Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, 26 Ekim Kadın Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada demokrasinin çekirdeğini oluşturan ve katılımcılığın sağlanmasında kritik öneme sahip muhtarlık kurumunda, kadın temsilinin artırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de kadın hakları konusunda en önemli gelişmelerin, Cumhuriyet Dönemi’nde yaşandığına dikkat çeken Karaoğlu: “26 Ekim 1933’te köy kanununda yapılan değişiklik ile kadınlar, köylerde muhtarlık ve köy ihtiyar heyeti seçimlerinde seçme seçilme hakkını elde etti. Bugüne kadar toplam 50 bin 285 olan muhtar sayısının yalnızca 674 tanesi kadın iken, KA.DER’in 2019 yılında başlatmış olduğu yerel seçimlerdeki çalışmalar ve kampanyalar sonucunda kadın muhtar sayısı 1071’e, yapılan ara seçimlerle ise 1120’ye ulaştı.”
SON İKİ YEREL SEÇİMDE KADIN MUHTAR ÇIKARMAMIŞ İLLER
2014 Yerel Seçimlerinde Türkiye genelinde kadın muhtar çıkarmamış iller Adıyaman, Batman, Bitlis, Hakkâri, Iğdır, Muş, Sinop ve Şırnak iken, 2019 yılında KA.DER’in yerel seçimlerle ilgili yaptığı çalışmalar kapsamında bu illerin sayısı; Bitlis, Muş, Sinop, Şanlıurfa olarak 4’e düştüğünü ifade eden Karaoğlu şöyle konuştu:
Son durum bize, ‘iyileşme var’ gibi görünse de eşit temsil konusunda henüz yolun başındayız.
“Tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsil mümkün. Ama daha da önemlisi, bu gerekli. Çünkü kadın muhtarlar, hem kendi mahallelerindeki kadınların sorunlarının çözümüne aracı oluyorlar, hem de katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getiriyorlar. Bu kapsamda, muhtarlık kurumunda kadınların eşit temsil edilmemesi, en temelden ve yerelden, kadınların söz sahipliğine yönelik bir kısıt anlamını taşımaktadır. Yereldeki kadınların sorunlarının, kadın bakış açısıyla temelden çözümü için, kadın muhtar adaylarının desteklenmesi kritik önem taşımaktadır.”
“MUHTARLIKTA KADIN TEMSİL ORANI HALA YETERSİZ”
Yerel yönetimlerde hayata geçirilen tüm çalışmalara karşın kadın temsilinin hala yetersiz olduğunu belirten Karaoğlu, tüm karar mekanizmalarında eşit temsil için mücadelenin süreceğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yerel demokrasinin en köklü kurumu olan muhtarlıkta kadın temsil oranı hala yetersiz. 2024 Yerel Seçimlerinde en önemli hedeflerimizden biri, kadın muhtar sayısını daha yukarılara taşımak. Bu kapsamda tüm çalışmalarımızı, kadın muhtarlarla birlikte yürütmeye devam edeceğiz.”