Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nün bayram değil dayanışma ve kenetlenme günü olduğunu belirterek, basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 149’uncu sırada bulunan Türkiye’nin biran önce bu utançtan kurtulması gerektiğini söyledi.
2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre Türkiye’de 26 gazetecinin sırf gazetecilik faaliyeti nedeniyle cezaevinde bulunduğunu anımsatan Esendemir, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, “Rapora göre; 31 gazeteci toplamda 52 gün gözaltında kaldı. 60 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 128 davada da 273 gazeteci yargılandı. Bu süre zarfında gazetecilere toplamda 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezası verildi. Son bir yıl içerisinde fiziksel saldırıya uğrayan gazeteci sayısı ise 57 olarak belirlendi. 32 gazeteci ise sözlü olarak tehdit edildi. Türkiye bu karamsar tabloyu hak etmiyor.” dedi.
Esendemir şöyle devam etti: “Meslek örgütlerince 1971 yılına kadar basın bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz, 1971 darbesinden sonra TGC yönetimi tarafından bayram olmaktan çıkarılmıştır. Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olarak kabul ve ilan edilmiştir. Buna rağmen günümüzde kimi kuruluşların 24 Temmuz’u bayram olarak algılayıp kutlamasına anlam veremiyoruz. Toplumun gerçekleri öğrenmesi ve doğru haber alması hakkı olarak belirlenen basın özgürlüğünün askıda bulunduğu bir ortamda neyin bayramını kutlayacağız? Meslek örgütlerine sorulmadan basın adına kanun tasarılarının hazırlandığı bir ülkede neyin bayramını kutlayacağız? Bu yüzden yeni yasama döneminde TBMM’nin bu kanun tasarısı konusunda meslek örgütlerine danışması, düşüncelerini sorması ve gazetecilere ağır darbe vuracak tasarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Artık Türkiye’deki tüm basın yayın kuruluşları el ele verip kenetlenmeli ve dayanışma içerisinde mücadele ruhunu yüceltmelidir.”