceğin Yaşam Alanlarını Yansıtıyor!
“Daha İyi Bir Yaşam, Daha İyi Bir Dünya” hedefi ile faaliyet gösteren Panasonic; insanı, toplumu ve hayatı desteklemek için sunduğu çözümlerle dünyadaki şehirleri insanlar için daha akıllı ve yaşanabilir hale dönüştürmeyi amaçlıyor. Panasonic ve çözüm ortakları tarafından Tokyo’nun yaklaşık 50 km batısında hayata geçirilen Fujisawa Sürdürülebilir Akıllı Şehri ise bu alanda ilk ve pilot proje olma niteliğini taşıyor. Şehrin tasarımı üç neslin zengin yaşam tarzlarını sürdürmeleri için yeterli bir süre olan “100 yıllık bir vizyon” sunma konsepti ile, hedefler, ilkeler ve şehir yönetimi hizmetleri kapsamında belirlenmiş bulunuyor. Panasonic Fujisawa Projesi böylece, sakinleri için gelecek 100 yıl boyunca sürdürülebilir ve akıllı yaşam alanları konusunda bilinçlendiren bir şehir tasarımı imkanı sağlıyor. 190 bin metre kare alanda 3 bin kişi için bin adet konutun yanı sıra çeşitli kamu binalarının da bulunduğu şehir, alanında dünyadaki en iyi uygulamalardan birisi olarak gösteriliyor. Fujisawa Akıllı Şehrinde yer alan ve içinde Panasonic’in enerji yönetimi konusundaki ürün ve çözümlerinin bulunduğu bin evde ise akıllı toplum yaşamı için çevre, enerji, emniyet ve güvenlik konularında sayısal hedefler belirlenmiş durumda. Fujisawa Akıllı Şehri ayrıca, diğer birçok akıllı şehirden farklı olarak, sakinlerinin yaşamına odaklanarak, kesintisiz hizmete önem veriyor; enerji, güvenlik, mobilite, sağlık ve sosyal yaşam başlıklarındaki 5 alanda akıllı hizmetler sağlamaya odaklanıyor. Panasonic’in diğer akıllı şehir proje uygulamalarından örnekler arasında ise; Çin’deki Dalian Best City, ABD’deki CityNOW, Malezya’daki Iskandar Project ve Japonya’da Tsunashima SST yer alıyor.