Un ve maya fiyatlarındaki hızlı yükseliş fırıncı esnafını endişelendiriyor. Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, un ve maya başta olmak üzere ekmek üretimindeki girdi kalemlerinde yaşanan artışın fırıncı esnafını zor durumda bıraktığını söyledi.
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Nihat Sözütek ve Adana Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin, un ve maya fiyatlarındaki artışla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, fırıncı esnafının ekmek üretiminde kullandığı ana maddelerden un, maya, küncü, elektrik, mazot, poşet, kağıt gibi girdilere ciddi oranda zam gelmesinin, dardaki fırıncı esnafını daha fazla endişelendirdiğini dile getirdi.
Özellikle un ve mayadaki fiyat artışının fırıncı esnafını olumsuz etkilediğini belirten Birlik Başkanı Nihat Sözütek, “1 Nisan 2019’da ekmeğe zam yaptığımızda bir çuval unun fiyatı 85 TL, bir koli maya 40 – 50 TL civarındaydı. Aradan geçen 8 aylık sürede gelen zamlarla bir çuval un fiyatı 105 TL’ye, bir koli mayanın fiyatı 75 TL’ye yükseldi. Bu fiyat artışları karşısında fırıncı esnafımızın daha fazla dayanacak gücü kalmadı” dedi.
Un ve mayanın yanı sıra, diğer girdi maliyetlerine gelen zamlar da göz önüne alındığında esnafın yaşadığı sorunların daha net anlaşılacağını belirten Başkan Sözütek, fırıncı esnafının, toptan un ve maya fiyatlarındaki artışa müdahale edilmesini, ekmeğin maliyetini etkileyen tüm girdilere sübvanse yoluyla devlet desteği verilerek düşük fiyatlı un temin edilmesini beklediğini ifade etti.
“UN VE MAYA FİYATLARINA MÜDAHALE EDİLMELİ”
Ekmek üretimin 17 kalem girdisi olduğunu belirten Adana Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin de un ve maya başta olmak üzere maliyetlerdeki artışın fırıncı esnafını kara kara düşündürdüğünü dile getirdi.
Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin, “Fırıncı esnafımızın amacı ekmek fiyatını değiştirmek ya da zam yapmak değildir. Bizim yıllardır titizlikle üzerinde durduğumuz konu, sağlıklı, kaliteli ve hijyen kurallarına uygun ucuz ekmeği üretip halkın tüketimine sunmaktır. Yani vatandaşın temel gıda maddesi olan ekmeği en uygun, ucuz ve sağlıklı bir şekilde nasıl üretebilirizin gayreti içerisindeyiz. Ancak un ve mayadaki fiyat artışına karşı daha fazla direnmemiz zor” diye konuştu.
Halkın ekonomik ve sağlıklı ekmek yiyebilmesi için fırıncıların sesine kulak verilmesini isteyen Ali Tekin, “Ülkemiz enflasyonla topyekün mücadele ederken, fırıncı esnafımız dik duruş sergilemiş ve üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir. Ama girdi maliyetlerindeki artışlar karşısında dayanacak gücü de kalmamıştır. Eğer un ve maya fiyatlarında bir düşme olmaz, fiyatlar geri çekilmezse, fırıncı esnafımız üretim yapamaz hale gelecek, ekmekte fiyat artışı da kaçınılmaz olacaktır. Ucuz ve sağlıklı ekmek üretiminin sürmesi için devlet büyüklerimizden un ve maya fiyatlarına müdahale etmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.